Drewniana, bambusowa, szklana czy plastikowa? Jak wybrać deskę do krojenia [ceny]

KM
23.02.2018 11:00
Kuchnia bez deski do krojenia jest jak ryba bez wody! Funkcjonalna deska pomoże w przygotowaniu śniadania, obiadu czy kolacji. Krojenie warzyw, pieczywa czy mięs będzie dużo wygodniejsze i prostsze! Sprawdziliśmy wady i zalety kilku modeli desek do krojenia.

Czym kierować się przy wyborze deski do krojenia?

Deska do krojenia musi być praktyczna i solidnie wykonanaDeska do krojenia musi być praktyczna i solidnie wykonana Fot. Homebook

Przy zakupie deski do krojenia powinniśmy kierować się wygodą, bezpieczeństwem oraz tym, aby była praktyczna. Deska do krojenia powinna swobodnie mieścić się na blacie kuchennym, tak by nie ograniczała wykonywania innych czynności. Nie bez znaczenia jest również grubość materiału. Podczas krojenia mięs lepiej sprawdzi się grubsza deska, zapobiegnie to jej pęknięciu podczas rozbijania na przykład kotletów. Do krojenia warzyw przyda się elastyczna deska, która ułatwi przenoszenie pokrojonych składników.

Bardzo ważne jest utrzymanie deski do krojenia w czystości. Najlepiej myć ją pod ciepłą wodą z płynem, a do przebarwień wykorzystać sól. Należy nią posypać deskę na kilka godzin a następnie spłukać.

Przygotowaliśmy dla Was przegląd desek do krojenia z różnych materiałów.

Deska do krojenia z drewna

W polskich kuchniach zdecydowanie królują deski drewniane. Estetycznie wyglądają i przede wszystkim są bardzo trwałe. Ich ogromną zaletą jest fakt, że nie tępią noży i mają działanie bakteriobójcze.

Niestety deski wykonane z drewna przejmują kolory oraz zapachy krojonych na nich produktów, w takim wypadku możemy zastosować sól, która lekko rozjaśni drewno i zlikwiduje zapachy. Dodatkowo bardzo łatwo nasiąkają wodą, dlatego pamiętajmy, żeby nigdy nie zostawiać jej mokrej. Po umyciu warto wytrzeć ją do sucha. Dla lepszego zachowania pierwotnego stanu deski warto co jakiś czas naoliwiać ją oliwą z oliwek, dzięki czemu unikniemy rozklejania. Pamiętajmy, by nie wkładać drewnianej deski do zmywarki!

Bambusowe deski do krojenia

Jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia?Jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia? Fot. jeshoots, CC0 Public Domain

Deska do krojenia ze sparasowanej trawy jest dużo twardsza od drewnianej. Modele z bambusa, dzięki specjalnemu ułożeniu włókien nie chłoną wody i zapachów. Są odporne na uszkodzenia, lekkie i bardzo ekologiczne.

Deska plastikowa

Deska do krojenia ze śmietniczkiemDeska do krojenia ze śmietniczkiem Fot. progressiveintl.com

Plastikowe deski do krojenia są uniwersalne. Ich ogromną zaletą jest ich poręczność i łatwe utrzymanie w czystości, ponieważ możemy myć i ręcznie i w zmywarce. Ze względu na swoją miękkość nie tępią noży, jednak nie są odporne na zarysowania, dlatego łatwo się niszczą. Bardzo szybko się nacinają i ścierają, powinniśmy je często wymieniać. Deski z tworzywa sztucznego bardzo często posiadają rowki na bokach, dzięki czemu podczas krojenia mokrych składników woda nie kapie na blat kuchenny.

Szklane modele desek do krojenia

Lidl: Szklane deski do krojenia, 2 szt. 50 x 30 cm, 29,99 zlLidl: Szklane deski do krojenia, 2 szt. 50 x 30 cm, 29,99 zl fot. Lidl

Deski wykonane ze szkła zyskują coraz więcej zwolenników, szczególnie w nowoczesnych aranżacjach kuchennych. Takie modele bardzo praktyczne i eleganckie. Szeroki wybór wzorów pozwoli na wybranie deski w różnych wariantach kolorystycznych i kuchennych motywach.

Dzięki pokryciu szkłem hartowanym nie nagrzewają się pod wpływem wysokich temperatur. Ogromną zaletą jest możliwość mycia ich w zmywarce, nie wsiąka w nie woda i nie da się ich porysować. Jedynym mankamentem jest fakt, że łatwo mogą się potłuc, a noże podczas krojenia bardzo się tępią, dlatego przyda się porządna ostrzałka do noży.

Kolorowa deska wykonana ze szkła może się okazać pięknym elementem dekoracyjnym w kuchni.

Zobacz także
Komentarze (8)
Zaloguj się
  • Jacek Kozłowski

    Oceniono 15 razy 15

    Dzięki pokryciu szkłem hartowanym nie nagrzewają się pod wpływem wysokich temperatur. Co za kretyn to napisał?

  • Darius R

    Oceniono 16 razy 12

    A gdzie informacja żeby nie używać szklanych podkładek do krojenia gdy ma się noże ceramiczne. Taka podkładka to koszt kilku, kilkunastu złotych a porządny nóż ceramiczny plus dedykowana ostrzałka(bo zwykła się nie nadaje) kosztują kilkaset zł. Kwestia higieny nie została w ogóle poruszona. Ocena: 2/5

  • Kuba x44

    Oceniono 8 razy 6

    Szklana deska masakruje krawędź tnącą noża. Momentalnie!
    Bambus również szybciej tępi noże niż drewniane (np bukowe).
    Warto mieć dwie deski jedną np drewniana i druga plastikową do mięsa.

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 8 razy 4

    A deska sedesowa? Niedawno pisaliście że jest czyściejsza niż cokolwiek innego w kuchni.

  • gesipipek65

    Oceniono 3 razy 1

    Ja wszystko kroję na desce sedesowej. Jest uniwersalna, zwłaszcza taka z wolno opadającą klapą

  • vomiting_frog

    Oceniono 4 razy 0

    Po pierwsze kilka desek do różnych rzezy. Po pierwsze do mięsa surowego (różne syfy i inne tasiemce), po drugie do warzyw surowych (e coli etc), po trzecie do potraw spożywanych bez dodatkowej obróbki sałatki etc.
    Po drugie deski nadające się do mycia w zmywarce (drewno odpada chyba że na kolejną deskę do pieczywa czy serów). To najlepsza dezynfekcja. Po trzecie nie szklane bo szkło tempi noże najbardziej ze wszystkich.
    Po czwarte nie myjemy drewnianych w zmywarce bo jak są klejone to się rozłażą jak nie klejone to pokrzywią a cały syf w tym tablety będące silną chemią wsiąkają.
    Po piąte jak uważacie ;).

  • the_incognito

    Oceniono 2 razy 0

    Plastykowa - tania, najczęściej nie przejmuje kolorów ani zapachów krojonych produktów, do tego można myć w zmywarce. No i nie tępi noży.

  • Wojciech Masiak

    Oceniono 18 razy -6

    drewniana deska ma działanie bakteriobójcze???? co za debil pisał ten tekst?
    wszystkie resztki wsiąkają w drewno i nawet jeśli ją umyjecie to i tak nie pozbędziecie się wszystkiego.
    najlepsza jest szklana, bo sterylna po umyciu. choć faktycznie najszybciej tępi ostrza.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX