Spieniacze do mleka [wybór redakcji]

Karolina Mucha
02.01.2018 09:00
Większość z nas nie wyobraża sobie wypicia kawy bez mleka. Latte, cappuccino lub gorąca czekolada wymagają dużej ilości mlecznej pianki. Do jej przygotowana niezbędny będzie spieniacz. Sprawdziliśmy, jakie urządzenie sprawdzi się najlepiej.

Spienianie mleka jest bardzo prostą czynnością. Do specjalnego pojemnika w urządzeniu wystarczy tylko wlać ciepłe lub zimne mleko oraz wcisnąć przycisk. W spieniaczu elektrycznym po kilkudziesięciu sekundach mleko będzie gotowe.

Tłokowy spieniacz do mleka musimy obsługiwać ręcznie. Do dyspozycji mamy dzbanek z przykrywką i wbudowanym tłokiem. Mleko spienia się, kiedy poruszamy szybko tłokiem w górę i w dół. Mleczną piankę uzyskujemy po około minucie.

Najbardziej popularny i najtańszy jest ręczny spieniacz do mleka, możemy kupić go za mniej niż 20 zł. Urządzenie działa na baterie, a wyglądem przypomina mały blender. Mleko musimy wlać do wysokiego naczynia, następnie włączyć spieniacz.

Dobrze spienione mleko pozbawione jest bąbelków powietrza. Jeśli dzbankiem z mlekiem stukniemy o blat, mleczna piana stanie się bardziej zwarta.

Jak mieszka znana blogerka kulinarna?

Zobacz także
Komentarze (2)
Zaloguj się
  • podlasie_master

    0

    Najważniejsze i tak jest ziarno. Ja polecam szczerze sklep z kawą www.blueorcacoffee.pl palarnia kawy która prowadzą jest super a wszystko można zamówić przez internet. Najlepsze kawy jak dla mnie oczywiście.

  • swiroslaw_zbawiciel

    Oceniono 2 razy -2

    Po ciul spieniacz? Jak się dobrze "zabełta" mleko w kartoniku, to też będzie spienione.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX