Restauracja WakuWaku w Hamburgu

Agata Ziółkiewicz

Ciekawe wnętrze sieciowej restauracji w bieli i fiolecie.

restauracja WakuWaku, Hamburg
restauracja WakuWaku, Hamburg
fot.www.ifgroup.org

Od niedawna na mapie Hamburga istnieje nowe miejsce dla wielbicieli szybkiej kuchni. Jeśli nie lubisz czekać na danie dłużej niż dziesięć minut to Waku Waku jest idealne.

To restauracja typu fast food, ale wrzucanie jej do jednego worka z innymi restauracjami tego typu było by krzywdzące. Dania oparte są tu o zdrową żywność.
Wyraz 'waku' pochodzi z języka japońskiego i oznacza szybkie podsmażanie, szybkie gotowanie.
W restauracji większość dań przygotowywana jest w wokach, na bazie ekologicznych produktów. Krótki czas smażenia pozwala na zachowanie pełni wartości składników spożywczych oraz aromatów.
Menu jest tu jednak bardzo niekonwencjonalne i urozmaicone: można tu zjeść zarówno dania kuchni Dalekiego Wschodu, jak i popularne niemieckie potrawy.
Goście mogą obserwować cały proces powstawania posiłku, ponieważ część kuchenna jest widoczna dla gości restauracji.

 

 

 

wnętrza restauracji Waku-Waku

fot. www.ifgroup.org

 

 

Filozofia Waku Waku to tak popularna obecnie idea zrównoważonego rozwoju.
Co ona oznacza w tym miejscu?
Idea ta przekłada się na energooszczędny sprzęt w kuchni, uniformy pracowników uszyte są z materiałów zgodnych z zasadami FairTrade, ekonomiczne suszarki w toaletach, a część wyposażenia wnętrza pochodzi z recyklingu. Choć oczywiście można je nazwać modniej, słowem vintage. A zatem vintage są krzesła w całej części jadalnej, ich kolorowe i różne formy wprowadzają urozmaicenie do białego, nieco sterylnego wnętrza oraz sprawiają, że atmosfera tego staje się mniej oficjalna.

Restauracja mieści się nieopodal ratusza miejskiego.
To przestrzeń ciekawa architektonicznie, ale i niemałe wyzwanie dla projektantów.
To oryginalne miejsce stworzyli architekci z ippolito fleitz group.

Do Waku Waku prowadzi fioletowe wejście, a restauracja rozciąga się na 17 metrów w głąb budynku. Do dyspozycji była zatem spora, ale i zarazem wąska przestrzeń.
Podzielono ją na dwie strefy: jadalną i szybkiej obsługi.
Strefa szybkiej obsługi wyróżniona jest firmowym kolorem Waku Waku - fioletem.
Część jadalna jest biała i pełna światła, które wpada tutaj przez przeszklony dach. Długa ława prowadzi wzrok w głąb pomieszczenia. Przy ławie stoją stoliki, które w razie potrzeby można połączyć, oraz szereg krzeseł, każde z innej bajki, choć mające jeden stały element wspólny - fioletowe nogi - znak rozpoznawczy tego miejsca. Jedynym wyjątkiem od tej reguły jest huśtawka przymocowana u sufitu, umieszczona mniej więcej w połowie szeregu.
Na ścianach można podziwiać galerię trójwymiarowych kolaży i obrazów artystki ze Stuttgartu - Moniki Trenkler, a powyżej rozpościera się pas zieleni.

 

 

wnętrza restauracji Waku-Waku

fot. www.ifgroup.org

 

 

 

Pod ścianami stoją drabinki, na których znajdziemy różne przyprawy, których możemy użyć, jeśli czegoś nam akurat zabraknie w ulubionym daniu.
Przestrzeń powiększają też optycznie sprytnie umieszczone lustra.

Waku Waku to miejsce nowoczesne, ale zarazem przyjazne.
Będąc w Hamburgu - warto zajrzeć.

Agata Ziółkiewicz


zobacz także:

Biały królik w Singapurze
Sztokholmska restauracja Mathiasa Dahlgrena
Interaktywna restauracja w Londynie

Skomentuj:

Restauracja WakuWaku w Hamburgu