Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Domowe wędliny – Twój smak na lata

sponsorowany

Marzy Ci się czasem powrót do krainy dzieciństwa, aby poczuć zapach i smak ulubionych domowych, swojskich wędlin? A może masz w pamięci świniobicia, które były wydarzeniem dla rodziny i przyjaciół? Jeśli wędliny ze sklepów spożywczych nie spełniają Twoich oczekiwań i pragniesz czegoś więcej – zapraszamy do Rusiborza.

Pyszne kiełbasy i mięso na grilla prosto z gospodarstwa w Rusiborzu
Pyszne kiełbasy i mięso na grilla prosto z gospodarstwa w Rusiborzu
Paczka z Rasiborza

Domowe wędliny z Rusiborza

Jak wyglądało świniobicie?

Tradycyjne staropolskie świniobicie miało miejsce w grudniu. Z czasem stało się swoistym wydarzeniem, które odbywało się nawet do dwóch czy trzech razy w roku. W tym dniu zwoływano tzw. ,,masorza”, czyli rzeźnika. Proces uboju i przygotowywania mięsa miał miejsce w warunkach domowych. Po rozbiorze, porcjowaniu i przygotowaniu mięsa zwyczajem stał się poczęstunek dla rodziny i znajomych, nierzadko zakrapiany wódką. Po świętowaniu powracano do wykonywania wyrobów: kaszanki, salcesonu, kiełbasy czy wątrobianki. Kiełbasy wędzono w tzw. ,,wędzokach”, czyli przydomowych wędzarniach. Kolor i aromat zyskiwały dzięki użyciu drzewa śliwkowego do tego procesu. Wyrobami obdarowywało się także bliskich sąsiadów.

Niestety ta wyjątkowa tradycja zaczęła zanikać. Złożyło się na to wiele czynników: tempo życia nowoczesnego społeczeństwa, brak dostępu do (zaprzyjaźnionych) rzeźników, rezygnacje indywidualnych rolników z chowu trzody chlewnej – a w efekcie produkcja na skalę przemysłową. Nie bez wpływu było również dołączenie Polski do Unii Europejskiej, a co za tym idzie zwiększenie wymogów sanitarno-weterynaryjnych.

Tego o nas nie wiedziałeś

Stosujemy metodę karmienia świnek na mokro, wyeliminowaliśmy stosowanie antybiotyków, zaś paszę komponujemy między innymi z własnych zbóż bez GMO, aby przygotować naturalny posiłek dla naszej trzody. Do naszych wyrobów nie używamy polepszaczy, ani wzmacniaczy smaku, stosujemy zaś  naturalne, świeżo mielone przyprawy. Nie mrozimy mięsa, ponieważ codziennie dokonujemy świeżego rozbioru.

Z mięsa jednej świnki powstaje 10 gotowych Dużych Paczek z Rusiborza lub 20 Małych Paczek z Rusiborza o stałym składzie. Dzięki takiemu podziałowi nic się nie marnuje, nie jest wyrzucane, odkładane czy mrożone – w ten sposób gwarantujemy tylko świeże wyroby.

Chcemy, aby nasi klienci mieli szansę powrotu do tradycyjnych smaków świniobicia poprzez zakup naszych wyrobów i skosztowania najwyższej jakości swojskich, domowych wędlin. Wędlin sporządzanych według tradycyjnych receptur, z poszanowaniem środowiska i dobrostanu zwierząt oraz wytwarzanych zgodnie z najwyższymi standardami higieniczno-sanitarnymi. Nasi dziadkowie stosowali sól peklową, aby zachować najwyższą świeżość wyrobów i my również korzystamy z tej mieszanki soli oraz substancji konserwującej. Dzięki peklowaniu ograniczamy rozwój bakterii
i chronimy mięso przed laseczkami jadu kiełbasianego. Nasze wyroby doprawiamy szczyptą naturalnych przypraw.

Wieprzowina zawiera białko doskonałej jakości o podobnej wartości odżywczej do wołowiny czy drobiu, dlatego z powodzeniem mogą ją spożywać zarówno dzieci, jak i osoby starsze. Ponadto
w mięsie wieprzowym znajdziemy wszystkie niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są potrzebne do budowy tkanek.

Nasza receptura jest więc prosta: świeże mięso wieprzowe o bardzo wysokim statusie zdrowotnym oraz naturalne przyprawy. Krótki i naturalny skład – tylko tyle i aż tyle.

 

Łączymy tradycję z nowoczesnością

Naturalną koleją rzeczy była dla nas budowa masarni, w której wytwarzamy wyroby tylko ze świnek, które urodziły się w naszym gospodarstwie. Dlatego możemy zagwarantować najwyższej jakości mięso i wędliny. Z uwagą czuwamy nad całym procesem produkcyjnym. Na tle innych hodowców wyróżnia nas więc fakt, że nie skupujemy mięsa i nie korzystamy z usług pośredników. Chcemy działać zgodnie z naturą i dlatego wytyczamy nowy kierunek w branży mięsno-wędliniarskiej.

Domowe wędliny z dostawą prosto do Ciebie

W czasie pandemii tak przeorganizowaliśmy naszą pracę, aby móc dalej dostarczać Ci bez przeszkód najświeższe produkty. W ten sposób narodził się pomysł sprzedaży wysyłkowej. Dzięki nowoczesnym,
a jednocześnie ekologicznym opakowaniom możemy dostarczać nasze wyroby w każdy zakątek Polski.

Jako jedyni w kraju opracowaliśmy innowacyjne paczki – podczas wysyłki mięso i wędliny utrzymują odpowiednią temperaturę dzięki pakowaniu w ciągu chłodniczym.

Opracowaliśmy wyjątkowy karton ze ściankami termoizolacyjnymi – w środku znajdziemy torbę termiczną, a cały pakunek utrzymuje odpowiednią temperaturę dzięki niecodziennemu chłodziwu jaką jest zamrożona woda źródlana, która jest zdatna do wypicia po rozmrożeniu.

W naszym sklepie internetowym mamy dwa gotowe zestawy paczek: Duża Paczka z Rusiborza (1/10 świnki) i Mała Paczka z Rusiborza (1/20 świnki), a na życzenie klientów stworzyliśmy też możliwość zakupu pojedynczych wyrobów i komponowania własnych paczek (ilość pojedynczych wyrobów jest ograniczona, co wynika z naszej zasady równego podziału mięsa z jednej świnki).

Potrzeby i pomysły naszych klientów są dla nas niezwykle ważne – dlatego wprowadzamy nowe, sezonowe produkty do naszej oferty. Po Wielkanocnej uczcie, czas na grilla! Wystarczy więc, bez wychodzenia z domu zamówić wyroby i zaprosić przyjaciół czy sąsiadów, aby móc rozkoszować się smakiem pysznych, w pełni aromatycznych i naturalnych swojskich wędlin najwyższej jakości.

    Więcej o:

Skomentuj:

Domowe wędliny – Twój smak na lata