Fabbrica - restauracja w starym magazynie

Monika Grabowska

Industrialne wnętrza: restauracja w starym magazynie

W Rotterdamie istnieje włoska restauracjaFabbrica. Daleko jej do skojarzeń, jakie nasuwają się na myśl o włoskich restauracjach. Nie znajdziesz tu klimatu śródziemnomorskiego. Jest to bardzo nowoczesne wnętrze, ale równocześnie romantyczne.

Restauracja Fabbrica to kontrasty: nowoczesne i tradycyjne formy obok siebie, ciepłe drewno i błyszczące szkło, ciężka konstrukcja budynku i delikatne, ozdobne motywy roślinne. Trzeba mieć duże wyczucie smaku, żeby tak zgrabnie łączyć ze sobą tak różne elementy.

Projekt wnętrza powstał w niemieckim biurze Tjep .

We wnętrzu pojawiają się kolory : blady róż i pistacjowy. Ale nie jest to przesłodzony zestaw kolorystyczny. W tym industrialnym budynku idealnie się sprawdza.

Oświetlenie o bogatej formie kontrastuje z surową konstrukcją i instalacjami, które nie zostały ukryte.

Na środku restauracji znajduje się intrygujący element. Są to siedziska o ciekawej formie, unoszące się nad podłogą. Można tu wejść po drabinie. To idealne miejsce dla zakochanych lub dla przyjaciół, lubiących poplotkować.

Wnętrze jest przytulne w dużej mierze, dzięki drewnianej podłodze.

Restauracja powstała w dziewiętnastowiecznym portowym magazynie. Konstrukcja budynku została wyeksponowana. Projektanci nie ingerowali w nią. Ściany pozostały nienaruszone. W niektórych miejscach są umieszczone szklane tafle szkła, ozdobione wzorami z włoskich tapet. Osłaniają one oryginalne ceglane ściany.

Długie stoły i ławy przypominają meble z kantyny.

Uwagę zwracają ciekawe detale, takie jak piec ozdobiony mozaiką z geometrycznym motywem roślinnym .

Ciekawym elementem jest konstrukcja wypełniona od podłogi do sufitu drewnem do pieca. Ściana drewna poza funkcją magazynową spełnia funkcję ozdobną.

fot. tjep.com

Jak taka realizacja byłoby przyjęta w Polsce? Czy jesteśmy przygotowani na tak żartobliwe połączenie barokowych elementów z materiałami i formami kojarzącymi się raczej z podmiejską kolejką niż włoską restauracją?

Warto dodać, że projekt jest sprzed trzech lat, ale mimo upływu czasu zaskakuje przyjętymi rozwiązaniami.

Zobacz również

Skomentuj:

Fabbrica - restauracja w starym magazynie