Komiksowe mieszkanie w Gdyni

red.

W tym wnętrzu kolor ma znaczenie

mieszkanie, kolorowe mieszkanie, nowoczesne mieszkanie, prawdziwe mieszkanie
Komiksowe mieszkanie w Gdyni; proj. Pracownia Projektowa SAJE Architekci
fot. foto&mohito

Asia i Krystian zgłosili się do Joanny Morkowskiej-Saj z Pracowni Projektowej SAJE Architekci. Nowe mieszkanie inwestorów miało być przestronne, nowoczesne, z czerwoną kanapą, szarą kuchnią, jasną podłogą i.... bez drewna. Miało być zupełnym przeciwieństwem ich pierwszego mieszkania wykończonego w drewnie merbau.

Konsekwentnie trzymaliśmy się trzech kolorów- szarości, czerwieni i bieli. Taka fuzja kolorów połączona z kolorowymi akcentami i czarną kreską nasunęła mi pomysł na graficzną, trochę komiksową estetykę

- mówi Joanna Morkowska-Saj.

W salonie z aneksem kuchennym priorytetem stało się optyczne zmniejszenie strefy kuchennej. Ściana, na której deweloper rozplanował kuchnię ma 5,20m. Inwestorzy nie chcieli zmieniać istniejących przyłączy hydraulicznych, więc zadanie było utrudnione.

mieszkanie w Gdyni, nowoczesne mieszkanie, mieszkania polaków, zdjęcia mieszkańfot. foto&mohito / łazienka

Architektka zdecydowała się na dwa odcienie szarości w dwóch wykończeniach frontów meblowych - matu i połysku. W ten sposób kuchnia optycznie zawęziła się tylko do mebli w kolorze grafitowym. Na ich tle stanął stół. Jadalnię zaznaczyły dwie duże lampy w kolorze czarnym.

Estetyka korytarza to ciąg dalszy komiksowej opowieści. Całe założenie osiedlowe jest ładnie położone w sąsiedztwie Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego.

Pomyślałam, że trochę parku wprowadzę do przedpokoju. Ta tapeta zachwyciła mnie od razu, jej graficzna estetyka i idealne kolory. Pokryła ona jedną ze ścian, łącznie z drzwiami wejściowymi

- dodaje architektka.

W niewielkim przedpokoju najważniejsze było jego optyczne powiększenie. Doskonale sprawdziło się tutaj duże lustro, w którym przeglądają się drzewa i parkowa ławeczka - siedzisko dla dzieci i schowek na ich buty.

Ta sama zasada, czyli powiększenie optyczne, towarzyszyła przy projekcie łazienki.
Na jednej ze ścian zamieszczona została fototapeta w odcieniach szarości.  Odbija się ona w lustrze szafki nad umywalką. Wysunięcia ścianek instalacyjnych wc i bidetu oraz liczne podświetlenia dodają dodatkowej głębi.  Migocząca w świetle czerwona szklana mozaika i niesamowita armatura są biżuterią tego wnętrza.

Najważniejsze było stworzenie wygodnej i spójnej stylistycznie przestrzeni. Kolor odegrał tutaj dużą rolę. Buduje kompozycję, podkreśla bryłę, akcentuje.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA>>

Skomentuj:

Komiksowe mieszkanie w Gdyni