Naturalne barwniki do jajek - z czego je zrobić?

WG
28.03.2017 11:29
A A A
Z czego zrobić naturalne barwniki do jajek?

Z czego zrobić naturalne barwniki do jajek? (Fot. Pixabay.com - CC0 Public Domain)

W tym roku stawiamy na naturalne barwniki do jajek. Jak uzyskać niebieskie, brązowe, różowe i żółte skorupki? Mamy kilka sprawdzonych sposobów.

Malowanie jajek to piękna wielkanocna tradycja, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Zwyczaj malowania jajek znany był już w czasach cesarstwa rzymskiego. Najstarsze pisanki odnalezione na ziemiach polskich pochodzą z końca X wieku. Odnaleziono je podczas wykopalisk archeologicznych na opolskiej wyspie Ostrówek. Były brunatnoczerwone, barwione łupinami cebuli lub ochrą. W procesie chrystianizacji malowane jajka stały się elementem wielkanocnej symboliki.

Jak zrobić naturalne barwniki do jajek?

Chociaż na rynku dostępnych jest sporo syntetycznych pigmentów do barwienia jajek, my w tym roku stawiamy na naturę. Tak pomalowane jajka można śmiało jeść! Zobaczcie, jak uzyskać wymarzony kolor skorupek:

Niebieskie jajka - czerwona kapusta

Czerwoną kapustę należy poszatkować, wrzucić do garnka i zalać wodą odrobinę ponad wysokość kapusty. Gotujemy 30 minut. Do gorącej wody dodajemy 2 łyżki soli i 2 łyżki białego octu spirytusowego. 7 minut przed końcem gotowania wkładamy do garnka jajka. Pozostawiamy do wystudzenia.

embed

Brązowe jajka - łupiny cebuli

To jeden z najbardziej popularnych sposobów barwienia jajek. Łupimy cebuli zalewamy wrzącą wodą. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki octu i 3 łyżki soli. Wkładamy jajka i gotujemy przez 7 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Żółte jajka - kurkuma

Jajka gotujemy na twardo. Wlewamy do miski 1 l wrzątku, 3 łyżki octu, dodajemy 4 łyżki kurkumy i 3 łyżki soli. Zanurzamy jajka i czekamy kilka godzin, aż uzyskają odpowiedni kolor.

Różowe jajka - buraki

Jajka gotujemy na twardo. Gotujemy 1 l wody. Dodajemy 1 szklankę utartych buraków, 3 łyżki octu i 3 łyżki soli. Do wywaru wkładamy jajka i zostawiamy na kilka godzin.

Pamiętajcie, im dłużej jajka będą moczyły się w wywarze, tym kolor skorupek będzie bardziej intensywny! Czasem oznacza to pozostawienie jajek w wywarze nawet na całą noc.

Zapisz

Zobacz także

smartips na wideo

Skomentuj:
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX