Z kotła rodem - naczynia Le Creuset

Agata Ziółkiewicz

Le Creuset to marka zapewne doskonale znana wśród wielbicieli kulinarnych przygód. To francuskie przedsiębiorstwo oferujące przede wszystkim szeroką gamę żeliwnych garnków, a także wszelkich innych naczyń niezbędnych w kuchni.

1 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
2 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
3 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
4 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
5 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
6 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
7 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
8 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
9 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
10 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
11 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
12 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
13 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
14 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
15 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
16 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
17 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
18 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
19 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com
20 z 20naczynia Le Creuset
fot. lecreuset.com

Firma powstała we Francji, w 1925 roku. Fresnoy-le-Grand. Miasteczko może niewielkie, ale o znaczeniu strategicznym - to tam właśnie krzyżowały się drogi transportu żelaza, piasku, koksu. Trudno o lepsze miejsce dla odlewni.

Przeczytaj także: Garnki Le Creuset - klasyki designu. W nich gotują szefowie kuchni

W tym właśnie, położonym na północy, niewielkim pikardyjskim miasteczku spotkało się dwóch panów. Armand Desaegher - specjalista odlewnik oraz Octave Aubecq - specjalista emaliowania. Razem stworzyli podwaliny pod firmę, która dziś ma zasięg globalny. Wspólnie opracowali i udoskonalili metodę powlekania żeliwnych garnków porcelanową emalią.

naczynia Le Creusetfot. lecreuset.com

Pierwsze naczynia pojawiły się wkrótce po uruchomieniu odlewni. Na początek - cocotte, żeliwny rondel. Wraz z nim powstał w odlewniczym kotle pierwszy firmowy pigment o nazwie Flame (płomień). Ten wyrazisty, mocny, energetyczny kolor wyróżnił Le Creuset na rynku gdzie dominowały szarości i beże. A ów odlewniczy kocioł przyniósł nazwę firmie.

Słowo Le Creuset oznacza kocioł właśnie, gdzie w wysokich temperaturach produkuje się żeliwne naczynia. Naczynia, które nadal wyróżniają się nie tylko wysoką jakością, ale także całą gamą soczystych kolorów.

Lata II wojny światowej nie były łatwe dla przedsiębiorstwa. Po wojnie, w 1957 roku Le Creuset zostało zakupione przez Les Hauts Fourneaux Cousances, co spowodowało znaczny rozwój firmy oraz asortymentu proponowanego klientom.

W latach 90. XX wieku pojawiły się w ofercie produkty ze stali nierdzewnej, kamionki, silikonu, aluminium oraz tekstylia. W Le Creuset dostaniemy garnki, patelnie, patelnie grilowe, naczynia do tarty Tatin czy wyrobu terriny (ze specjalnej kolekcji odwołującej się do najstarszych tradycji firmy - Heritage Collection Cookware), a także czajniki i kubki, formy do pieczenia, serwisy śniadaniowe, obiadowe, szkło oraz dodatki na stół i wszelkiego rodzaju utensylia kuchenne.

naczynia Le Creusetfot. lecreuset.com

W pewnym momencie zauważono także zainteresowanie kuchnią różnych regionów świata i dziś w swojej ofercie Le Creuset ma między innymi wok, garnek do przygotowywania risotto, naczynie do sukiyaki czy marokański tadżin.

Tradycyjne żeliwne garnki którymi zasłynęła francuska firma nadal sprzedają się doskonale. Dostępne są w różnych rozmiarach i kolorach. Niemniej jednak ognistopomarańczowy żeliwny garnek Flame pozostaje najpopularniejszym produktem firmy. Przynajmniej w Wielkiej Brytanii, Niemczech i Japonii, gdzie klienci kupują go najchętniej. A produkty Le Creuset są dostępne także w Polsce.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA>>

Skomentuj:

Z kotła rodem - naczynia Le Creuset