Mieszkanie w Warszawie z ukrytym gabinetem

red.

Minimalizm w nowoczesnym wydaniu.

nowoczesne mieszkanie, dobrze urządzone mieszkanie, stylowe mieszkanie
fot. Rafał Kłos

Architekci z pracowni 81.WAW.PL podzielili się z nami swoją najnowszą realizacją. Na warszawskim Służewcu zaprojektowali stumetrowe mieszkanie dla ludzi ceniących jakość i nieoczywiste rozwiązania.  Kwintesencją wnętrza jest minimalizm bazujący na dobrej jakości materiałach. Oszczędność formy pozwoliła architektom na wygospodarowanie dodatkowego pomieszczenia - gabinetu.

Strefa dzienna mieszkania miała służyć przede wszystkim wypoczynkowi i relaksowi. Zaaranżowano ją w sprytny i niesztampowy sposób, ukrywając tu nie widoczny na pierwszy rzut oka gabinet. Właściciele mieszkania potrzebowali pokoju do pracy. Nie chcieli jednak, aby rzucał się w oczy. Jak to zrobili? Gabinet "schowali" w drewnianym kubiku, który stanął pośrodku części dziennej.

Taka bryła jest bardzo funkcjonalna: z jednej strony spełnia rolę szafy, zaś od strony korytarza ukryta jest wnęka, która służy jako siedzisko. Siedzisko z kolei może być wykorzystywane na kilka sposobów. Możemy usiąść i założyć buty lub też odłożyć torebkę po wejściu do mieszkania. Pod siedziskiem znajduje się szuflada na obuwie.

- wyjaśnia arch. Anna Paszkowska-Grudziąż.

Wnętrze apartamentu utrzymane jest stonowanej kolorystyce. Na ścianach dominuje biel, przełamana naturalnym kolorem dębowej podłogi. Przestrzeń holu, korytarza, kuchni, jadalni oraz salonu oddzielono kamiennym pasem biegnącym w podłodze, w który wpisane zostały deski.

W mieszkaniu dominuje klasyczne oświetlenie, ale w salonie architekci postawili na nowoczesność. Umieszczona na obrotowym ramieniu lampa jest głównym oświetleniem stołu. Dzięki obrotowemu ramieniu może także służyć jako lampa doświetlająca kanapę.

mieszkanie, nowoczesne mieszkanie, nowoczesne wnętrzafot. Rafał Kłos

Łazienki również zostały zaaranżowane w ciekawym stylu. Łazienka dla gości to niewielkie pomieszczenie z białą armaturą o geometrycznych kształtach. Dzięki wprowadzeniu drewnianej podłogi do jej wnętrza mamy wrażenie, że jest to część strefy dziennej, a nie kolejne wydzielone pomieszczenie. Głównym materiałem jest cała ściana z białej drobnej mozaiki oraz charakterystyczna czarna lampa.

Łazienka dla domowników to konsekwentny, minimalistyczny styl - biała kamienna podłoga, drewniana umywalka i wanna. Dla podkreślenia wrażenia symetrii projektanci ujęli wannę w ramę z czarnego klasycznego marmuru oraz zaproponowali dwie symetryczne liniowe lampy. Umywalka, podobnie jak w łazience gościnnej, została specjalnie zaprojektowana i wykonana z kamienia.

Symetria, ład i harmonia rządzą także w sypialni. Łóżko obite szarą tapicerką i z wezgłowiem na całą wysokość pomieszczenia zostało wkomponowane w centralnym punkcie pokoju na wprost wejścia. Po prawej stronie łóżka znajdował się komin, który musiał pozostać na miejscu. Dlatego, aby podtrzymać efekt symetrii, architekci po lewej stronie łóżka dostawili element o identycznym kształcie, ale w formie mebla. Stoi na tyle blisko łóżka, że spełnia funkcję szafki nocnej, a powyżej jest tradycyjną szafką.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA>>

Skomentuj:

Mieszkanie w Warszawie z ukrytym gabinetem