Kolorowe przedszkole w Tczewie

wig
05.02.2013 11:59
A A A
Sala dla najstarszych dzieci.

Sala dla najstarszych dzieci. (mat. prasowe)

Dobrze zaprojektowana przestrzeń dla dzieci.

Przedszkole Niebieskie Migdały zaprojektowane przez Karolinę Golec-Ludwiczak i Radosława Czerniejewskiego z Pracowni CGL jest inne niż wszystkie. Nie znajdziemy tu kiczowatych dekoracji ani ogólnie znanych odniesień ze świata bajek. Ze ścian nie spogląda na dzieci Kubuś Puchatek a przypadkowo dobrane kolory nie przyprawiają o zawrót głowy.

Przedszkole mieści się w wolnostojącym, dwukondygnacyjnym budynku, na terenie nowego osiedla w ścisłym centrum Tczewa. W nowo wybudowanym obiekcie o powierzchni 600m2 znajdują się trzy sale dydaktyczne z dostępem do ergonomicznie zaprojektowanej łazienki oraz jadalnia, w której dzieci wspólnie będą jadły przygotowane we własnej kuchni posiłki. Do wyłącznej dyspozycji przedszkolaków jest plac zabaw.

przedszkole, design dla dzieci, dobrze zaprojektowane przedszkolemat. prasowe

Projekt zakładał traktowanie dzieci jako równorzędnych i świadomych użytkowników przestrzeni publicznej. Wnętrza mają być jedynie atrakcyjnym i funkcjonalnym tłem dla użytkujących je dzieci. Architektom udało się stworzyć inspirującą przestrzeń o scenograficznym charakterze, utrzymaną jednak w przyjaznym i przytulnym nastroju.

Motywem przewodnim wnętrza stał się balon. Pomysł powstał podczas analizy nazwy przedszkola. Myślenie o niebieskich migdałach to tak naprawdę bujanie w obłokach. Kulisty kształt balonu odnaleźć można na wykładzinach pcv w korytarzach i szatni a także w salach dydaktycznych. W strefie wejściowej nawet boczne lampki przybrały kształt uwielbianych przez dzieci baloników.

przedszkole, design dla dzieci, dobrze zaprojektowane przedszkolemat. prasowe

Ważnym elementem wnętrza jest klatka schodowa, której stopnie wykończono wykładziną dywanową w dwunastu kolorach, przechodzących od błękitów, przez fiolety i czerwienie aż po żółcie. Ściany zdobią "dziecięce" rysunki. Pod sufitem, na korytarzach i w trzech salach dydaktycznych podwieszono kryjące oświetlenie panele z płyt gipsowo-kartonowych w kształcie migdałów.

Każda z 3 sal dydaktycznych różni się pod pozostałych barwą dominującą. Sala różowa przeznaczona jest dla najmłodszych.  Grupie średniej przypisana jest sala pomarańczowa. W sali niebieskiej rezydują najstarsze dzieci. w każdej z sal bardzo ciekawe odniesiono się do tożsamości Tczewa. Ściany zdobią dziesięciometrowej długości wydruki przedstawiające autorskie rysunki kamienic z tczewskiego rynku. W każdej sali kolorystyka grafik jest inna, odpowiednia do koloru dominującego.

ZOBACZCIE wnętrza przedszkola>>

Zobacz także
  • Pokój dziecięcy Ładnebebe odwiedza pokój Julki i Hani
  • Sklep dla dzieci Piccino Sklep dla dzieci Piccino
  • Lampa Balloon, proj. Estiluz Światło z balona

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • mywork

    Oceniono 12 razy 2

    Mocno pobudzające kolory, to dla mnie minus. Jak do tego dojdą kolorowe zabawki to na prawdę na dłuższą metę ciężko będzie "wyrobić" w takim wnętrzu. Natomiast samo zagospodarowanie przestrzeni bardzo fajne, dużo miejsca, estetycznie.

  • listekklonu

    Oceniono 12 razy 2

    Psychodeliczne ;)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX