Blaty dobrze zorganizowane. Sposoby na porządek na kuchennych blatach
Blaty kuchenne często bywają zastawione zupełnie niepotrzebnymi rzeczami. Nawet jeśli ich powierzchnia jest duża, jakimś trafem zawsze brakuje na nich miejsca. Jak się przed tym chronić?
W kuchni, szczególnie takiej, w której dużo się gotuje, trudno o porządek. Największy problem mamy zazwyczaj z kuchennymi blatami - zawsze wydaje się, że brakuje na nich miejsca. Okazuje się, że większość z nas ma tendencję do nadmiernego zastawiania blatów i złej organizacji miejsca na nich. Otóż wydaje nam się, że wszystko może się w każdej chwili przydać i musi być pod ręką. I tak na blaty wędrują drobne urządzenia, jak toster czy frytkownica, pojemniki z herbatą, kawą, ryżem, przyprawami, pojemnik na chleb. Do tego dochodzą blok z nożami, doniczki z ziołami, ulubione kubki, misa na owoce, dzbanek na sok, oliwy, sosy, ręczniki papierowe... Można by tak wymieniać bez końca.
Należy sobie zadać pytanie, ilu z tych rzeczy faktycznie używamy na co dzień. Zazwyczaj okazuje się, że są to jedynie noże i pojemnik na chleb. Wszystkich innych używamy rzadziej. Warto zatem mieć je w pobliżu, ale na pewno nie na blacie. Jak zatem zorganizować blaty i przestrzeń wokół nich, żeby to, co najważniejsze, było w zasięgu ręki, a reszta łatwo dostępna? Przejdź do galerii i zapoznaj się z naszymi propozycjami.
Skomentuj:
Blaty dobrze zorganizowane. Sposoby na porządek na kuchennych blatach