Naturalnie i nowocześnie - aranżacja wnętrza szczecińskiej restauracji
Hereford Steakhouse to nowa restauracja w Szczecinie, którą wyróżnia nie tylko pyszna kuchnia, ale i oryginalny wystrój wnętrz. Aranżacja nie przytłacza, co pozwala na rozkoszowanie się posiłkiem.
Projekt tego wnętrza powstał na potrzeby nowo otwartej restauracji specjalizującej się w serwowaniu dań z wołowiny pochodzącej z ekologicznej farmy krów gatunku Hereford. Stąd też nazwa lokalu - Hereford Steakhouse. Restauracja mieści się w niemal całkowicie przeszklonym pawilonie, co ma swoje zalety, ale też i wady. W naturalny sposób okna odgrywają główną rolę w wystroju wnętrza. Projektanci ze studia Loft Kolasiński postanowili nie konkurować z rozciągającymi się za oknami widokami. Postawili więc na prostotę i naturalność we wnętrzu.
Kolorystyka jest stonowana i neutralna. Ogranicza się do beżów, szarości i barwy naturalnego, jasnego drewna. Najważniejszym i zarazem najbardziej efektownym elementem całej aranżacji jest bar, który udekorowano drewnianą mozaiką w duchu vintage. Do jej form nawiązuje ażurowa ścianka z drewna, która rozdziela poszczególne strefy wnętrza. Ścianka i bar to najbardziej dekoracyjne elementy całego wystroju. Stoły z kolei są bardzo proste - przy ich wyborze liczyła się przede wszystkim wygoda. Całości dopełnia unikatowa kolekcja lamp szklanych. Krzesła i fotele pochodzące z lat 50. i 60. zostały zaprojektowane i wyprodukowane w Czechosłowacji.
Taka aranżacja świetne się komponuje z serwowanym w lokalu jedzeniem, jak i architekturą miejsca.
Skomentuj:
Naturalnie i nowocześnie - aranżacja wnętrza szczecińskiej restauracji