Wyposażenie kuchni. Jak wybrać meble i sprzęt AGD na lata?
Jak urządzić kuchnię, by była funkcjonalna, a jednocześnie prezentowała się estetycznie? Kluczem jest odpowiednio zaplanowana przestrzeń i zastosowanie nowoczesnych, ułatwiających prace rozwiązań.
Wybierając odpowiednie meble i sprzęt, stworzymy kuchnię, która łączy wysoką funkcjonalność z estetyką. Ergonomiczną organizację przestrzeni zapewnia zasada trójkąta roboczego. Zgodnie z nią najważniejsze urządzenia w pomieszczeniu (lodówka, zlew i kuchenka) powinny być ustawione tak, by stanowiły wierzchołki trójkąta nałożonego na przestrzeń gotowania. Są to sprzęty najczęściej używane, dlatego muszą znajdować się blisko siebie, by korzystanie z nich było maksymalnie komfortowe. Odległości między nimi powinny być w miarę możliwości równe i wynosić od 120 do 210 cm. Najlepiej zadbać także o to, by łączna długość ramion trójkąta nie przekraczała 7 m. Urządzając kuchnię, uwzględnijmy strefy robocze: zapasy, przechowywanie, zmywanie, przygotowywanie i gotowanie.
Wybierz najlepszy układ
Układ mebli w kuchni zależy od jej wielkości. Popularnym rozwiązaniem w niewielkim wnętrzu jest umieszczenie wyposażenia w jednym rzędzie wzdłuż ściany (trzeba wygospodarować przynajmniej 350 cm długości). W pomieszczeniu o większym metrażu można zdecydować się na dwurzędowy układ mebli - pomiędzy rzędami należy zachować ok. 100-120 cm odległości. Chętnie wybierany jest też układ w literę L. Pozwala on na ustawienie dodatkowych szafek i blatów, powiększając tym samym przestrzeń roboczą. Taka aranżacja umożliwia też wygospodarowanie miejsca na kącik jadalny. W kwadratowych kuchniach sprawdzi się układ w literę U. Optymalna odległość pomiędzy rzędami szafek to 120 cm, dlatego odradza się takie rozwiązanie w małych wnętrzach. W tym rozwiązaniu zwykle pomija się wiszące szafki lub wykorzystuje je tylko na jednej ścianie, gdyż nadmiar mebli może optycznie pomniejszyć przestrzeń. Popularnością cieszą się natomiast zgrabne organizery i półki.
Gdzie postawić lodówkę?
Lodówka, gdzie przechowujemy produkty spożywcze, powinna być łatwo dostępna, zwłaszcza podczas przygotowywania posiłków. Unikajmy umieszczania jej zbyt daleko od pozostałych elementów trójkąta roboczego, by nie tracić czasu. Praktycznym rozwiązaniem będzie umiejscowienie jej jak najbliżej wyjścia z kuchni. Chcąc wziąć coś z lodówki, nie musimy przechodzić przez całą kuchnię. Lodówka powinna stanąć minimum 10 centymetrów od ściany, by zapewnić cyrkulację powietrza. Kratki wentylacyjne nie mogą być niczym zasłonięte. Znajdują się one zwykle w górnej i dolnej części frontu urządzenia. Należy pamiętać, aby nie stawiać jej blisko źródeł ciepła np. piekarnika czy kuchenki. Jeżeli lodówka ma być wolno stojąca, wówczas warto zwrócić uwagę na to, aby dobrze komponowała się z wybranymi meblami.
Wygodne przechowywanie w kuchni
W strefie przechowywania wykorzystuje się szafki, półki i szuflady. Nowoczesne wyposażenie szafek może znacznie ułatwić utrzymanie porządku.
- Wkłady, przegródki, kosze, półki, podnoszone fronty - wszystkie zaprojektowane po to, by ułatwić nam życie. Dzięki nim nawet trudną do zagospodarowania przestrzeń można funkcjonalnie wykorzystać.
- Szuflady. Są głębokie, często wyposażone w okucia przystosowane do przenoszenia znacznych ciężarów (nawet do 120 kg), a prowadnice pełnego wysuwu z dociągiem umożliwiają ich całkowite wyciągnięcie poza korpus szafki. Dzięki temu łatwiej znaleźć i wyjąć z nich potrzebną rzecz.
- Szafki narożne. Są pojemne, ale gdy mamy w nich zwykłe półki, problemem jest dostęp do wnętrza. Funkcjonalność takich szafek poprawiają obrotowe kosze. Nowocześniejsza wersja to przesuwne kosze wyjeżdżające z wnętrza szafki po jej otwarciu.
- Szafki na kosz do śmieci. Od pozostałych szafek różnią się sposobem otwierania - można je uchylać za pomocą naciskanej nogą dźwigni na dole frontu lub przez lekki nacisk kolanem na drzwiczki.
- Kosze cargo. Montowane w szafkach stojących na kilku poziomach. Wysuwają się pojedynczo lub wszystkie naraz. Szafki z koszami cargo mogą mieć różne wymiary. Najwęższe mają zaledwie 15 cm szerokości, typowe - 60 lub 90 cm.
- System cichego domykania. Główną jego funkcją jest ułatwienie dostępu do przestrzeni użytkowej mebla. Mimo obciążenia szuflada lub kosz cargo daje się płynnie wysunąć.
- Elektromechanizm. Ułatwia otwieranie nawet ciężkich i załadowanych szuflad - nie trzeba przy tym używać rąk, wystarczy lekko stuknąć we front, aby otworzył się samoczynnie.
Komfortowe przygotowywanie posiłków
Jeśli chcemy, by przyrządzanie potraw było komfortowe, koniecznie zadbajmy o odpowiednio szeroki i długi blat. To najbardziej eksploatowana część zabudowy kuchennej - tu się kroi, sieka, odstawia gorące naczynia, dlatego musi być wytrzymały. Do wyboru mamy blaty: laminowane - są łatwe w obróbce, lekkie i dostępne w rozmaitych wykończeniach; drewniane - ich wytrzymałość zależy od gatunku drewna - tylko twarde (buk, dąb, jesion, teak, merbau, mahoń, ipe, iroko) są odporne na uszkodzenia mechaniczne; kamienne - są niepowtarzalne oraz wyjątkowo trwałe; kompozytowe - wyglądem przypominają naturalny kamień lub mają jednolitą barwę, te o grubości 4-5 cm są dużo lżejsze od kamiennych, odporne na uszkodzenia. Ich zaletą jest możliwość kształtowania bez widocznych spoin. Standardowa wysokość blatu kuchennego wynosi ok. 85 cm. To optymalne rozwiązanie dla większości użytkowników. Jeśli jednak domownicy są wysocy, rozważmy umieszczenie blatów na wysokości 90 cm.
Przyjemne gotowanie
Kuchenka powinna być umieszczona w bezpośrednim sąsiedztwie blatów roboczych. To właśnie na niej odbywa się bowiem gotowanie, smażenie, pieczenie i przyrządzanie dań. Wybierając odpowiedni model, warto zwrócić uwagę na jej funkcje i rozmiar, aby spełniała wszystkie potrzeby kulinarnych pasjonatów. Najczęściej wybierane są obecnie płyty indukcyjne, ale warto też pomyśleć o nowoczesnej kuchni w technologii „gaz pod szkłem”. Tu ważny jest też dobry piekarnik powinien nie tylko ułatwiać i przyspieszać pracę w kuchni, ale także być prosty w obsłudze, łatwy w czyszczeniu, bezpieczny oraz powinien gwarantować wspaniały smak przygotowywanych w nim potraw. Jeżeli dysponujemy wystarczającą ilością miejsca, zaopatrzmy się także w mikrofalówkę. Obowiązkowym elementem jest również okap, który redukuje zapachy i wilgoć.
Obszar zmywania
Jeśli chodzi o zlewozmywak, to inny model będzie odpowiedni do kuchni, w której znajduje się zmywarka, a inny, gdy chcemy go zainstalować w rogu kuchni. Duże zlewy przydadzą się w kuchniach bez zmywarki, ale są także dobrym wyborem dla dużych rodzin. Ważny jest też wybór baterii. Tradycyjnie, produkty miały dwa uchwyty i mocowane były na ścianie. Obecnie najczęściej spotykamy baterie jednouchwytowe o montażu stojącym. Pojawiło się dużo nowych rozwiązań dotyczących samych wylewek. Standardem staje się obrotowa wylewka, niezbędna do dwukomorowych zlewozmywaków. Elementem strefy zmywania często jest też zmywarka. Większość modeli wyposażona jest w mechanizmy optymalizujące zużycie wody, co pozwala na oszczędność nawet o kilkadziesiąt procent w porównaniu do starszych urządzeń. Niektóre zmywarki mają zaawansowane technologie, takie jak czujniki, które mierzą stopień zabrudzenia naczyń i dostosowują zużycie energii i wody do potrzeb podczas pracy urządzenia, co dodatkowo pomaga w oszczędności zasobów.
Zabudowa, czyli minimalizm
Jeśli zależy nam na nowoczesnym wystroju kuchni, zabudowa będzie dobrym pomysłem. Zarówno wysokie, jak i niskie zabudowy prezentują się elegancko i modnie. Tworzą jednolitą powierzchnię, dzięki czemu wnętrze staje się uporządkowane. Zabudowa pozwala także uniknąć szpar pomiędzy sprzętami AGD a szafkami. Sprzątanie jest zatem łatwiejsze i szybsze. Jednym ze sposobów na zaaranżowanie przestrzeni jest wykorzystanie wysokich szafek sięgających aż po sam sufit. Taka aranżacja może sprawdzić się w małych kuchniach, w których brakuje miejsca na funkcjonalne zagospodarowanie wnętrza.
Wśród zalet wysokiej zabudowy można wskazać to, że wszystkie sprzęty są ukryte. Dzięki temu pomieszczenie zyskuje jednolity charakter, a ozdobne fronty dodają mu elegancji.
Kuchnia w dobrym świetle
Oświetlenie odgrywa ważną rolę w kuchni. Jasne, równomiernie rozłożone światło nad blatem roboczym ułatwi gotowanie i przygotowywanie posiłków. Możemy zdecydować się na lampy podszafkowe LED, które dokładnie oświetlą blat, a wieczorem dodadzą wnętrzu klimatu. Główna lampa kuchenna to istotny element. Jeżeli w kuchni będziemy spożywać posiłki, to taka lampa zdecydowanie powinna znaleźć się nad stołem. W niewielkim pomieszczeniu żyrandol nie powinien być zbyt duży, aby nie przytłaczał przestrzeni. Ważne jest także zainstalowanie punktowego oświetlenia w strefach czytania lub pracy, aby umożliwić korzystanie z kuchni także po zmroku. Tu świetnie sprawdzą się reflektory szynowe LED. W kuchniach dzielonych na strefy sprawdzi się kilka mniejszych źródeł światła, np. reflektory czy kinkiety.
Skomentuj:
Wyposażenie kuchni. Jak wybrać meble i sprzęt AGD na lata?