Zanim zaprojektujesz kuchnię

Tekst: architekt Iwona Mere

Bez względu na to, czy będzie zamknięta, czy otwarta, duża czy mała, z boku czy w centrum, kuchnia zawsze pozostanie ważnym miejscem domu.

O ile można sobie wyobrazić dom bez okazałego salonu, gabinetu i pokojów gościnnych, to nawet wakacyjne czy tymczasowe lokum nie obejdzie się bez kuchni. Wręcz przeciwnie - w ostateczności to do niej daje się sprowadzić. Gospodarstwo zredukowane do przestrzeni wokół paleniska (jak czarna izba wiejskiej chałupy) to przecież archetyp domu.

Trafny wybór miejsca kuchni w przestrzeni domu oraz określenie jej związków z innymi obszarami i roli w gospodarstwie przesądzają o sprawnym funkcjonowaniu całego domowego organizmu. Także kuchnia planowana jako zaplecze - osobna i wyraźnie oddzielona od jadalni i salonu - będzie wpływać na jakość życia mieszkańców oraz charakter ich siedziby. Oby tylko wpływała pozytywnie!

Podstawowe decyzje trzeba podjąć już na etapie projektowym.

Wartościowe rozwiązania

Niezależnie od kształtu czy wielkości kuchni przydaje się:

- wygodne, ale i dyskretne połączenie między drzwiami wejściowymi i kuchnią - pomocne przy wnoszeniu zakupów czy warzyw z ogrodu, usprawniające wynoszenie śmieci itp. Połączenie powinno być tak zorganizowane, by do kuchni szybko i sprawnie wchodzili gospodarze i nie trafiali tu zaproszeni w głąb domu goście. W domu z garażem sprawdzi się proste, ale nie bezpośrednie, przejście z garażu do kuchni, którym będziemy dostarczać przywożone autem sprawunki;

- odpowiednie zaplecze magazynowe, dopasowane do specyfiki gromadzonych w gospodarstwie zapasów. Najczęściej we współczesnych domach planuje się spiżarnię, ale część rzeczy można przechowywać w garażu, piwnicy czy po prostu w kuchennych szafkach;

- ścisłe powiązanie z obszarem stołowym, ważne bez względu na to, czy miejsce do jedzenia znajduje się w kuchni, pokoju dziennym czy przeznaczamy na nie osobne pomieszczenie. Od tej relacji zależy wygoda przy nakrywaniu, podawaniu, a potem sprzątaniu ze stołu;

- bliskość wyjścia na taras, ewentualnie dodatkowy, dostępny z kuchni czy jadalni podest. Dzięki temu chętnie będziemy w lecie jadać posiłki na świeżym powietrzu. Duża odległość między miejscem przygotowywania potraw i stołem, na który mają trafić, utrudnia życie;

- okno wychodzące na front parceli, które umożliwia osobie przebywającej w kuchni nadzór nad strefą wejściową. Dobrym rozwiązaniem dla rodzin z dziećmi jest także widok z kuchni na miejsce zabaw najmłodszych na podwórku czy w ogrodzie;

- orientacja ograniczająca przegrzewanie się wnętrza. Korzystnie jest umieszczać kuchnie od wschodu lub północy, gdzie nie będą narażone na palące promienie słońca. Jeśli nie ma takiej możliwości, nasłonecznienie ograniczy przedłużony okap, podcień, wnęka. Sprawdzą się też pasmowe - niewysokie, poziome - przeszklenia, dzięki którym naturalne światło dobrze oświetli położone poniżej okien blaty robocze, ale nie będzie się przedostawać w głąb pomieszczenia.

Przeczytaj koniecznie:

Kuchnia otwarta

Kuchnia zamknięta

Kuchnia z jadalnią

Skomentuj:

Zanim zaprojektujesz kuchnię