Myślałeś, że to Polacy przodują w piciu alkoholu? Włosi dolewają go nawet do kawy! Trunek nazywa się "caffe corretto"

10.05.2018 16:30
Dla nikogo nie jest tajemnicą, że Włosi uwielbiają pić kawę. Czasem urozmaicają ją puszystą pianką z mleka, a czasem...alkoholem! "Caffe corretto" to hit włoskich barów, który łatwo przygotować również w domu.

Espresso po włosku

Na Półwyspie Apenińskim picie kawy jest jak mycie zębów: bez niej nie można rozpocząć dnia ani powrócić do pracy po przerwie obiadowej. Jednocześnie nikt nie robi lepszej kawy niż Włosi. Najbardziej lubią oni zwykłe, czarne "espresso" podane w delikatnie podgrzanej filiżance o grubych brzegach.

Włosi nie rozsiadają się w kawiarni ani nie sączą dużego "latte" z kubka z imieniem. Jedyny Starbucks upadł we Włoszech w bardzo szybkim tempie. Kawę pije się w zaprzyjaźnionym barze, "wpada się i wypada", w międzyczasie zamieniając kilka miłych słów z właścicielem.

Rodzaje kawy i 'caffe corretto'Rodzaje kawy i 'caffe corretto' Shutterstock

Caffe corretto, czyli kawa z alkoholem 

Klasyczne espresso czasami zamieniane jest na "caffe macchiato" (z plamką spienionego mleka), a czasami na "latte macchiato" (dużo mleka i tylko plamka kawy). Jednak najlepszym wynalazkiem Włochów jest tzw. "caffe corretto", czyli dosłownie "poprawione" espresso. Do podkręcenia smaku kawy wykorzystuje się sambukę albo grappę. Sambuca to włoski likier o anyżowo-ziołowym posmaku. Zawiera podobną ilość alkoholu do polskiej wódki, ale jej smak jest dużo bardziej intensywny. Z tego powodu, wiele osób woli "caffe corretto" z grappą, czyli odpowiednikiem naszego bimbru.

Najsłynniejszym włoskim likierem anyżowym jest Mistrà produkowana w regionie Marche, a w przypadku sambuki najczęściej spotykaną butelką jest Molinari. Tradycja stosowania anyżu sięga czasów starożytnych Rzymian. O buteleczce z anyżowym alkoholem jako niezbędnym wyposażeniu żołnierzy wspominają też XIX-wieczne opowiadania. Włosi lubią pielęgnować dawne zwyczaje i chwała im za to. "Caffe corretto" powinno cieszyć się co najmniej tak dużą sławą jak znany już w Polsce pomarańczowy napój do aperitivo - Aperol. 

Jak przygotować "poprawione" espresso w domu? 

Kawa "poprawiona" alkoholem nie tylko pobudza, jest też bardzo smaczna! Aby przygotować ją w domu, trzeba dysponować dobrą bazą, czyli mocnym espresso. Najlepszą kawę uzyskasz z ekspresu na kapsułki. Hermetycznie zamknięty surowiec nie traci smaku, ani zapachu, zachowując wszystkie swoje właściwości do momentu wciśnięcia przycisku i przedziurawienia kapsułki przez ekspres. Kawa w ziarnach po otwarciu bardzo szybko traci aromat, nie zawsze potrafimy też odpowiednio ustawić ekspres pod względem intensywności i temperatury napoju.

Po zrobieniu espresso (koniecznie ristretto - czyli małego, maksymalnie na dwa palce!) wlej do filiżanki kieliszek alkoholu. Tak przygotowaną kawę możesz dodatkowo posłodzić. "Caffe corretto" serwuj do deseru: likier anyżowy poprawia trawienie i zmniejsza poczucie napełnienia.

Choć często śmiejemy się z włoskiego temperamentu i panującego w Italii chaosu, trzeba przyznać, że małe przyjemności mają oni wyjątkowo uporządkowane. "Caffe corretto" bez wątpienia jest jedną z nich: ma być przede wszystkim mocne!

   

Zobacz także
Komentarze (32)
Zaloguj się
  • amorvertical

    Oceniono 109 razy 105

    "Najlepszą kawę uzyskasz z ekspresu na kapsułki" Dobre! Bardzo dobre! Wyśmienite!!!!! Uśmiałem się jak norka!

  • Artur M. Burchard

    Oceniono 56 razy 52

    Idiotyczna reklama kapsułek połączona z kompletną niewiedzą w dziedzinie alkoholi.Grappa to nie żaden bimber - tylko destylat z wytłoczyn winogron.

  • gobofraggle

    Oceniono 43 razy 41

    "Tradycja dodawania anyżu do kawy sięga czasów starożytnych Rzymian." facepalm z backflipem :D

  • romek_z_warszawy

    Oceniono 31 razy 31

    Artykuł sponsorowany przez producenta kawy w kapsułkach lub/i producenta ekspresów kapsułkowych. Kawa w ziarnach szybko traci aromat?? Po pół roku trzymania w szczelnym pudełku i zmielona tuż przed przygotowaniem ma lepszy smak niż z kapsułki. A żeby otrzymać swietne espresso wystarczy kawiarka za jakieś 30zł. Sam pomysł wzmacniania kawy popieram. Tylko dolewjacie swój ulubiony alkohol, niekoniecznie sambuca.

  • kfadam

    Oceniono 30 razy 30

    Kawa po irlandzka z whisky, dodawanieikierów mlecznych czy amaretto znane od lat a tu sensacja Włosi dodają do kawy alkohol. Czekam a niusa że Rosjanie piją czysty alkohol, Czesi piwo a Francuzi wino.

  • jan.janowicz65

    Oceniono 27 razy 27

    Co, ekspresy nie schodzą?

  • yrec61

    Oceniono 22 razy 22

    Ale wzbogaciłem swoją wiedzę.

  • lech.s

    Oceniono 10 razy 10

    Już w głębokiej komunie był tzw. mazagran, czyli kawa z alkoholem (nie pamiętam, niestety, z jakim, a Jaki też pewnie nie może pamiętać). Nie piłem, ale znam takich, którzy pili.

  • morenowa38

    Oceniono 13 razy 9

    "Najlepszą kawę uzyskasz z ekspresu na kapsułki." Buchachacha!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tak prymitywnej reklamy jeszcze nie było, zwłaszcza gdy pośród artykułu wyrzuca ci już propozycje zakupu takowych ekspresów! Jako posiadacz kilku gatunków tych urządzeń stwierdzam kategorycznie, że kapsułkowiec może i fajny w obsłudze, acz drogi w eksploatacji, a jakość uzyskiwanej kawy odbiega od zdecydowanie od tej z lepszego ekspresu ciśnieniowego- i tu z kolei mój stary ekspres kolbowy przegrywa z nowym wysokociśnieniowym sprzętem posiadającym zintegrowany młynek. Espresso ze świeżo zmielonej kawy przebija kapsułkowe wielokroć! A cena, mimo wyższej ceny samej maszyny- zdecydowanie niższa. Kapsułkowce to pomysł na dojenie klienta, jak współczesne drukarki- sprzęt niedrogi, a eksploatacja puszcza nas z torbami.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX