Urządzenia i akcesoria dla fanów jajek - nie tylko na czas Wielkanocy

KZ/WD
07.12.2018 16:40
Jeśli lubisz jajka, na pewno umiesz podawać je na milion sposobów. Znaleźliśmy urządzenia i akcesoria, które ułatwią przygotowywanie ulubionych dań i podsuną nowe pomysły na serwowanie jajek. Przydatne nie tylko w Wielkanoc!

Jajowar i kieliszek, czyli jajka na twardo i na miękko

Jajowar to podstawowe urządzenie, które powinien mieć w kuchni wielki fan jajek. Koszmar zbyt surowych albo zbyt twardych jajek ujawniający się zbiciu skorupki wreszcie się zakończy! Jajowar pozwala na precyzyjne ugotowanie kilku jajek na raz. Wystarczy ułożyć je w urządzeniu i zalać odpowiednią ilością wody - w zależności od tego, czy chcemy wyjąć jajka ugotowane na twardo czy na miękko. Nowoczesne jajowary mają designerski wygląd, będą więc również ozdobą kuchni. Aby zjeść jajko w ładnym otoczeniu, przyda się też ozdobny kieliszek. Obok klasyków na nóżce, wyszukaliśmy bardziej oryginalne modele - idealne nie tylko na wielkanocny stół!

Jajka oryginalnie sadzone

Zwolenników jajek sadzonych jest prawdopodobnie tyle samo, co zwolenników jajek gotowanych. Może się jednak okazać, że dzięki nowym akcesoriom przekonasz do wersji z patelni dotychczasowych fanów jajowara. Fantazja projektantów urządzeń do kuchni nie zna granic, a silikonowe foremki do jajek są tego najlepszym przykładem. Smażone jajko w kształcie sowy, zachodzącego słońca albo trupiej czaszki to nie żart, ale realny efekt, który możesz uzyskać dzięki tym gadżetom. 

Jajka w sałatce, na kanapce i nie tylko

Jajka wykorzystujemy solo, ale też jako składnik sałatek, kanapek oraz mnóstwa innych dań, w tym wielu deserów. W kuchni z pewnością przyda się specjalna krajalnica, która zapobiegnie rozsypywaniu się jajka podczas krojenia. Oprócz niej znaleźliśmy również precyzyjne minutniki, miski, które ułatwiają szybkie oddzielanie żółtka od białka, a także naczynia do jajek po wiedeńsku. Są też specjalne kieliszki, dzięki którym wreszcie uda ci się przygotować idealne jajko w koszulce!

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX