Płyta indukcyjna : plusy i minusy

09.01.2012 01:00
Płyta indukcyjna. Plusy i minusy.

Płyta indukcyjna. Plusy i minusy. (fot. electrolux.pl)

Do niedawna płyty indukcyjne były szalenie drogie. Obecnie można je zakupić w bardziej przystępnej cenie. Ale czy to się opłaca. Jakie są zalety i wady płyt
Wróć do artykułu

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Komentarze (87)
Płyta indukcyjna : plusy i minusy
Zaloguj się
  • Gość: Gość

    Oceniono 21 razy 21

    Witam wszystkich forumowiczów. Ku przestrodze.... nigdy nie używajcie na indukcji garnków emaliowanych... szczególnie takich co mają emalie od dołu. Owszem działają... i to całkiem nieźle (przynajmniej ten jeden raz) ale poprzez emalie wczoraj pękła mi płyta ceramiczna - emalia się wtopiła niemalże w płytę szklaną (przylepiła się do niej na całej powierzchni) po czym cała płyta pękła na 1/2. A garnek nie był jakby ktoś pytał ruskim badziewiem tylko ze starej kolekcji od Berghofa. Płytę miałem 4 miesiące... Cena głupoty - 2400 + Vat.

  • Gość: Gość

    Oceniono 20 razy 18

    Autor chyba nie dotykał płyty po gotowaniu normalnych dań (typowe obiadowe np. zupa, duszone mięso) .... chłodna w dotyku... acha... niech spróbuje i wtedy jedną ręką będzie pisał te niby artykuły

  • Gość: Gość

    Oceniono 17 razy 15

    witam, nie wiem czy ktos jeszcze zaglada na komentarze i "opinie", mam taka prosbe,wypowiedzialo sie tu wielu ekspertow z dziedziny fizyki.....coz, ta kwestia przy zakupie sprzetu agd mnie nie bardzo interesuje,czlowiek na prawde ma usmiech na twarzy jak widzi kilka osob na wzajem udowadniajacych sobie kto jest mniej douczony....jako laik nie mam prawa kwestionowac ich wiedzy, ale tez jako osoba ktora chce dokonac zakupu chcialem poczytac opinie uzytkownikow tego typu sprzetu!duzo cenniejsze uwagi niz teorie o pradach wirowych itp, itd, to np wypowiedz jak to sie ma jezeli chodzi o oplaty w porownaniu do tradycyjnego gotowania na gazie,czy sama awaryjnosc sprzetu,lub wady i zalety w utrzymaniu czystosci.na prawde, nie chcialem nikogo urazic,ale czy ktos kto po prostu na tym gotuje moze sie podzielic takimi spostrzezeniami i w ten sposob jakos podsumowac temat???

  • Gość: Gość

    Oceniono 11 razy 11

    BYZYDUUURA z tym i garnkami ze kosztują kilkaset złotych, że niby takie szczególnie drogie. fajne zestawy garnków 3 z pokrywkami + duża patelnia w Ikea kosztują coś ok 90 zł (dobra stal, cięższe, z miarką wewnątrz garnków). są również tańsze zestawy, a też wystarczająco dobre i właściwe w cenie 40 zł. garnek do standardowych kuchni również kosztuje ok. 40-100 zł sztuka, no chyba ze ktoś wybiera komplety 5 garnków i 2 patelnie za 70 zł na targu. więc nie demonizujmy ceny garnków. To tak jakby pisać, że do zwykłych kuchni garnki kosztują 2000 opierając się na cenniku np. Zeptera

  • Gość: Gość

    Oceniono 12 razy 10

    Mam zapytanie Mam zamiar zakupić taką płytę indukcyjną ale mam wątpliwości 1. cena zakupu 2. czas żywotności 3. odporność na wyładowania atmosferyczne . 4 odporność na zakłócenia spowodowane przez urządzenia tyrystorowe dużej mocy . 5 działanie zdrowotne na organizm ludzki ( oczy ,potencję serce, mózg, wątrobę ,krew,śledzionę nerki ).6 działanie na żywność ( niszczenie witamin ) Jeżeli ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytania będę wdzięczna .

  • Gość: Gość

    Oceniono 10 razy 4

    Miesiąc temu kupiłam płytę indukcyjną,która pękła po zamontowaniu.Śmieszne jest to,że producent nie daje gwarancji na szkło i mam sobie kupic nową kuchenkę.Super

  • Gość: Gość

    Oceniono 8 razy 4

    garnki emalia z Olkusza też działają:)))

  • Gość: Gość

    Oceniono 3 razy 3

    CZY MOZNA MIEC STAC PRZY PLYCIE INDUKCYJNEJ MAJAC APARAT SLUCHOWY BEZ OBAW

  • Gość: Gość

    Oceniono 5 razy 3

    dlaczego jak wstawie darnek na plyte i wlacze odpowieni palnik to sie samoczynnie co chwile wlacz i wylacza???????

  • Gość: Gość

    Oceniono 5 razy 3

    moja corka kupila kuchenke indukcyjna amika.
    Moje pytanie jest: czy kuchenki indukcyjne bucza,czy to normalne?
    Stojac przy gotowniu ma tak byczec, kiedy stoi na plycie garnek?
    Prosze odpiszcie.

  • Gość: Gość

    Oceniono 3 razy 3

    bozesz kochany co za ludzie piszą te niektóre komentarze, szkoda mi ich, chyba macie radość z wzajemnych docinek i wymądrzania się, jeśli chcecie napisać rzetelny komentarz to piszcie i na tym poprzestańcie

  • Oceniono 4 razy 2

    Kuchenka indukcyjna Amica 514IE3.319.

    Moje doświadczenia z 30 dni po zakupie:

    OMIJAĆ SZEROKIM ŁUKIEM amica i firmę ubezpieczeniową TERG - mam kuchenkę indukcyjna około 30 dni.
    Po tym czasie wystąpił ślad wypalenia szkła płyty, drobny ślad około 5 mm (pod nowiutkim czystym , umytym, wypucowanym garnkiem TAFALA). Zakupiono specjalnie nowe garnki Tefala.
    Na kuchenkę indukcyjną mam gwarancję standardową + rozszerzoną do 5 lat (TERG). amica oczywiście "mnie spuściła" - szkło nie podlega gwarancji i mogę się "gonić".
    Gwarancja i ubezpieczenie TERG (przy zakupie w mediaexpert gorąco zachęcali bo obejmuje wszystko, bo warto, itd. - oczywiście jest to BZDURA, KANT i PIC NA WODĘ!!!!).
    Uszkodzenie zgłoszono w ramach ubezpieczenia TARG - tam również mnie "spuścili.
    Sama eksploatacja kuchenki indukcyjnej to czysty KOSZMAR i HORRO, żona cały czas siedzi przy kuchni i ją ciągle pucuje po przeczytaniu warunków gwarancji - żeby tylko się nie zepsuła - nic nie pomogło, zepsuła się.
    Wydałem kasę ( ponad 2,5 tyś z nic nie wartym ubezpieczeniem) na najnowszy model kuchenki 514IE3.319 (grudzień 2015) indukcyjnej amica i był to bez wątpienia najgorszy zakup, jakiego dokonałem w życiu.
    O normalnym użytkowaniu tak, jak przy gazie, czy płycie ceramicznej można zapomnieć (jest ciągłe pucowanie, aby nic się nie stało z płytą indukcyjną - szkłem).
    Omijać SZEROKIM ŁUKIEM !!!!!!! - sprzęt wyłącznie dla niewolników czyszczenia i pucowania sprzętu wymagającego ciągłej i bezustannej kontroli(ciągłe pucowanie), masochistów i hazardzistów w stylu,"a może minie się nie zepsuje" - zepsuje się, to tylko kwestia czasu ????.
    Miałem (mam) kuchenkę ceramiczną i ZERO z nią problemów - wykipiało to wytarłem umyłem i dalej gotuję (zdarza się ... - a w indukcji zapomnij o tym - nie wolno, ciągła uwaga i kontrola gotowania).
    Czas podgrzewania potraw w płycie ceramicznej jest podobny do indukcyjnej.
    Natomiast z płytą ceramiczną miałem ZERO problemów (wieloletnia eksploatacja), nawet, jeżeli coś przypadkowo wykipi, czy woda dostanie się pod garnek, czy cukier dostanie się pod garnek, czy inne odrobiny dostaną się pod garnek itd. - myję i gotuję dalej.
    Natomiast w indukcyjnej jest to NIEDOPUSZCZALNE (instrukcja i gwarancja) !!! - horror.
    Raz jeszcze: OMIJAĆ SZEROKIM ŁUKIEM ten sprzęt amici i te gwarancje TERG!!!
    Gwarancja TERG (na moim przykładzie) to "pic na wodę fotomontaż - bzdura, wywalona kasa w błoto, jest tylko po to baby wyciągnąć kasę od klienta - i tak klienta "spuszczą".

  • Michal Jagodzinski

    Oceniono 2 razy 2

    mam garnki od kilku lat, mmalo uzywane czy to jest mmozlwe do uzywania w w mikro fali ? przepraszam za bledy ortograficzne ! miszel.

  • mastersons

    Oceniono 2 razy 2

    Wszystko ma wady i zalety, nie ma rzeczy idealnych:)Ja też nie byłem przekonany do indukcji ale trzeba iść z duchem czasu i w tym roku robimy remont kuchni więc wywalimy starą wysłużoną kuchenkę na płytę indukcyjną. Lepszy efekt wizualny jest według mnie:) Raczej wybierzemy coś z elektroluxa tylko jeszcze nad modelem się zastanawiamy.

  • Gość: Gość

    Oceniono 2 razy 2

    używam od roku płyty elektroluxa; nie pamiętam numeru modelu, ale płyta jest nieco większa od standardowego rozmiaru; wygląda super, kosztowała ok. 3 tys.; w czasie ostatniego roku trzy razy serwis wymienił całą elektronikę w płycie; był okres, kiedy mój dzień rozpoczynał się od telefonu serwisanta, który pytał czy płyta jeszcze grzeje; działały np. tylko dwa pola, a po włączeniu któregokolwiek z pozostałych dwóch kuchnia szalała - włącząjąc i wyłączając inne pola; było to niebezpieczne, gdy np. zostawiło się na nieużywanym polu patelnię z tłuszczem, albo pusty garnek; po czasie myslałam o tym z przerażeniem, bo zdarzało mi się wcześniej ustawic czas gotowania na którymś polu i wyjśc na podwórko; teraz czekam tylko, kiedy zepsuje się po raz czwarty, bo jest jeszcze na gwarancji i bedę mogła wymienic ją na nową; co jednak jeżeli zepsuje się tydzień po upływie terminu gwarancji? podobno jeden moduł, który trzeba wymienic kosztuje ok. 1800 pln, a w standardzie panowie wymieniali jednocześnie dwa moduły; mocno nie polecam eletrolux-a

  • Gość: Gość

    Oceniono 2 razy 2

    niestety nie mam przekonania do nowoczesnej technologi .
    Za chwile a moze nigdy nie dowiemy sie o szkodliwosci takich kuchenek....
    ja przyzadzam potrawy na kuchni "o napedzie" drzewnym :))
    Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia .

  • Allianz Worldwid

    0

    Hello My Name to Doctor RODNEY GIPSON

    doctorallianz@gmail.com
    Szanowni Państwo, Czy chcesz sprzedać swoją nerkę? Czy szukasz
    możliwość sprzedania twojej nerki za pieniądze z powodu załamania finansowego i nie wiesz, co zrobić, skontaktuj się z nami dzisiaj, a zaoferujemy ci odpowiednią kwotę za twoją nerkę. Skontaktuj się z nami E-mail: doctorallianz@gmail.com

  • Krzysztof Stark

    0

    Może weź sobie przetestuj garnki marki Valdinox. Mnie bardzo odpowiadają. Łatwo się nagrzewają i przez to, że wszystko jest wykonane z jednego kawałka metalu nie ma takiej opcji, że uchwyty odpadają czy coś, bo po prostu są naturalnie połączone z całością. Ja swoje kupowałem przez serwis www.sklep.altom.pl. Nadają się też na kuchenki indukcyjne, a akurat sobie taką sprawiliśmy ostatnio.

  • diabelskipomiot

    0

    Warto dodać jeszcze, że warto kupić płytę z systemem flexipower, bo dzięki temu, kontrolując moc, można zaoszczędzić na rachunkach. I nie będzie korków wysadzać co przy starych instalacjach się potrafi płytom zdarzać.

  • Gość: Gość

    0

    mam problem z płytą indukcyjną,zlałam ją przez przypadek i nie grzeje tak jak trzeba ,tzn jak gouje na najwyższej temperaturze to przestaje grzać a jak wystygnie to znowu temperatura sie podwyższa.czy ktoś mogły mi powiedzieć z czym jest problem i czy można samemu wymienić tą zepsutą część?

  • Gość: Gość

    0

    teraz w ikea indukcja wh kosztuje tylko 1299zł

  • Gość: Gość

    0

    Ciekawi mnie,ile wynosi takie pole elektrmagnetyczne z plyty indukcyjnej.A najgorsze jest to,ze im wiecej czlowiek sie naczyta tych opini tym bardzej jest z tego glupi,niestety moim skromnym zdaniem najlepiej jest sie przekonac na wlasnej skorze,czy warto kupic plyte indukcyja.Ja sama zamowilam z Simensa i az sie boje tego pola elekromagnetycznego.Podobaja mi sie porownania typu mikrofalowka,telefon komorkowy szkodza a ludzie uzywaja,i co niektozy ni wyobrazaja sobie zycia bez tych urzadzen.

  • Gość: Gość

    0

    PORADŹCIE. gdzie szukać pomocy-a mianowicie:
    podczas gotowania pod garnczkiem do indukcji wypaliły mi się dziury w płycie indukcyjnej,serwis nie chce przyjąć zgłoszenia uszkodzenia płyty bo jak to określił nie podlega gwarancji.

  • Gość: Gość

    0

    Ja mam zwykłą płytę ceramiczną Amica, od 2 lat wiele rzeczy gotuje na jednopalnikowej kuchni indukcyjnej z Zeptera i jestem bardzo zadowolona. Na indukcji szybko się rozgrzewa naczynie co jest ważne przy smażeniu , o wiele szybciej zagotuje się woda itp . Rachunek za prąd płace i tak niższy niż moi znajomi , którzy gotują na gazie. Moim zdaniem naczynia Zepter ( ale tylko te z jasnymi uchwytami ) w połączeniu z kuchnią indukcyjną pozwalają na bardzo duże oszczęności . Chociaz w przyszłości chętnie kupilabym płytę 2 + 2 czyli zwykła ceramiczna + indukcyjna , bo mam parę naczyń ze starej kolekcji Zeptera a te nie pasują do indukcji . Dodam , że gotuję codziennie , czasem i 3 razy dziennie, gdyż nie uznaje gotowych wędlin itp

  • Gość: Gość

    0

    Mam pytanie do użytkowników płyt indukcyjnych,czy pod płytą można mieć szufladę ze sztućcami czy też potrzebuje ona więcej wolnego miejsca ?

  • Gość: Gość

    0

    Kupiłem indukcję ID4R Mastercook i jest problem gdyż nie grzeją w połowie każde z pól.Ale podłączenie jest właściwe prosze o pomoc.

  • Gość: Gość

    0

    ehh,
    jak to czytałem to uśmiałem się i to zdrowo - szczególnie z tych garnków;
    gary mogą być stalowe z grubym dnem;
    a co do cen to płytkę dobrej jakości i to wcale nie pod "siłę" tylko pod 230 można dostać za 1500zł na niemieckim schot'cie robioną;
    wiadomo płytki z polami tak zwnaymi szerokimi są dużo droższe, ale po co taką?

  • Gość: Gość

    0

    Ja nie jestem za płytą indukcujna;/ Według mnie najlepsze gotowanie jest przez dynamit... Te komentarz musiał pisąć mój syn bo mi upitoliło ręce... Czasami piszę nogami...

  • Gość: Gość

    0

    Ja gotuje w wędzoku, ijestem bardzo zadowolony...Polecam...nie musicie miec wogule garnków, i dużo0 gazet i liści, benzyna sie też przyda...Pozdrawiam ze Spalonymi Włosami...

  • Gość: Gość

    0

    I a u jestem mały osiołeczek...

  • Gość: Gość

    0

    Do Z: piszesz "w płytach indukcyjnych nie grzeją się garnki aluminiowe, ups... Teoria upada. Wniosek taki, że chodzi tu o przemagnesowywanie ferromagnetyka i wydzielanie ciepła z tego powodu" - bzdura co do takiego wniosku. Dno miedziane czy aluminiowe, także srebrne lub złote - ma tak małą oporność elektryczną, że zaindukowane prądy wirowe wytworzą znikome napięcie, a ich iloczyn daje moc, będzie więc ona też znikoma. Co więcej zaindukowane prądy wytworzą przeciwdziałające pole magnetyczne znoszące pole od cewki pod płytą, i w efekcie pole magnetyczne przechodzące przez dno takiego garnka będzie minimalne. Cienka blacha stalowa starego garnka emaliowanego będzie natomiast się bardzo dobrze nagrzewać, bo ma dużą stosunkowo oporność elektryczną. Może nawet doprowadzić do odpryskiwania emalii od silnie rozgrzanej blachy, co dla zjadaczy potraw z takiego garnka może być niebezpieczne!

  • Gość: Gość

    0

    czy żeby korzystać z płyty indukcyjnej potrzebna jest siła w budynku? bo podobno do płyt elektrycznych tak :/

  • Gość: Gość

    0

    a może ktoś napisze o ile wzrosły rachunki za prąd, bo chce zmienić swą kuchnie (rachunki za gaz ziemny to absurd, więcej kosztów stałych inż samego gazu) na indukcyjną ale muszę znać rachunek ekonomiczny. 5 lat temu płaciliśmy rachunek wspólny dla całego bloku i wychodziło po 10-15 złotych, w imię oszczędności założyli indywidualne i płacimy po 60 - 80 złotych. Tak się w naszym kraju robi w wała zwykłego "Kowalskiego".

  • Gość: Gość

    0

    Witam, ja stosuje garnki szwajcarskiej firmy Vinzer - spisują się naprawdę rewelacyjnie. Posiadany przeze mnie model to Triline. W tych garnkach, jak zapewnia producent warstwa grzejąca rozmieszczona jest na całym garnku( nie tylko na dnie) co powoduje że bardzo szybko garnki się nagrzewają. Ja kupiłam cały komplet i trochę za nie zapłaciłam, natomiast widzę że w sieci jest dużo firm oferujący ten sam komplet dużo taniej ( Polak mądry po szkodzie). Widziałam np. w sklepie www.sklep.eskot.pl . Garnki naprawdę Polecam, już nigdy nie zamienię się na kuchnię elektryczną ,tylko indukcja !!!

  • Gość: Gość

    0

    Witam
    Nie czytałem teraz tych wszystkich wypowiedzi aby moja opinia biła bez żadnych wpływów innych użytkowników, zanim zakupiłem płytę indukcyjną przeczytałem wszystko i teraz po około 10 miesiącach używania pragnę się podzielić moimi doświadczeniami:
    WADA- cena -jest droga ale jeśli się już zdecydujemy to nie kupujmy najbardziej wypasionej, ja po przeczytaniu opinii alegrowiczów uznałem że wszystkie pola BOSTER to podstawa ale to g>>>no prawda. Jedno wystarczy a nawet bez tego też jest OK. Pole BOSTER podbija moc płyty o około 30% a podstawowa moc na maxa przypala nawet zupę w proszku. To inna technologia - tu grzeje dno garnka i danie max mocy przypala nam potrawy więc musimy używać niższych mocy (oszczędność energii). Więc wszystkie pola BOSTER to snobizm bo nimi można tylko czystą wodę gotować (wystarczy jedno a nawet wcale bez BOSTER też jest całkiem dobra płyta). Ja się dałem skusić i kupiłem cztery pola BOSTER i niemożna ich używać bo pali potrawy.
    ZALETY:
    Są same: - podam kilka.
    1)Gotując nam coś kipi i leci na płytę- ceramika płyty ma tą samą temperaturę co dno garnka (BO OD NIEJ SIĘ NAGRZEWA). I tylko to schnie a nie się przypala wystarczy gąbka do mycia naczyń i czysta ścierka i płyta lśni jak lustro( nie trzeba niczym szorować - dużo rzeczy mi wykipiało i zawsze wystarczyło przetrzeć ściereczką )
    2) Mała moc płyty jeśli coś gotujemy (To tak dla ludzi co nie rozumie indukcji elektrycznej) bo nawet sześć w skali jeden do dziesięć to pałer
    a max tych pól to apstrakcja

  • Gość: Gość

    0

    Niezadowolo - chyba niedouczono. Prądy wirowe oczywiście można wzbudzić i grzeje się wtedy każdy przewodnik. Ale w płytach indukcyjnych nie grzeją się garnki aluminiowe, ups... Teoria upada. Wniosek taki, że chodzi tu o przemagnesowywanie ferromagnetyka i wydzielanie ciepła z tego powodu.

  • Gość: Gość

    0

    jeśli chodzi o Zeptera to też ma swoje płyty indukcyjne i garnki.płyty są za drogie.ale połączenie płyty z szybkowarem zeptera jest super. starsze (z czarnymi uchwytami)garnki sie ponoć nie nadają i fakt bo mają inne dna niż te nowsze. te nowe,z jasnymi uchwytami jak najbardziej.

  • Gość: Gość

    0

    bardzo fajna rzecz ! i mozna sie nią cieszyc juz za ok 120pln,jest dostepna w marketach POLECAM

  • Gość: Gość

    0

    Jednorazowe skorzystanie nie jest bardzo groźne , ale osoby stale gotujące w ten sposób pewnie "dorobią" się z czasem zaćmy w oku albo jaskry. Ale jak zawsze - wybór należy do Was....

  • Gość: Gość

    0

    Co do buczenia, to potwierdzam, że płyta teki wydaje odgłosy przy gotowaniu, ale w pokoju obok ich nie słychać. Podobno to jest normalne, i we wszystkich informacjach o płytach indukcyjnych pisano, że w zależności od budowy garnków wydają one różne dżwięki.
    A co do garnków zeptera to czytałam, że nie gotują na p.ind., bo są zbyt grube.

  • Gość: Gość

    0

    Jolciu, my żyjemy już w XXI-yszm wieku. Najwyższa już pora do nas dołączyć.

  • Gość: Gość

    0

    Czy na płycie indukcyjnej można gotować w garnkach Ceptera? Mają one dość grube dno?

  • Gość: Gość

    0

    Oj Kasiu, Kasiu, zauważ że mistrzowie kuchni gotują jednak na ogniu

  • Gość: Gość

    0

    Proszę o informację, czy na kuchenkach indukcyjnych można gotować potrawy o dużym ciężarze?np.20 kg bigosu! Czy można na/w niej upiec ciasto? Jaki jest rzeczywisty koszt zużycia energii w porównaniu do innych urządzeń? Proszę o wszelkie informację na ten temat, ale na litość Boską, nie chcę dobrych rad od "miesięcznych użytkowników", tylko konkretnych rzetelnych i sprawdzonych informacji od fachowców!!! Sam jestem użytkownikiem takiego urządzenia od ponad 5 miesięcy, ale nie ośmieliłbym się dawać komukolwiek i jakichkolwiek rad. Pozdrawiam.

  • Gość: Gość

    0

    używam płyty z teki od 3 tygodni.W porównaniu z płytą ceramiczną grzeje faktycznie dużo szybciej, aż do tego stopnia, że nie nadążam odwracać kotletów i pierwsze dwa obiady były przypalone.
    Specjalne garnki kupiłam w Ikei na sztuki i za 6 garnków i 3 patelnie dałam w sumie 500zł, więc da się wytrzymać.
    Mój spokój zmącił jednak elektryk , który zapytał czy gotowanie to jest zdrowe, bo słyszał, że indukcja zabija witaminy jak mikrofalówka, czy to prawda?

  • Gość: Gość

    0

    mam pytanie do "zadowolony nabywca" czy płyty indukcyjne buczą? ja mam zwykłą płytę Amica i jest całkowicie bezgłośna.

  • Gość: Gość

    0

    Od dwóch tygodni użytkuję płytę indukcyjną elektrolux EHD 68200 P , dopiero zapoznaję się z nią , ma dużo opcji. Zamiast drogich garnków z TEFALA, BERGHOFFA czy innej renomowanej firmy pojechałam do MAKRO i kupiłam tańsze STEINBACHa do indukcji ( na jakimś forum ktoś sobie je chwalił) oraz patelnie HENDI , jak na razie jestem zadowolona. Wszystko się gotuje i smaży bez problemów. Może kiedyś sprawię sobie profesjonalny komplet ( w przypływie gotówki), a może i nie?

  • Gość: Gość

    0

    Zgryźliwości i pseudonaukowe komentarze mamy już za sobą. Ja nie jestem fizykiem i o indukcji wiem niewiele. Wiem natomiast jak działa płyta indukcyjna BOSCH PIC675T01E gdyż kupiłem sobie taką ponad miesiąc temu. Ma ekstra wygląd i to na pierwszy rzut oka już robi dobre wrażenie. Ma rozszerzone pole grzejne na brytfannę, to też na +. Jest cicha i błyskawicznie reaguje na zmiany zadawanej mocy. Ma też funkcję Power Boost, taką dodatkową ponad najwyższy 9 stopień grzania - cicho buczy na tym powerze ale rzeczywiście szybkość grzania jest niesamowita. Przewyższa pod tym względem każdy palnik gazowy i myślę, że też i ceramiczny. Ma bajery typu: programowanie czasu grzania, rozpoznawanie obecności garnka, automatyczne wyłączanie przy braku garnka, rozpoznawanie wielkości dna garnka, ma programowanie gotowania czyli można zapamiętać czas gotowania i moc w danym czasie, czyli następne gotowanie takiej samej ilości potrawy może odbywać się automatycznie (sama zmienia moc grzania). Jak z poborem mocy nie wiem bo używam jej od miesiąca dopiero, producent pisze o najoszczędniejszym gotowaniu elektrycznym na tej płycie. Do czyszczenia należy używać specjalnych preparatów - nie są drogie i doskonale działają. Co do garnków: kupiłem za 550 zł gó...ane garnki do indukcji z Tefala. ODRADZAM tą gó...aną firmę z serca. Bez dłuższego rozpisywania się - po pierwszym gotowaniu czystej wody - jeden z garnków, jego dno wyglądało jak pospawane elektrodą. Reklamowałem i już 3 tydzień czekam na nowy garnek. Wczytałem się po tej reklamacji w opis sposobu używania garnków gó...anego tefala. Podsumowanie jest jedno: producent najlepiej proponuje by w tych garnkach nie gotować!!. ODRADZAM TEFALA. Wściekły kupiłem za 120 zł drugi komplet,garnki niemieckiej firmy STEINBACH. POLECAM je z serca tak jak tamte odradzam. Bardzo podobne w wyglądzie. Tanie, nieco lżejsze (ale nie o wagę bo to nie o złom chodzi). działają doskonale i mają 3 letnią gwarancję. Poza tymi specjalnymi działają na indukcji zwykłe garnki emaliowane z tym, że nie mają one płaskiego dna i chyba gotuje się na nich troszkę dłużej. Miałem przez chwilę chińskie za ponad 300 zł garnki nie pamiętam jakiej firmy. Miały być do indukcji i dobrze dno przyciągało magnes. Jednak gotowanie zwykłej wody szło kiepsko, kuchnia buczała i długo to trwało. Udało mi się je oddać.
    Na koniec - przez całe życie gotowałem na gazie, teraz mam indukcyjną kuchnię i jestem bardzo zadowolony. Nie znam możliwości i jakości tańszych płyt indukcyjnych. Jak dla mnie BOSCH rządzi.

  • Gość: Gość

    0

    Kurde... i wez tu czlowieku sie na coś zdecyduj....zastanawiam sie nad taka płyta ale nie wiem juz czy nie wybiore zwykłej gazowej....poradzcie coś ;)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX