Błędy w urządzaniu kuchni. Czego warto się wystrzegać?

red.
20.01.2016 10:29
A A A
Kuchnia

Kuchnia (Fot. palindrome6996 (Flickr.com); licencja CC BY 2.0)

Wszyscy chcemy, aby nasza kuchnia była ładna i funkcjonalna. Jakie są najczęstsze błędy w urządzaniu kuchni? O czym warto pamiętać?
Zobacz zdjęcia (11)

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Komentarze (15)
Zaloguj się
  • mazbip

    Oceniono 33 razy 31

    Kilka moich uwag co do urzadzenia kuchni dla osob starszych, niepelnosprawnych. Nie planujcie szafek na dole, tylko szuflady albo male wyciagane szafki aptekarskie. Dla osob starszych jest to czasami niemozliwe zeby sie schylic do podlogi i wyciagac przemioty z tylu szafki. Piekarnik, nie na dole ale w szafce na gorze. O takich rzeczach trzeba myslec juz wczesniej i odpowiednio zaplanowac kuchnie. Poza tym bardzo wygodne sa szafki aptekarskie, wyciagane na cala wysokosc kuchni. Latwy dostep do wszystkich produktow.

  • antoniferdynand

    Oceniono 18 razy 14

    Artykuł mocno z d....y - napisany aby napisać, bez rzeczywiście praktycznych wskazówek. A można było np. o klasycznym układzie funkcjonalnym ciągu roboczego w układzie lodówka>blat na odstawienie>zlewozmywak>główny blat roboczy>kuchenka/płyta grzewcza>mały blat na odstawienie. Dla osób leworęcznych układ powinien być w druga stronę. To powoduje, że produkty wędrują zawsze w jedną stronę, a nie - co jest częstym błędem - w tą i z powrotem. I nie ma znaczenia czy kuchnia (blat) ma kształt prostokąta, L czy lit. U. Mowa o trójkącie lodówka/zlewozmywak/kuchenka jest tu całkowicie enigmatyczny.

    Warto było także wspomnieć o całkowitym wyparciu szafek podblatowych w nowoczesnych kuchniach. Efektywne zagospodarowanie przestrzeni gwarantują tylko i wyłącznie szuflady (obecnie zazwyczaj o nośności powyżej 30 kg) względnie systemy cargo (których osobiście nie jestem wielkim fanem). Szuflady eliminują bowiem podstawowy mankament szafek, w których aby dostać się do najgłębszych pokładów trzeba było żmudnie opróżnić cały przód. W rezultacie druga i trzecia linia półek nigdy nie była opróżniana / dostępna.

    Można też było o częstych przypadkach piekarników na wysokości wzroku. Rozwiązanie względnie korzystne ale tylko i wyłącznie dla osób, które są w stanie utrzymać odpowiednią czystość tego elementu wyposażenia. Dla pozostałych piekarnik powinien wylądować pod blatem.

  • panizalewska

    Oceniono 15 razy 11

    Szafki po sam sufit - popieram. Ilość "durnostojek" i "kurzołapek" w domu mojej babci i mamy zawsze mnie przerażała. Żadna z nich nie ma wyciągu. Odklejanie całego fajansu i mycie z solidnej warstwy lepkiego kurzu i tłuszczu - bezcenne :P

  • grzegorzsrx

    Oceniono 14 razy 4

    3 gniazdka w kuchni ? , hahaha!!! 8-10

  • kuchniegorski

    Oceniono 2 razy 2

    Proszę zobaczyć i skomentować.www.kuchniegorski.pl

  • zalmiignorantow

    Oceniono 17 razy -7

    Zgadzam sie z mazbip o koniecznosci szuflad, ale to nie wyklucza posiadania dzrwi w szafkach dolnych. Wystarczy zainstalowac wewnetrzne szuflady lub wysuwane koszyki. Nad czym warto sie zastanowic to jakosc szuflad i zawiasow. Moim zdaniem Blum przede wszystkim. Kuchnie zmienia sie co 10-15 lat , kupujcie dobry sprzet AGD. Gorna polka jak np. AEG. Warto zwrocic uwage na mikrofale, dolozyc troche i kupic zintegrowana do szafki gornej albo do szafki wysokiej powyzej pieca (mozna kupic nawet taka co ma piec i grill w opcji).
    emsi2020 - architekci to sie znaja na sciankach a nie na tym jak kuchnia ma dzialac , trzeba korzystac z pomocy projektantow kuchni. To sa ludzie , ktorzy to robia dzien w dzien. Chyba w Polsce juz sa jakies sieci , ktore projektuja polskie , niemieckie czy francuskie kuchnie? mozna tez zrobic projekt w malych firmach. Nie polecam budowania kuchni na podstawie smiesznych programow udostepnianych do tanich mebli jak IKEA.

  • Józef Babij

    Oceniono 69 razy -11

    Najczęstszym błędem w nowoczesnych kuchniach jest brak otwartych półek.
    Może jednolita ściana frontów ma swoją chłodną elegancję (kwestia gustu).
    Ale użytkownikom takich rozwiązań proponuję policzyć ile drzwiczek i szuflad muszą otworzyć żeby zrobić herbatę i kanapkę.
    W funkcjonalnej kuchni często używane produkty, przyprawy, naczynia i narzędzia POWINNY BYĆ POD RĘKĄ, żeby można było po nie sięgnąć bez trzaskania drzwiczkami i szurania szufladami.
    Jesteśmy z żoną emerytami, podczas niskobudżetowego, własnoręcznego remontu pamiętającej czasy Gierka kuchni, oprócz półek na ścianie i pod blatem, zrobiłem regał zasłonięty odsuwanym drzwiami.Podczas gotowania posiłku żona odsuwa drzwi żeby mieć swobodny dostęp do produktów.
    Tutaj jest galeria z remontu ( picasaweb.google.com/104931875207395706877/RemontyKuchnia# ) który zrobiłem niskim nakładem finansowym.Większość mebli kupiłem na internetowych wyprzedażach znanego producenta.
    Rozwiązaniem poprawiającym funkcjonalność są pojemniki do segregowania śmieci wpuszczone w narożniku blatu zasłonięte odsuwaną płytą.
    Pewnie "dizajn" naszej kuchni nie wszystkim się podoba ale żona chwali jej funkcjonalność.

  • emsi2020

    Oceniono 29 razy -13

    Dlatego warto zatrudnić architekta, który wie jak funkcjonalnie zaprojektować kuchnię - zna wszystkie odległości, zasady rozwiązania blatu roboczego, rozmieszczenia sprzętów. Błędem podstawowym jest to, że ludzie oszczędzają na najważniejszym, czyli na projekcie a nie żal im pieniędzy na drogie wyposażenie, które potem się nie mieści, albo niewłaściwie funkcjonuje przez złe rozplanowanie kuchni. Trudniej potem taką kuchnię przerobić, niż zaprojektować poprawnie od nowa.

  • brejwik

    Oceniono 36 razy -22

    Na zdjęciu 3 i 8 brudne gary.Wstyd.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX