P³yta indukcyjna : plusy i minusy

P³yta indukcyjna. Plusy i minusy. (fot. electrolux.pl)
-
-
witam, nie wiem czy ktos jeszcze zaglada na komentarze i "opinie", mam taka prosbe,wypowiedzialo sie tu wielu ekspertow z dziedziny fizyki.....coz, ta kwestia przy zakupie sprzetu agd mnie nie bardzo interesuje,czlowiek na prawde ma usmiech na twarzy jak widzi kilka osob na wzajem udowadniajacych sobie kto jest mniej douczony....jako laik nie mam prawa kwestionowac ich wiedzy, ale tez jako osoba ktora chce dokonac zakupu chcialem poczytac opinie uzytkownikow tego typu sprzetu!duzo cenniejsze uwagi niz teorie o pradach wirowych itp, itd, to np wypowiedz jak to sie ma jezeli chodzi o oplaty w porownaniu do tradycyjnego gotowania na gazie,czy sama awaryjnosc sprzetu,lub wady i zalety w utrzymaniu czystosci.na prawde, nie chcialem nikogo urazic,ale czy ktos kto po prostu na tym gotuje moze sie podzielic takimi spostrzezeniami i w ten sposob jakos podsumowac temat???
-
Mam zapytanie Mam zamiar zakupiæ tak± p³ytê indukcyjn± ale mam w±tpliwo¶ci 1. cena zakupu 2. czas ¿ywotno¶ci 3. odporno¶æ na wy³adowania atmosferyczne . 4 odporno¶æ na zak³ócenia spowodowane przez urz±dzenia tyrystorowe du¿ej mocy . 5 dzia³anie zdrowotne na organizm ludzki ( oczy ,potencjê serce, mózg, w±trobê ,krew,¶ledzionê nerki ).6 dzia³anie na ¿ywno¶æ ( niszczenie witamin ) Je¿eli kto¶ mo¿e mi odpowiedzieæ na moje pytania bêdê wdziêczna .
-
BYZYDUUURA z tym i garnkami ze kosztuj± kilkaset z³otych, ¿e niby takie szczególnie drogie. fajne zestawy garnków 3 z pokrywkami + du¿a patelnia w Ikea kosztuj± co¶ ok 90 z³ (dobra stal, ciê¿sze, z miark± wewn±trz garnków). s± równie¿ tañsze zestawy, a te¿ wystarczaj±co dobre i w³a¶ciwe w cenie 40 z³. garnek do standardowych kuchni równie¿ kosztuje ok. 40-100 z³ sztuka, no chyba ze kto¶ wybiera komplety 5 garnków i 2 patelnie za 70 z³ na targu. wiêc nie demonizujmy ceny garnków. To tak jakby pisaæ, ¿e do zwyk³ych kuchni garnki kosztuj± 2000 opieraj±c siê na cenniku np. Zeptera
-
-
-
-
-
Kuchenka indukcyjna Amica 514IE3.319.
Moje do¶wiadczenia z 30 dni po zakupie:
OMIJAÆ SZEROKIM £UKIEM amica i firmê ubezpieczeniow± TERG - mam kuchenkê indukcyjna oko³o 30 dni.
Po tym czasie wyst±pi³ ¶lad wypalenia szk³a p³yty, drobny ¶lad oko³o 5 mm (pod nowiutkim czystym , umytym, wypucowanym garnkiem TAFALA). Zakupiono specjalnie nowe garnki Tefala.
Na kuchenkê indukcyjn± mam gwarancjê standardow± + rozszerzon± do 5 lat (TERG). amica oczywi¶cie "mnie spu¶ci³a" - szk³o nie podlega gwarancji i mogê siê "goniæ".
Gwarancja i ubezpieczenie TERG (przy zakupie w mediaexpert gor±co zachêcali bo obejmuje wszystko, bo warto, itd. - oczywi¶cie jest to BZDURA, KANT i PIC NA WODÊ!!!!).
Uszkodzenie zg³oszono w ramach ubezpieczenia TARG - tam równie¿ mnie "spu¶cili.
Sama eksploatacja kuchenki indukcyjnej to czysty KOSZMAR i HORRO, ¿ona ca³y czas siedzi przy kuchni i j± ci±gle pucuje po przeczytaniu warunków gwarancji - ¿eby tylko siê nie zepsu³a - nic nie pomog³o, zepsu³a siê.
Wyda³em kasê ( ponad 2,5 ty¶ z nic nie wartym ubezpieczeniem) na najnowszy model kuchenki 514IE3.319 (grudzieñ 2015) indukcyjnej amica i by³ to bez w±tpienia najgorszy zakup, jakiego dokona³em w ¿yciu.
O normalnym u¿ytkowaniu tak, jak przy gazie, czy p³ycie ceramicznej mo¿na zapomnieæ (jest ci±g³e pucowanie, aby nic siê nie sta³o z p³yt± indukcyjn± - szk³em).
Omijaæ SZEROKIM £UKIEM !!!!!!! - sprzêt wy³±cznie dla niewolników czyszczenia i pucowania sprzêtu wymagaj±cego ci±g³ej i bezustannej kontroli(ci±g³e pucowanie), masochistów i hazardzistów w stylu,"a mo¿e minie siê nie zepsuje" - zepsuje siê, to tylko kwestia czasu ????.
Mia³em (mam) kuchenkê ceramiczn± i ZERO z ni± problemów - wykipia³o to wytar³em umy³em i dalej gotujê (zdarza siê ... - a w indukcji zapomnij o tym - nie wolno, ci±g³a uwaga i kontrola gotowania).
Czas podgrzewania potraw w p³ycie ceramicznej jest podobny do indukcyjnej.
Natomiast z p³yt± ceramiczn± mia³em ZERO problemów (wieloletnia eksploatacja), nawet, je¿eli co¶ przypadkowo wykipi, czy woda dostanie siê pod garnek, czy cukier dostanie siê pod garnek, czy inne odrobiny dostan± siê pod garnek itd. - myjê i gotujê dalej.
Natomiast w indukcyjnej jest to NIEDOPUSZCZALNE (instrukcja i gwarancja) !!! - horror.
Raz jeszcze: OMIJAÆ SZEROKIM £UKIEM ten sprzêt amici i te gwarancje TERG!!!
Gwarancja TERG (na moim przyk³adzie) to "pic na wodê fotomonta¿ - bzdura, wywalona kasa w b³oto, jest tylko po to baby wyci±gn±æ kasê od klienta - i tak klienta "spuszcz±". -
-
-
-
-
Wszystko ma wady i zalety, nie ma rzeczy idealnych:)Ja te¿ nie by³em przekonany do indukcji ale trzeba i¶æ z duchem czasu i w tym roku robimy remont kuchni wiêc wywalimy star± wys³u¿on± kuchenkê na p³ytê indukcyjn±. Lepszy efekt wizualny jest wed³ug mnie:) Raczej wybierzemy co¶ z elektroluxa tylko jeszcze nad modelem siê zastanawiamy.
-
u¿ywam od roku p³yty elektroluxa; nie pamiêtam numeru modelu, ale p³yta jest nieco wiêksza od standardowego rozmiaru; wygl±da super, kosztowa³a ok. 3 tys.; w czasie ostatniego roku trzy razy serwis wymieni³ ca³± elektronikê w p³ycie; by³ okres, kiedy mój dzieñ rozpoczyna³ siê od telefonu serwisanta, który pyta³ czy p³yta jeszcze grzeje; dzia³a³y np. tylko dwa pola, a po w³±czeniu któregokolwiek z pozosta³ych dwóch kuchnia szala³a - w³±cz±j±c i wy³±czaj±c inne pola; by³o to niebezpieczne, gdy np. zostawi³o siê na nieu¿ywanym polu patelniê z t³uszczem, albo pusty garnek; po czasie mysla³am o tym z przera¿eniem, bo zdarza³o mi siê wcze¶niej ustawic czas gotowania na którym¶ polu i wyj¶c na podwórko; teraz czekam tylko, kiedy zepsuje siê po raz czwarty, bo jest jeszcze na gwarancji i bedê mog³a wymienic j± na now±; co jednak je¿eli zepsuje siê tydzieñ po up³ywie terminu gwarancji? podobno jeden modu³, który trzeba wymienic kosztuje ok. 1800 pln, a w standardzie panowie wymieniali jednocze¶nie dwa modu³y; mocno nie polecam eletrolux-a
-
-
Mo¿e we¼ sobie przetestuj garnki marki Valdinox. Mnie bardzo odpowiadaj±. £atwo siê nagrzewaj± i przez to, ¿e wszystko jest wykonane z jednego kawa³ka metalu nie ma takiej opcji, ¿e uchwyty odpadaj± czy co¶, bo po prostu s± naturalnie po³±czone z ca³o¶ci±. Ja swoje kupowa³em przez serwis www.sklep.altom.pl. Nadaj± siê te¿ na kuchenki indukcyjne, a akurat sobie tak± sprawili¶my ostatnio.
-
-
-
-
Ciekawi mnie,ile wynosi takie pole elektrmagnetyczne z plyty indukcyjnej.A najgorsze jest to,ze im wiecej czlowiek sie naczyta tych opini tym bardzej jest z tego glupi,niestety moim skromnym zdaniem najlepiej jest sie przekonac na wlasnej skorze,czy warto kupic plyte indukcyja.Ja sama zamowilam z Simensa i az sie boje tego pola elekromagnetycznego.Podobaja mi sie porownania typu mikrofalowka,telefon komorkowy szkodza a ludzie uzywaja,i co niektozy ni wyobrazaja sobie zycia bez tych urzadzen.
-
Ja mam zwyk³± p³ytê ceramiczn± Amica, od 2 lat wiele rzeczy gotuje na jednopalnikowej kuchni indukcyjnej z Zeptera i jestem bardzo zadowolona. Na indukcji szybko siê rozgrzewa naczynie co jest wa¿ne przy sma¿eniu , o wiele szybciej zagotuje siê woda itp . Rachunek za pr±d p³ace i tak ni¿szy ni¿ moi znajomi , którzy gotuj± na gazie. Moim zdaniem naczynia Zepter ( ale tylko te z jasnymi uchwytami ) w po³±czeniu z kuchni± indukcyjn± pozwalaj± na bardzo du¿e oszczêno¶ci . Chociaz w przysz³o¶ci chêtnie kupilabym p³ytê 2 + 2 czyli zwyk³a ceramiczna + indukcyjna , bo mam parê naczyñ ze starej kolekcji Zeptera a te nie pasuj± do indukcji . Dodam , ¿e gotujê codziennie , czasem i 3 razy dziennie, gdy¿ nie uznaje gotowych wêdlin itp
-
-
-
ehh,
jak to czyta³em to u¶mia³em siê i to zdrowo - szczególnie z tych garnków;
gary mog± byæ stalowe z grubym dnem;
a co do cen to p³ytkê dobrej jako¶ci i to wcale nie pod "si³ê" tylko pod 230 mo¿na dostaæ za 1500z³ na niemieckim schot'cie robion±;
wiadomo p³ytki z polami tak zwnaymi szerokimi s± du¿o dro¿sze, ale po co tak±? -
-
-
-
Do Z: piszesz "w p³ytach indukcyjnych nie grzej± siê garnki aluminiowe, ups... Teoria upada. Wniosek taki, ¿e chodzi tu o przemagnesowywanie ferromagnetyka i wydzielanie ciep³a z tego powodu" - bzdura co do takiego wniosku. Dno miedziane czy aluminiowe, tak¿e srebrne lub z³ote - ma tak ma³± oporno¶æ elektryczn±, ¿e zaindukowane pr±dy wirowe wytworz± znikome napiêcie, a ich iloczyn daje moc, bêdzie wiêc ona te¿ znikoma. Co wiêcej zaindukowane pr±dy wytworz± przeciwdzia³aj±ce pole magnetyczne znosz±ce pole od cewki pod p³yt±, i w efekcie pole magnetyczne przechodz±ce przez dno takiego garnka bêdzie minimalne. Cienka blacha stalowa starego garnka emaliowanego bêdzie natomiast siê bardzo dobrze nagrzewaæ, bo ma du¿± stosunkowo oporno¶æ elektryczn±. Mo¿e nawet doprowadziæ do odpryskiwania emalii od silnie rozgrzanej blachy, co dla zjadaczy potraw z takiego garnka mo¿e byæ niebezpieczne!
-
-
a mo¿e kto¶ napisze o ile wzros³y rachunki za pr±d, bo chce zmieniæ sw± kuchnie (rachunki za gaz ziemny to absurd, wiêcej kosztów sta³ych in¿ samego gazu) na indukcyjn± ale muszê znaæ rachunek ekonomiczny. 5 lat temu p³acili¶my rachunek wspólny dla ca³ego bloku i wychodzi³o po 10-15 z³otych, w imiê oszczêdno¶ci za³o¿yli indywidualne i p³acimy po 60 - 80 z³otych. Tak siê w naszym kraju robi w wa³a zwyk³ego "Kowalskiego".
-
Witam, ja stosuje garnki szwajcarskiej firmy Vinzer - spisuj± siê naprawdê rewelacyjnie. Posiadany przeze mnie model to Triline. W tych garnkach, jak zapewnia producent warstwa grzej±ca rozmieszczona jest na ca³ym garnku( nie tylko na dnie) co powoduje ¿e bardzo szybko garnki siê nagrzewaj±. Ja kupi³am ca³y komplet i trochê za nie zap³aci³am, natomiast widzê ¿e w sieci jest du¿o firm oferuj±cy ten sam komplet du¿o taniej ( Polak m±dry po szkodzie). Widzia³am np. w sklepie www.sklep.eskot.pl . Garnki naprawdê Polecam, ju¿ nigdy nie zamieniê siê na kuchniê elektryczn± ,tylko indukcja !!!
-
Witam
Nie czyta³em teraz tych wszystkich wypowiedzi aby moja opinia bi³a bez ¿adnych wp³ywów innych u¿ytkowników, zanim zakupi³em p³ytê indukcyjn± przeczyta³em wszystko i teraz po oko³o 10 miesi±cach u¿ywania pragnê siê podzieliæ moimi do¶wiadczeniami:
WADA- cena -jest droga ale je¶li siê ju¿ zdecydujemy to nie kupujmy najbardziej wypasionej, ja po przeczytaniu opinii alegrowiczów uzna³em ¿e wszystkie pola BOSTER to podstawa ale to g>>>no prawda. Jedno wystarczy a nawet bez tego te¿ jest OK. Pole BOSTER podbija moc p³yty o oko³o 30% a podstawowa moc na maxa przypala nawet zupê w proszku. To inna technologia - tu grzeje dno garnka i danie max mocy przypala nam potrawy wiêc musimy u¿ywaæ ni¿szych mocy (oszczêdno¶æ energii). Wiêc wszystkie pola BOSTER to snobizm bo nimi mo¿na tylko czyst± wodê gotowaæ (wystarczy jedno a nawet wcale bez BOSTER te¿ jest ca³kiem dobra p³yta). Ja siê da³em skusiæ i kupi³em cztery pola BOSTER i niemo¿na ich u¿ywaæ bo pali potrawy.
ZALETY:
S± same: - podam kilka.
1)Gotuj±c nam co¶ kipi i leci na p³ytê- ceramika p³yty ma t± sam± temperaturê co dno garnka (BO OD NIEJ SIÊ NAGRZEWA). I tylko to schnie a nie siê przypala wystarczy g±bka do mycia naczyñ i czysta ¶cierka i p³yta l¶ni jak lustro( nie trzeba niczym szorowaæ - du¿o rzeczy mi wykipia³o i zawsze wystarczy³o przetrzeæ ¶ciereczk± )
2) Ma³a moc p³yty je¶li co¶ gotujemy (To tak dla ludzi co nie rozumie indukcji elektrycznej) bo nawet sze¶æ w skali jeden do dziesiêæ to pa³er
a max tych pól to apstrakcja -
-
-
-
-
Co do buczenia, to potwierdzam, ¿e p³yta teki wydaje odg³osy przy gotowaniu, ale w pokoju obok ich nie s³ychaæ. Podobno to jest normalne, i we wszystkich informacjach o p³ytach indukcyjnych pisano, ¿e w zale¿no¶ci od budowy garnków wydaj± one ró¿ne d¿wiêki.
A co do garnków zeptera to czyta³am, ¿e nie gotuj± na p.ind., bo s± zbyt grube. -
-
-
-
Proszê o informacjê, czy na kuchenkach indukcyjnych mo¿na gotowaæ potrawy o du¿ym ciê¿arze?np.20 kg bigosu! Czy mo¿na na/w niej upiec ciasto? Jaki jest rzeczywisty koszt zu¿ycia energii w porównaniu do innych urz±dzeñ? Proszê o wszelkie informacjê na ten temat, ale na lito¶æ Bosk±, nie chcê dobrych rad od "miesiêcznych u¿ytkowników", tylko konkretnych rzetelnych i sprawdzonych informacji od fachowców!!! Sam jestem u¿ytkownikiem takiego urz±dzenia od ponad 5 miesiêcy, ale nie o¶mieli³bym siê dawaæ komukolwiek i jakichkolwiek rad. Pozdrawiam.
-
u¿ywam p³yty z teki od 3 tygodni.W porównaniu z p³yt± ceramiczn± grzeje faktycznie du¿o szybciej, a¿ do tego stopnia, ¿e nie nad±¿am odwracaæ kotletów i pierwsze dwa obiady by³y przypalone.
Specjalne garnki kupi³am w Ikei na sztuki i za 6 garnków i 3 patelnie da³am w sumie 500z³, wiêc da siê wytrzymaæ.
Mój spokój zm±ci³ jednak elektryk , który zapyta³ czy gotowanie to jest zdrowe, bo s³ysza³, ¿e indukcja zabija witaminy jak mikrofalówka, czy to prawda? -
-
Od dwóch tygodni u¿ytkujê p³ytê indukcyjn± elektrolux EHD 68200 P , dopiero zapoznajê siê z ni± , ma du¿o opcji. Zamiast drogich garnków z TEFALA, BERGHOFFA czy innej renomowanej firmy pojecha³am do MAKRO i kupi³am tañsze STEINBACHa do indukcji ( na jakim¶ forum kto¶ sobie je chwali³) oraz patelnie HENDI , jak na razie jestem zadowolona. Wszystko siê gotuje i sma¿y bez problemów. Mo¿e kiedy¶ sprawiê sobie profesjonalny komplet ( w przyp³ywie gotówki), a mo¿e i nie?
-
Zgry¼liwo¶ci i pseudonaukowe komentarze mamy ju¿ za sob±. Ja nie jestem fizykiem i o indukcji wiem niewiele. Wiem natomiast jak dzia³a p³yta indukcyjna BOSCH PIC675T01E gdy¿ kupi³em sobie tak± ponad miesi±c temu. Ma ekstra wygl±d i to na pierwszy rzut oka ju¿ robi dobre wra¿enie. Ma rozszerzone pole grzejne na brytfannê, to te¿ na +. Jest cicha i b³yskawicznie reaguje na zmiany zadawanej mocy. Ma te¿ funkcjê Power Boost, tak± dodatkow± ponad najwy¿szy 9 stopieñ grzania - cicho buczy na tym powerze ale rzeczywi¶cie szybko¶æ grzania jest niesamowita. Przewy¿sza pod tym wzglêdem ka¿dy palnik gazowy i my¶lê, ¿e te¿ i ceramiczny. Ma bajery typu: programowanie czasu grzania, rozpoznawanie obecno¶ci garnka, automatyczne wy³±czanie przy braku garnka, rozpoznawanie wielko¶ci dna garnka, ma programowanie gotowania czyli mo¿na zapamiêtaæ czas gotowania i moc w danym czasie, czyli nastêpne gotowanie takiej samej ilo¶ci potrawy mo¿e odbywaæ siê automatycznie (sama zmienia moc grzania). Jak z poborem mocy nie wiem bo u¿ywam jej od miesi±ca dopiero, producent pisze o najoszczêdniejszym gotowaniu elektrycznym na tej p³ycie. Do czyszczenia nale¿y u¿ywaæ specjalnych preparatów - nie s± drogie i doskonale dzia³aj±. Co do garnków: kupi³em za 550 z³ gó...ane garnki do indukcji z Tefala. ODRADZAM t± gó...an± firmê z serca. Bez d³u¿szego rozpisywania siê - po pierwszym gotowaniu czystej wody - jeden z garnków, jego dno wygl±da³o jak pospawane elektrod±. Reklamowa³em i ju¿ 3 tydzieñ czekam na nowy garnek. Wczyta³em siê po tej reklamacji w opis sposobu u¿ywania garnków gó...anego tefala. Podsumowanie jest jedno: producent najlepiej proponuje by w tych garnkach nie gotowaæ!!. ODRADZAM TEFALA. W¶ciek³y kupi³em za 120 z³ drugi komplet,garnki niemieckiej firmy STEINBACH. POLECAM je z serca tak jak tamte odradzam. Bardzo podobne w wygl±dzie. Tanie, nieco l¿ejsze (ale nie o wagê bo to nie o z³om chodzi). dzia³aj± doskonale i maj± 3 letni± gwarancjê. Poza tymi specjalnymi dzia³aj± na indukcji zwyk³e garnki emaliowane z tym, ¿e nie maj± one p³askiego dna i chyba gotuje siê na nich troszkê d³u¿ej. Mia³em przez chwilê chiñskie za ponad 300 z³ garnki nie pamiêtam jakiej firmy. Mia³y byæ do indukcji i dobrze dno przyci±ga³o magnes. Jednak gotowanie zwyk³ej wody sz³o kiepsko, kuchnia bucza³a i d³ugo to trwa³o. Uda³o mi siê je oddaæ.
Na koniec - przez ca³e ¿ycie gotowa³em na gazie, teraz mam indukcyjn± kuchniê i jestem bardzo zadowolony. Nie znam mo¿liwo¶ci i jako¶ci tañszych p³yt indukcyjnych. Jak dla mnie BOSCH rz±dzi. -
indukcja.cba.pl/pindukcyjne.php
tu jest zasada dzia³ania p³yty indukcyjnej
i tez informacje na ten temat nie wiem czy do do konca prawdziwe -
-
Aby oceniæ zaloguj siê lub zarejestrujX
- 1.
Ta kolekcja w IKEA bêdzie tylko 9 tygodni. Wybrali¶my 15 rzeczy, na które warto zapolowaæ
- 2.
Funkcjonalna kawalerka w Sosnowcu - 17 m kw. minimalisty
- 3.
Fiolet we wnêtrzach - meble i dodatki
- 4.
Meble z palet - jak zrobiæ samemu, sk±d wzi±æ palety? Pomys³y, inspiracje, DIY
- 5.
Funkcjonalne i przytulne wnêtrza w Krakowie
Najnowsze
-
DESIGN -
Meble -
Projektanci -
Klasycy Designu -
Wnêtrza -
Kontakt - Biuro Reklamy Gazeta.pl
- Marta Zalewska
- Dyrektor Sprzeda¿y Klientów Bezpo¶rednich
- biuroreklamy@agora.pl
- tel. 507 095 463
- Redakcja:
- ladnydom@agora.pl
Gość: Go¶æ
Oceniono 21 razy 21
Witam wszystkich forumowiczów. Ku przestrodze.... nigdy nie u¿ywajcie na indukcji garnków emaliowanych... szczególnie takich co maj± emalie od do³u. Owszem dzia³aj±... i to ca³kiem nie¼le (przynajmniej ten jeden raz) ale poprzez emalie wczoraj pêk³a mi p³yta ceramiczna - emalia siê wtopi³a niemal¿e w p³ytê szklan± (przylepi³a siê do niej na ca³ej powierzchni) po czym ca³a p³yta pêk³a na 1/2. A garnek nie by³ jakby kto¶ pyta³ ruskim badziewiem tylko ze starej kolekcji od Berghofa. P³ytê mia³em 4 miesi±ce... Cena g³upoty - 2400 + Vat.