O czym pamiętać, urządzając otwartą kuchnię?

red.

Otwarta kuchnia to rozwiązanie coraz częściej wybierane w polskich mieszkaniach. Nic dziwnego - ma ono wiele zalet. Otwierając przestrzeń, optycznie ją powiększamy i zyskujemy o wiele więcej możliwości aranżacyjnych. Jednak są rzeczy, które w takim układzie trzeba koniecznie wziąć pod uwagę.

Aranżacja otwartej kuchni. Zlewozmywak jednokomorowy biały KIZZ, Bateria zlewozmywakowa stojąca z wysuwaną wylewką Genova VerdeLine
Fot. Ferro

Urządzając otwartą kuchnię, musimy wziąć pod uwagę nieco więcej czynników niż przy aranżowaniu kuchni zamkniętej. Oto najważniejsze rzeczy, o których nie wolno zapominać.

Sprzęty i meble

Często w kuchniach połączonych z salonem ogranicza się liczbę sprzętów kuchennych oraz blatów, aby część kuchenna nie rzucała się zbytnio w oczy. W efekcie ograniczamy jej funkcjonalność. Choć połączona z salonem, wciąż musi spełniać wszelkie funkcje pełnowymiarowej kuchni. Zadbajmy więc o to, by znalazły się w niej wszystkie niezbędne sprzęty AGD. Wybierajmy jednak urządzenia do zabudowy zamiast wolno stojących, gdyż są bardziej dyskretne.

Nie ograniczajmy liczby szafek i schowków. Pamiętajmy, żeby miejsca na przechowywanie było wystarczająco dużo, ale by kuchenne sprzęty nie rzucały się w oczy w salonie. Gdy rezygnujemy z górnych szafek, trzeba w dolnych znaleźć miejsce na talerze i szklanki. Jeśli z kolei decydujemy się na witrynki i przeszklone szafki, warto wyposażyć je w wewnętrzne oświetlenie. W ten prosty sposób wykreujemy ozdobę całego wnętrza. 

W końcu - nie zmniejszajmy powierzchni blatów roboczych. Otwarta kuchnia sprzyja wspólnemu gotowaniu, a na to potrzeba miejsca. Optymalnym rozwiązaniem w rodzinnej kuchni jest główny blat roboczy przy kuchence długości co najmniej 80 cm oraz dodatkowe blaty przy lodówce i przy kuchence do odstawiania garnków. Jeśli decydujemy się na wyspę, również powinna mieć blat odpowiedniej długości.

Aranżacja otwartej kuchni. Bateria zlewozmywakowa stojąca Brado.
Aranżacja otwartej kuchni. Bateria zlewozmywakowa stojąca Brado.
Fot. Ferro

Kuchnia w salonowym wydaniu

Urządzając kuchnię połączoną z salonem, należy zadbać o spójny wystrój obu części. Dobrym pomysłem jest zastosowanie takich samych materiałów na podłodze i ścianach oraz zachowanie jednorodnego stylu mebli salonowych z kuchennymi. Nie oznacza to jednak, że fronty mebli powinny być identyczne. Kolorystyka obu części powinna być spójna. Warto też zwrócić uwagę na drobne elementy wystroju, które będą go dodatkowo spajać, jak oprawy lamp czy uchwyty szafek.

Choć i kuchnia, i salon powinny tworzyć jedną całość, mimo wszystko warto wprowadzić choćby symboliczną granicę między nimi. Taką funkcję może pełnić wyspa, stół czy kanapa. Jeśli decydujemy się na tę ostatnią opcję, to koniecznie z łatwym do wymiany i uprania pokrowcem - w końcu bliskość kuchni to większe narażenie na zabrudzenia. 

Aranżacja otwartej kuchni. Bateria zlewozmywakowa stojąca Brado.
Aranżacja otwartej kuchni. Bateria zlewozmywakowa stojąca Brado.
Fot. Ferro

Pamiętajmy o zapachach

Rozchodzenie się kuchennych zapachów po mieszkaniu to główny argument przeciwników otwartych kuchni. Jednak rozprzestrzenianiu się aromatów można zapobiec. Ważny jest dobór odpowiedniego okapu o wystarczającej mocy. Przy obliczaniu optymalnej wydajności urządzeń przeznaczonych do kuchni połączonych z salonem należy wziąć pod uwagę kubaturę obydwu pomieszczeń. Warto jednak pamiętać, że z wydajnością wiąże się też głośność silnika okapu (podawana w decybelach, mierzona przy maksymalnej wydajności filtrowania) - im wydajność jest wyższa, tym bardziej hałaśliwie pracuje urządzenie.

Opary kuchenne lubią się osadzać na tkaninach - zasłonach i firanach. Lepiej zatem ograniczyć ich liczbę. Zamiast zasłon można wprowadzić np. drewniane żaluzje - wyglądają efektownie i są łatwe w czyszczeniu.

Skomentuj:

O czym pamiętać, urządzając otwartą kuchnię?