Owoce róży - jak je łatwo przetwarzać?

Polskie Towarzystwo Różane, Jacek Kondratowicz

W tym roku owoców róży jest tyle, że starczy dla wszystkich, także dla nas. Dlatego zanim wyruszymy na różane zbiory, zobaczmy jak można będzie sobie pomóc przy oczyszczaniu oberwanych owoców, które należą do tych bardziej trudnych w przetwarzaniu.

Dzika róża/Fot.: btwcapture shutterstock
Dzika róża
Dzika róża/Fot.: btwcapture shutterstock

Artykuł pochodzi z biuletynu Polskiego Towarzystwa Różanego . Znajdziecie tam całe mnóstwo interesujących artykułów o różach.

Owoce róży 

Nasze ogrodowe róże kwitną sobie jeszcze w najlepsze ale dla botanicznych gatunków róż, ten najpiękniejszy dla nich czas czyli czas kwitnienia już dawno minął. Przez całe lato ich jedynym celem było wytworzenie owoców i ostatecznie nasion. Trzeba przyznać, że w tym roku dzikie róże obrodziły obficie. Kiedyś gdy były naprawdę ciężkie zimy, takie pozostałe od jesieni na krzewach przemrożone owoce, być może niejednemu stworzeniu uratowały życie od głodowej śmierci. 

Róże w ogrodzie. Najdłużej kwitnące odmiany róż

Owoce róży przetwory

Do zrobienia dżemów i marmolad z owoców róży najlepiej jest wykorzystać przetworzony miąższ, który można zrobić na dwa sposoby.

SPOSÓB 1

Zebrane owoce oczyścić z grubsza, szypułkę uciąć i nożem  wydłubać nasiona. Teraz można je delikatnie umyć, dolać 1 szklankę wytrawnego białego wina albo wody i wstawić w chłodne miejsce, np. dół lodówki na 5 dni. Dobrze jest mieszać je dwa razy dziennie. Po tym czasie są już tak miękkie, że łatwo jest całość przetrzeć przez sito łącznie z najbardziej cenną skórką owocu.

 SPOSÓB 2

Również oczyścić owoce i rozdrobnić w mikserze lub samą koncówką miksującą w naczyniu. Dolać odrobinę wody (tak jak do każdych owoców przy ich gotowaniu) i powoli gotować około pół godz. mieszając co trochę. Po tym można je już bez problemu przetrzeć przez sito.  Miąższ można śmiało pasteryzować w słoiczkach - w temp. 90'C  przez około pół godz.

Pierwszy sposób pozwala na zachowanie więcej cennych prozdrowotnych substancji w owocach.

Róże francuskie. Najlepsze odmiany do ogrodu

Owoce róży właściwości

O leczniczych właściwościach owoców róży napisano już wiele. Dla przypomnienia tylko powiemy, że ze wszystkich dostępnych do jedzenia owoców,tylko one mają największą ilość łatwo przyswajalnej witaminy C. Już od dawna owoce róży w różny sposób przetworzone stosowano jako produkt leczniczy.

  • Antyoksydanty – termin wszystkim znany a owoce róży mają go bardzo duże ilości w skórce, mniej w miąższu.
  • Przetwory z owoców róży,wszelkie konfitury, dżemy i powidła od dawna stosowano jako środek wzmacniający podczas choroby i przyspieszający rekonwalescencję.
  • Herbata ze suszonych owoców róży jest też dobrym środkiem na wypocenie organizmu podczas chorób układu oddechowego.
  • Pojawiają się też pierwsze, pozytywne wyniki badań działania róży na regulację zaburzeń hormonalnych u kobiet i u mężczyzn.

Kiedy zbierać owoce dzikiej róży

Owoce dzikiej róży najlepiej jest zbierać wkrótce po dojrzeniu na pędach. Znakiem, że są dojrzałe jest ich barwa. Czerwona, wysycona i błyszcząca. W zależności od warunków atmosferycznych i gatunku termin ten przypada w pierwsze połowie lata i później dla róży rugosy a wczesna jesień i późniejsze dwa miesiące dla pozostałych gatunków. Nie jest natomiast dobrym pomysłem czekanie aż mrozy zetną owoce wiszące na krzakach. Bardzo często owoce są już wtedy uszkodzone, bardzo miękkie i nawet podgniłe. Podczas jesiennych deszczy tracą wówczas ogromne ilości witaminy C. Jeśli koniecznie chcemy zmiękczyć owoce róży przed ich przetworzeniem to można z powodzeniem po zebraniu włożyć je do zamrażarki i później wyjąć w potrzebnym czasie.

Konfitura z dzikiej róży

Skomentuj:

Owoce róży - jak je łatwo przetwarzać?