Nowoczesne dodatki do kuchni, w które warto zainwestować

red.

Kuchnie przyszłości nie są już kwestią wyobraźni. W zasięgu ręki mamy rozwiązania, zachwycające nowoczesnym designem i niesamowitą funkcjonalnością. Z szeregu dostępnych na rynku inteligentnych rozwiązań prezentujemy te, które ułatwiają przygotowanie posiłków, a przy tym oszczędzają czas, dbają o nasze zdrowie, środowisko i rachunki.

Bateria zlewozmywakowa stojąca Algeo Square, Zlewozmywak jednokomorowy 78x52 cm, piasek OZZY
Bateria zlewozmywakowa stojąca Algeo Square, Zlewozmywak jednokomorowy 78x52 cm, piasek OZZY
Fot. Ferro

Trendy w kuchennych innowacjach postępują bardzo szybko, łącząc estetykę z funkcjonalnością na najwyższym poziomie i zadowalając zmysły. Co proponują projektanci, by ułatwić i uprzyjemnić nam korzystanie z kuchni?

Baterie kuchenne. Najnowsze funkcje kuchennej armatury ukierunkowane są przede wszystkim na komfort użytkowania. Towarzyszy im niepodzielnie atrakcyjny design. Producenci prześcigają się, proponując najróżniejsze kształty, materiały oraz kolory, by dopasować się do wyszukanych gustów użytkowników. Wracając jednak do rozwiązań technologicznych, w nowoczesnych bateriach liczy się wielofunkcyjność oraz ekologia w parze z ekonomią. Na rynku znajdziemy modele z ogranicznikami temperatury i strumienia wody, perlatorami pozwalającymi zredukować pobór wody z 12 do 5 l na minutę, systemami zapobiegającymi osadzaniu się kamienia, wyciąganą lub obracaną wylewką (nawet o 360 stopni). Jeszcze bardziej wyszukaną propozycję stanowią baterie, które dzięki innowacjom pozwalają nalać wrzątek lub schłodzoną wodę gazowaną prosto z kranu. A to wszystko za dotknięciem jednego uchwytu lub nawet w funkcji bezdotykowej.

Filtry. W myśl kampanii propagującej picie wody z kranu, wielu producentów zachęca do sięgania po systemy filtrujące. Dzięki nim możemy delektować się nie tylko wodą wolną od zanieczyszczeń - jesteśmy w stanie uzyskać nawet wodę alkaliczną! Zastosowane w filtrach zaawansowane rozwiązania usuwają z wody takie zanieczyszczenia, jak: piasek, muł, cząstki rdzy, chlor, pestycydy, substancje organiczne. Dodatkowo redukują twardość wody oraz poprawiają jej smak i zapach. Filtry można montować pod zlewem, na rurze, do baterii kuchennej, bezpośrednio na kranie. Nie zajmują wiele miejsca, a dzięki wysokiej wydajności starczają na kilka miesięcy. Większość filtrów posiada przełącznik umożliwiający korzystanie z wody przefiltrowanej lub niefiltrowanej (np. kiedy zmywamy naczynia).

Okapy. Przyzwyczailiśmy się, że podczas gotowania włączamy okap, by zneutralizować zapach lub wyłapać unoszące się w powietrzu drobiny tłuszczu. A co, gdyby urządzanie samo wykrywało moment, kiedy powinno się uruchomić? Współczesne, inteligentne okapy kuchenne samodzielnie rozpoznają warunki panujące w kuchni i dostosują do nich swoją pracę, a to dzięki zamontowanym w nich czujnikom czystości powietrza, wilgotności i temperatury. Sprzęt zaczyna działać, gdy wyczuje, że jest to konieczne i wyłączy się, gdy uzna, że pomieszczenie jest wywietrzone. Na rynku są modele z funkcją timera, gdzie możemy ustawić, kiedy okap ma zakończyć pracę oraz sterowane na odległość przy użyciu bluetooth (co jest bardzo wygodne, gdy kuchnia jest połączona z salonem). Za pomocą smartfona możemy zmienić tryb pracy urządzenia, a nawet regulować natężenie oświetlenia zamontowanego w okapie. A jeśli w domu mamy małe dzieci, z pewnością przypadnie nam do gustu wersja z system jonizacji bipolarnej, która pozwala wyeliminować zapachy i oczyścić powietrze. Dla osób dbających o estetykę kuchni producenci proponują okapy szufladkowe ukryte w szafce. Kiedy tylko jest on potrzebny, cicho i łatwo wysuwa się gotowy do pracy.

Kuchenki. Dbając o oszczędności w rachunkach, bardzo często wybieramy kuchnie gazowe. Do tej pory były jednak ich wygląd był mniej ciekawy niż kuchenek elektrycznych. Najnowocześniejsze modele gazowe wyglądają jak płyta indukcyjna. Sterowane są za pomocą panelu dotykowego, a zużycie gazu w „płytach bez płomieni” jest do 50% mniejsze niż w tych tradycyjnych. Palniki nagrzewają płytę tylko w określonych miejscach, a wysoka temperatura spalania gazu pozwala wykorzystać go znacznie wydajniej niż w tradycyjnych kuchenkach. Co więcej – w porównaniu z klasycznymi modelami, w tych gaz jest bezwonny i nie pozostawia tłustych osadów na meblach. Urządzenia posiadają wiele innych rozwiązań, jak zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem palników czy wyciekiem gazu.

Skomentuj:

Nowoczesne dodatki do kuchni, w które warto zainwestować