Mali ludzie w wielkim świecie jedzenia

Wiktoria Głodowska

Pływają w łódce z orzecha, malują kropki na muchomorach, odkrywają nowe lądy...

minimiam, kuchnia
Zamiana pieczarek w muchomory
minimiam.com

Pamiętacie film Kingsajz? Patrząc na zdjęcia od razu nasuwa się to skojarzenie.

Prace duetu Minimiam (lMini Yum!) to piękny mariaż miłości do kuchni i do fotografii. Minimiam to Japonka Akiko Ida i Francuz Pierre Javelle. Para poznała się w czasie studiów. Oboje ukończyli wydział fotografii uczelni artystycznej Arts Decoratifs w Paryżu.

Aiko od dziecka zafascynowana była gastronomią. Jako mała dziewczynka piekła różne rodzaje chleba, robiła wypiekom fotografię i wklejała je do specjalnego notesu. Dziś jest bardzo znanym kulinarnym fotografem.

Pierre od zawsze uwielbiał komiksy. Fascynowały go rysunki i fotografie. Największy wpływ na jego styl wywarły zdjęcia które stworzyli Duane Michals i Francesca Woodman.

minimiam

Duet Minimiam tworzy prace niezwykłe. Na ich fotografiach mali, plastikowi ludzie toczą normalne życie pośród warzyw, owoców i słodyczy. Pracują, uprawiają sporty, ćwiczą, odpoczywają i chodzą na randki. Niektórzy są żołnierzami i trafiają na front.

Zdjęcia są niezwykle kolorowe, przemyślane i dopracowane w najmniejszych szczegółach. Publikują je najbardziej znane, światowe magazyny.

 

Zobaczcie prace Minimiam>>

Skomentuj:

Mali ludzie w wielkim świecie jedzenia