Czerń i biel w nowoczesnej kuchni. Jak je stosować?
Czerń i biel to klasyczne zestawienie kolorystyczne. Połączenie dwóch kontrastowych barw, które nadaje kuchni niezwykle elegancki charakter. Zobacz, jak łączyć czerń i biel w kuchennych wnętrzach.
Czarno-biała kuchnia to rozwiązanie nowoczesne, a zarazem ponadczasowe. Wnętrze utrzymane w tej kolorystyce wygląda gustownie i zawsze pięknie się prezentuje. O estetyce kuchennej aranżacji przesądzają nie tylko meble, ale także sprzęty AGD i akcesoria. .
Więcej czerni czy bieli?
Jeśli chcemy urządzić kuchnię w biało-czarnej kolorystyce, najpierw trzeba wziąć pod uwagę metraż i ilość światła dziennego, które wpada do pomieszczenia. W niedużej, ciemnej kuchni lepiej postawić na białe meble i czarne AGD oraz dodatki. Z kolei przy dużym, dobrze doświetlonym metrażu możemy sobie pozwolić na meble biało-czarne lub nawet całą zabudowę meblową w czarnym kolorze.
Jak dobrać wykończenie frontów meblowych? Moda na lakierowane meble jest wciąż żywa - wyglądają elegancko, a dzięki powierzchni, na której odbija się światło, wnętrze optycznie wydaje się większe. Co prawda łatwo się brudzą - na takich frontach zostają ślady odcisków palców, itp. - ale równie łatwo da się je usunąć.
Przy zabudowie meblowej w kolorze białym postawmy na czarne AGD - uzyskamy pożądany kontrast, a kuchnia nadal będzie się wydawała jasna i przestronna.
Dodatki w biało-czarnej kuchni
Dobierajmy dodatki do kuchni na zasadzie kontrastu z zabudową meblową - jeśli jest biała, akcesoria powinny być czarne, a jeśli czarna - świetnie na ciemnym tle będą się prezentowały białe drobiazgi.
Nie zapominajmy, że dopasować do biało-czarnej kuchni możemy również baterię i zlewozmywak - ponownie na zasadzie kontrastu (z blatem roboczym) lub w tym samym kolorze. Jeśli urządzamy aneks kuchenny i chcemy, by strefa zmywania była jak najmniej widoczna, taki efekt uzyskamy przy pomocy blatu, zlewu i baterii w czarnym kolorze.
Skomentuj:
Czerń i biel w nowoczesnej kuchni. Jak je stosować?