Partnerzy

News

Nowości produktowe

Wnętrza

Design

DIY

HGTV

Projekty i realizacje

Trendy 2025

Święta 2024

Silikon w kuchni - najlepsze gadżety i naczynia

red.

Sitka, wyciskarki do czosnku, brytfanki, lejki a nawet czajniki. A wszystko to z silikonu!

Silikonowe gadżety kuchenne i naczynia szturmem podbijają polski rynek. Dlaczego? Przede wszystkim są łatwe w przechowywaniu - nie trzeba ich upychać po kuchennych szafkach, wystarczy "zwinąć w trąbkę", a niektóre prostu złożyć. Są bajecznie kolorowe i dostępne niemal w każdym odcieniu.

Blachy do pieczenia pomału odchodzą do lamusa na rzecz silikonowych form. Nie ulegają one spaleniu a ciasto nie przywiera, przez co odpada nam problem z szorowaniem. Silikonowe naczynia nie zmieniają smaku i zapachu potraw. Wypieki w silikonowych formach równomiernie rosną, a forma szybko stygnie po wyjęciu z piekarnika.

Oprócz form do pieczenia, w polskich sklepach dostępnych jest całe mnóstwo gadżetów w całości wykonanych z silikonu lub pokrytych silikonową warstwą (np. wałków czy trzepaczek).  Znajdziemy więc miski, durszlaki, rękawice, wyciskarki do czosnku czy Przygotowaliśmy dla Was nasz subiektywny przegląd!

Ponieważ silikon jest bardzo miękkim tworzywem, należy uważać by go nie uszkodzić ostrymi narzędziami. Pamiętajmy, że silikon nie należy do tanich tworzyw, warto więc wystrzegać się podróbek! Niektórzy producenci mieszają silikon z tańszymi tworzywami, przez co tak wykonane naczynia mogą się kurczyć lub odbarwiać. Kuchenne gadżety wykonane ze 100 % silikonu nie należą do najtańszych. Brytfanka za 2 zł na pewno nie będzie z prawdziwego silikonu!

Udostępnij

Przeczytaj także

Mieszkanie z widokiem na zieleń
Jak zaoszczędzić podczas urządzania wnętrz?
Mieszkanie na wynajem – 5 wskazówek, jak je zaprojektować i urządzić

Polecane

Jak oddzielić żółtko od białka?
Współczesne lampy designerskie
AXOR & Philippe Starck od 30 lat zmieniają łazienkę

Skomentuj:

Silikon w kuchni - najlepsze gadżety i naczynia

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej