Jak oddzielić żółtko od białka?
Silikonowy gadżet przydatny w kuchni
Przygotowując wiele potraw, których składnikiem są jajka, czytamy w przepisach: "Oddziel żółtko od białka". Dobrze, ale jak to zrobić? Wydaje się, że ile kuchni tyle metod. Jedni wykorzystują do tego skorupki, inni wyjmują żółtko łyżką z miseczki, jeszcze inni robią to po prostu dłońmi.
Szperając po sieci, znaleźliśmy świetny, zabawny gadżet, który pozwala szybko i łatwo uprorać się z tym problemem. "Yolkfish" to silikonowa rybka zaprojektowane przez studio Peleg Design z Tel Awiwu. Jak działa? Wystarczy rozbić jajko do miseczki, zbliżyć wargi rybki do żółtka, delikatnie ścisnąć gadżet i wessać żółtko do środka. Prawda, że proste?
- Więcej o:
Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła
Jak zaaranżować idealną kuchnię? Poradnik krok po kroku
Jak dobrać oświetlenie w kuchni?
Panele w kuchni – nowoczesna alternatywa dla płytek podłogowych
Franke Mythos Water Hub – woda, jaką lubisz, na wyciągnięcie ręki
Trendy kuchenne 2025
Szafki cargo - modne i wygodne
Drewniana podłoga w kuchni