Futurystyczna przestrzeń w Bielsku-Białej [Miejsce miesiąca]

red.
17.05.2017 15:36
A A A
GE Custom Experience Center

GE Custom Experience Center (fot. Tomasz Zakrzewski/Archifolio)

Firma GE zajmuje się rozwiązaniami energetycznymi. W Bielsku-Białej ma zlokalizowaną jedną ze swoich fabryk, a obok niej przestrzeń wystawienniczo-konferencyjną. Jej nowoczesne wnętrze przenosi nas do świata przyszłości.

Obiekt nazywa się GE Customer Experience Center i jest to obszerna przestrzeń wystawienniczo-konferencyjna na terenie GE Brilliant Factory w Bielsku-Białej.
Przestrzeń ta ma służyć prezentacji produktów oraz dorobku i zakresu działań firmy GE w branży energetycznej oraz celom konferencyjno-szkoleniowym. Jest to jedna z czterech tego typu przestrzeni firmy GE na świecie. Projekt został wykonany według konceptu Krzysztofa Zalewskiego, Adama Gila, który zwyciężył w zamkniętym konkursie organizowanym przez firmę GE.

Wystawa obejmuje kilka obszarów tematycznych (Industrial Area, Commercial Area, Application Area), które zostały przedstawione za pomocą instalacji multimedialnych. Poszczególne grupy produktów i dotyczące ich zagadnienia są prezentowane w obrębie przeznaczonych do tego "wysp" - aneksów ogólnej przestrzeni wystawienniczej. Każdy z obszarów wyposażony jest w media kiosk powiązany z rzutnikiem podsufitowym rzucającym obraz na eliptyczne ścianki wykonane z półprzeźroczystych materiałów napinanych. Ściany te pełnić będą funkcję ekranów, na których wyświetlane będą projekcje.

Ideą układu funkcjonalnego obiektu jest przeprowadzenie gości poprzez część wystawienniczą do strefy rekreacyjnej, a następnie do pomieszczeń konferencyjnych.
Aranżacja wnętrze bazuje na stworzeniu wrażenia jasnej, eterycznej i "płynnej" przestrzeni stanowiącej tło dla produktów oraz wydarzeń odbywających się na terenie Centrum. Gość ma się czuć jakby był w nieco innej, niemal nierealnej rzeczywistości. Autorom wnętrza zależało na uzyskaniu efektu lekkości i płynności wnętrza. Udało się to uzyskać poprzez konsekwentne stosowanie koloru białego i zastosowanie materiałów półprzezroczystych, obłych kształtów oraz rozproszonego oświetlenia.

Całość prezentuje się futurystycznie, jak pokład stacji kosmicznej. Właśnie o taki efekt chodziło twórcom. Warto zajrzeć do środka.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>

Zobacz także

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX