O czym pamiętać, urządzając otwartą kuchnię?

red.
13.02.2016 15:47
A A A
Kolorystyka części kuchennej i salonowej powinna być spójna. Meble powinny do siebie stylistycznie nawiązywać.

Kolorystyka części kuchennej i salonowej powinna być spójna. Meble powinny do siebie stylistycznie nawiązywać. (fot. IKEA)

Otwarta kuchnia to coraz częściej wybierane rozwiązanie w polskich mieszkaniach. Nic dziwnego - ma wiele zalet. Otwierając przestrzeń, optycznie ją powiększamy i zyskujemy o wiele więcej możliwości aranżacyjnych. Jednak są rzeczy, które w takim układzie trzeba koniecznie wziąć pod uwagę.

Urządzając otwartą kuchnie, musimy wziąć nieco więcej czynników pod uwagę, niż przy aranżowaniu kuchni zamkniętej. Oto najważniejsze rzeczy, o których nie wolno zapominać.

Sprzęty i meble

Często w kuchniach połączonych z salonem ogranicza się liczbę sprzętów kuchennych oraz blatów, tak żeby część kuchenna nie rzucała się zbytnio w oczy. W efekcie ograniczamy jej funkcjonalność. Choć połączona z salonem, wciąż musi spełniać wszelkie funkcje pełnowymiarowej kuchni. Zadbajmy więc o to, żeby znalazły się w niej wszystkie niezbędne sprzęty AGD. Wybierajmy jednak urządzenia do zabudowy zamiast wolno stojących, gdyż są bardziej dyskretne.

Nie ograniczajmy liczby szafek i schowków. Zadbajmy, żeby miejsca na przechowywanie było wystarczająco dużo, aby kuchenne sprzęty nie były widoczne w salonie. Gdy rezygnujemy z górnych szafek, trzeba w dolnych znaleźć miejsce na talerze i szklanki. Z kolei, jeśli decydujemy się na witrynki i przeszklone szafki warto wyposażyć je w wewnętrzne oświetlenie. W ten prosty sposób wykreujemy ozdobę całego wnętrza. 

W końcu - nie zmniejszajmy powierzchni blatów roboczych. Otwarta kuchnia sprzyja wspólnemu gotowaniu, a na to potrzeba miejsca. Optymalnym rozwiązaniem w rodzinnej kuchni jest główny blat roboczy przy kuchence długości co najmniej 80 cm oraz dodatkowe blaty przy lodówce i przy kuchence do odstawiania garnków. Jeśli decydujemy się na wyspę, to również z blatem odpowiedniej długości.

Kuchnia w salonowym wydaniu

Urządzając kuchnię połączoną z salonem, należy zadbać o spójny wystrój obu części. Dobrym pomysłem jest zastosowanie takich samych materiałów na podłogę i ściany oraz zachowanie jednorodnego stylu mebli salonowych z kuchennymi. Nie oznacza to jedna, że fronty mebli powinny być identyczne. Kolorystyka obu części powinna być spójna. Warto też zwrócić uwagę na drobne elementy wystroju, które będą go dodatkowo spajać, jak oprawy lamp czy uchwyty szafek.

Choć i kuchnia, i salon powinny tworzyć jedną całość, mimo wszystko warto wprowadzić choćby symboliczną granicę między nimi. Taką funkcję może pełnić wyspa, stół czy kanapa. Jeśli decydujemy się na ostatnią opcję to koniecznie z łatwym do wymiany i uprania pokrowcem, w końcu bliskość kuchni to większe narażenie na zabrudzenia. 

Pamiętajmy o zapachach

Rozchodzenie się kuchennych zapachów po mieszkaniu to główny argument przeciwników otwartych kuchni. Jednak ich rozprzestrzenianiu się można zapobiec. Ważny jest dobór odpowiedniego okapu o wystarczającej mocy. Przy obliczaniu optymalnej wydajności urządzeń przeznaczonych do kuchni połączonych z salonem należy wziąć pod uwagę kubaturę obydwu pomieszczeń. Warto jednak pamiętać, że z wydajnością wiąże się też głośność silnika okapu (podawana w decybelach, mierzona przy maksymalnej wydajności filtrowania) - im wyższa, tym bardziej hałaśliwie pracuje urządzenie.

Opary kuchenne lubią się osadzać na tkaninach, jak zasłony i firany. Lepiej ich ilość ograniczyć. Zamiast zasłon można wprowadzić np. drewniane żaluzje - wyglądają stylowo i są łatwe w czyszczeniu.

Biorąc powyższe elementy pod uwagę, projektując otwartą kuchnię, stworzymy przestrzeń funkcjonalną i przyjazną. Taką, w której po prostu będziemy chcieli przebywać. 

PRZEJDŹ DO GALERII >>

 

Zobacz także

cztery kąty na wideo

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX