Jak oddzielić żółtko od białka?

red.

Silikonowy gadżet przydatny w kuchni

gadżet, kuchenne gadżety, akcesoria
fot. peleg-design.com

Przygotowując wiele potraw, których składnikiem są jajka, czytamy w przepisach: "Oddziel żółtko od białka". Dobrze, ale jak to zrobić? Wydaje się, że ile kuchni tyle metod. Jedni wykorzystują do tego skorupki, inni wyjmują żółtko łyżką z miseczki, jeszcze inni robią to po prostu dłońmi.

Szperając po sieci, znaleźliśmy świetny, zabawny gadżet, który pozwala szybko i łatwo uprorać się z tym problemem. "Yolkfish" to silikonowa rybka zaprojektowane przez studio Peleg Design z Tel Awiwu. Jak działa? Wystarczy rozbić jajko do miseczki, zbliżyć wargi rybki do żółtka, delikatnie ścisnąć gadżet i wessać żółtko do środka. Prawda, że proste?

Zobaczcie filmik:

Skomentuj:

Jak oddzielić żółtko od białka?