To jest nasza wizytówka

mw

To nowy dział w naszym magazynie. Będziemy prezentować w nim najlepsze pracownie architektoniczne w Polsce. Cykl otwiera Robert Konieczny i jego pracownia KWK Promes.

Architekt Robert Konieczny
Architekt Robert Konieczny
archiwum architekta

O pracowni KWK Promes

KWK Promes to pracownia założona w 1999 roku przez Roberta Koniecznego, znana z konceptualnego podejścia do projektowania. Prowadzi ono do częstych eksperymentów i poszukiwań, mających na celu poprawę funkcjonalności budynków i przestrzeni. W tej chwili działania pracowni coraz mocniej ukierunkowane są na poszukiwanie rozwiązań dostosowujących architekturę do nieuchronnych zmian klimatu i wiążących się z tym wyzwań.

Konieczny zyskał międzynarodowe uznanie w 2007 roku, kiedy Dom Aatrialny autorstwa KWK Promes zdobył nagrodę w konkursie portalu World Architecture News za najlepszy dom mieszkalny na świecie. Od tego czasu regularnie zdobywał nagrody w międzynarodowych konkursach architektonicznych. Centrum Dialogu Przełomy zostało uznane za Najlepszą Przestrzeń Publiczną Europy w konkursie European Prize for Urban Public Space 2016, a dom własny architekta, Arka Koniecznego, zdobył nagrodę Wallpaper Design Award 2017 za najlepszy dom świata. Realizacje KWK Promes były też dwunastokrotnie nominowane do nagrody im. Mies’a van der Rohe.

ARKA

IDEA:

Arka Koniecznego to dom własny Roberta Koniecznego. Jednym z motywów wyjściowych do budowy formy domu była jego lokalizacja – usytuowany na stoku budynek miał kadrować zniewalające widoki, stać się niejako jego ramą. Optymalną okazała się otwarta na górski pejzaż budowla parterowa, zapewniająca ten sam widok ze wszystkich pomieszczeń. Dom miał także współgrać z zastaną przyrodą, dlatego za sprawą podciętego dołu oraz szczeliny pod budynkiem uniknięto zalewania wodą
i tworzenia warstwy poślizgowej (przy obfitych deszczach woda naturalnie przepływa pod domem). Ciekawym elementem jest również elewacja budynku, gdzie rolę wykończenia pełni beton konstrukcyjny, natomiast ocieplenie zaprojektowane zostało od wewnątrz.

Realia górskiego krajobrazu, a także lokalne prawo narzuciły dach dwuspadowy. Dom przybrał więc formę typowej stodoły, stojąc na trzech cienkich ścianach – choć patrząc na budynek, nie ma się wrażenia, że jest on typowy, wręcz przeciwnie – to ciekawy i oryginalny przykład współczesnej architektury.

W związku z położeniem działki w absolutnej dziczy pojawił się problem bezpieczeństwa. Aby go rozwiązać, „przekręcono” budynek tak, żeby tylko jeden jego róg dotykał ziemi, a reszta wisiała nad krawędzią wzgórza.  W ten sposób część parteru, na której znajdują się sypialnie, została podciągnięta do poziomu pierwszego piętra.

METRYKA BUDYNKU: 

Arka Koniecznego – Dom własny Roberta Koniecznego
Architektura: Robert Konieczny – KWK Promes
Współpraca autorska: architekt Łukasz Marciniak
Współpraca: architekci Marcin Harnasz, Aneta Świeżak
Konstrukcja: Kornel Szyndler
Inwestor: Robert Konieczny
Powierzchnia działki: 1694 m2
Powierzchnia zabudowy: 78 m2
Powierzchnia użytkowa: 138 m2
Kubatura: 624 m3

Arka
Arka
Olo Studio, Jakub Certowicz
Arka (otoczenie)
Arka (otoczenie)
Olo Studio, Jakub Certowicz
Arka (elewacja)
Arka (elewacja)
Olo Studio, Jakub Certowicz
Arka o zmierzchu
Arka o zmierzchu
Olo Studio, Jakub Certowicz
Arka
Arka
Olo Studio, Jakub Certowicz
Arka (wnętrze)
Arka (wnętrze)
Olo Studio, Jakub Certowicz
Arka Koniecznego
Arka Koniecznego
Olo Studio, Jakub Certowicz

DOM ATRIALNY

IDEA:

Piękna działka pod lasem, na której zaprojektowano budynek, miała jeden mankament – dojazd od strony południowo-zachodniej. Aby uniknąć oczywistej kolizji funkcjonalnej drogi do budynku z ogrodem, dojazd został zagłębiony w ziemi. Dało to pomysł wjazdu od spodu do środka budynku, bezpośrednio na poziom parteru. Stało się to możliwe dzięki stworzeniu wewnętrznego aatrium z mieszczącym się w nim podjazdem. W efekcie tego posunięcia budynek otwiera się swoimi tarasami na wszystkie strony w nieskrępowany sposób, a przybywający z zewnątrz nie może dostać się do ogrodu inaczej jak tylko przechodząc przez aatrium i dom. Dzięki takiemu zabiegowi udało się uzyskać nowy model przestrzenny domu – odwrotność budynku atrialnego.

Dom aatrialny zamknięty jest od środka, a otwiera się na zewnątrz. Taki sposób kształtowania struktury budynku zdefiniował od razu powstającą architekturę włącznie z przyporządkowanymi jej materiałami. Przetransformowanej kostce „przypisano” beton, a elementom dodatkowym – drewno.

 

METRYKA BUDYNKU:

Lokalizacja: Dolny Śląsk
Inwestor: prywatny
Projekt: KWK Promes architekci
Autor: Robert Konieczny
Współpraca: architekci Marlena Wolnik, Łukasz Prażuch
Konstrukcja: Krzysztof Anioł
Powierzchnia działki: 10 057 m2
Powierzchnia zabudowy: 414 m2
Powierzchnia użytkowa: 526 m2
Powierzchnia całkowita: 659 m2
Kubatura: 2055 m3

 

Dom atrialny
Dom atrialny
Olo Studio, Juliusz Sokołowski
Dom atrialny (elewacja frontowa)
Dom atrialny (elewacja frontowa)
Olo Studio, Juliusz Sokołowski
Dom atrialny (wnętrze)
Dom atrialny (wnętrze)
Olo Studio, Juliusz Sokołowski

DOM KWADRANTOWY

IDEA:

W założeniu ten dom miał być prosty, słoneczny i relaksujący. Jednocześnie miał – zgodnie z życzeniem inwestorów  – reagować w pewien sposób na ruch słońca. Punktem wyjścia do stworzenia projektu była działka o regularnym kształcie, położona na przedmieściach wśród przeciętnej zabudowy jednorodzinnej. – W związku z tym, że inwestorzy – jak wspomniano – chcieli domu reagującego na położenie słońca, dlatego wykorzystaliśmy motyw kwadrantu – dawnego przyrządu służącego do wyznaczania pozycji gwiazd. Zaprojektowaliśmy taras, który dosłownie reaguje na słońce – w zależności od pory roku reguluje ilość promieni słonecznych
w przestrzeniach, do których przylega – latem dając pożądany cień, a zimą wpuszczając więcej słońca do wnętrza – mówi Rober Konieczny.

Mechanizmy, dzięki którym taras budynku porusza się, wykonała firma Comstal. System napędowy jest całkowicie zautomatyzowany i posiada zaawansowane czujniki bezpieczeństwa – w razie natrafienia na przeszkodę taras zatrzymuje się, dzięki czemu jego użytkowanie jest całkowicie bezpieczne.

METRYKA BUDYNKU: 

Lokalizacja: Polska
Inwestor: prywatny
Projekt: KWK Promes architekci
Autor: Robert Konieczny
Współpraca: architekci Marcin Harnasz, Mariusz Pawlus, Marcin Króliczek, Justyna
Górnica, Grzegorz Ostrowski
Konstrukcja: Krzysztof Szyndler, Proeco
Powierzchnia działki: 1679 m2
Powierzchnia zabudowy: 414 m2
Powierzchnia użytkowa: 558 m2
Kubatura: 2802 m3

Dom kwadrantowy
Dom kwadrantowy
Olo Studio, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek
Dom kwadrantowy
Dom kwadrantowy
Olo Studio, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek
Dom podążający za słońcem
Dom podążający za słońcem
Olo Studio, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek
Dom atrialny
Dom atrialny
Olo Studio, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek
Wnętrza domu atrialnego
Wnętrza domu atrialnego
Olo Studio, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek

DOM PO DRODZE

DEA:

Inwestor miał piękną, ogromną działkę na wzgórzu w pobliżu rzeki. Miał też niecodzienne życzenia – skopiować istniejące, nieco nudne wnętrza z poprzedniego mieszkania i umieścić przestrzeń życiową na pierwszym piętrze. Główną inspiracją okazała się droga, która i tak musiała tam być, aby dotrzeć do środka działki. Ze względu na położenie domu na skarpie, Robert Konieczny postanowił „owinąć” go wstęgą tej meandrującej drogi, ciągnącej się od wjazdu na działkę, przez dom, ku dołowi skarpy i plaży nad rzeką. – Droga ukształtowała cały budynek, zarówno jego podłogi, ściany, jak i stropy, stając się głównym motywem projektu
– mówi Robert Konieczny. Pozornie absurdalne życzenia inwestorów ostatecznie zaowocowały niesamowitym widokiem z salonu i dzięki temu pomysłowi udało się połączyć przestrzeń życiową z ogrodem, nie zakłócając mieszkańcom ich prywatności.

METRYKA BUDYNKU

Lokalizacja: Polska Centralna
Projekt: KWK Promes architekci
Autor: Robert Konieczny
Współpraca: architekci Katarzyna, Furgalińska, Izabela Kaczmarczyk, Dorota Żurek, Piotr Tokarski, Magdalena Adamczak, Aleksandra Stolecka
Konstrukcja: Zbigniew Błaszczak, Krzysztof Hibner
Inwestor: prywatny
Powierzchnia terenu: 7136 m2
Powierzchnia zabudowy: 242 m2
Powierzchnia użytkowa: 598,9 m2
Powierzchnia całkowita: 697 m2
Kubatura: 1814,8 m3

Dom po drodze
Dom po drodze
Olo Studio, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek
Dom po drodze (plan)
Dom po drodze (plan)
KWK Promes
Dom po drodze
Dom po drodze
Olo Studio, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek
Dom po drodze
Dom po drodze
Olo Studio, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek
Dom po drodze
Dom po drodze
Olo Studio, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek
Dom po drodze (wnętrze)
Dom po drodze (wnętrze)
Olo Studio, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek
Dom po drodze (wnętrze)
Dom po drodze (wnętrze)
Olo Studio, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek
Dom po drodze (ogród)
Dom po drodze (ogród)
Olo Studio, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek

Skomentuj:

To jest nasza wizytówka