Facebook od środka

Agata Ziółkiewicz

Zajrzyj z nami do Facebooka.

biuro Facebooka, Palo Alto; projekt: Studio A O
biuro Facebooka, Palo Alto; projekt: Studio A O
fot.www.o-plus-a.com

Palo Alto, miasto nad zatoką San Francisco, położone w Dolinie Krzemowej, centrum nowych technologii, a także siedziba Uniwersytetu Stanforda.
To tutaj także znajduje się od niedawna centrala jednego z najpopularniejszych na świecie portali internetowych - Facebooka. Dołączyła do grupy wielu innych gigantów technologicznych takich jak chociażby Apple, eBay, EGoogle, Hewlett-Packard, Infotech, Intel, Microsoft czy Yahoo!.
Siedziba Facebooka, wcześniej rozproszona w różnych lokalizacjach, została scalona w jednym miejscu.

Biura Facebooka mieszczą się obecnie w pofabrycznych wnętrzach. Wcześniej było tutaj laboratorium techniczne Agilent Technologies.
Za nowy projekt wnętrz odpowiedzialne było Studio O+A z San Francisco.
Do dyspozycji jest tu niemal 14.000 metrów kwadratowych.

 

 

 

fot. www.o-plus-a.com

 


Już na samym początku postanowiono, że nowa kwatera główna Facebooka będzie w dużym stopniu współtworzona przez samych pracowników. Projektanci przeprowadzili wiele ankiet, zadano mnóstwo pytań o nowe miejsce pracy. Na ich postawie podejmowano wszelkie decyzje. Powołano grupy doradcze z każdego oddziału, które współpracowały z projektantami wnętrz. Dodatkowo wszyscy pracownicy byli na bieżąco informowani o postępie prac.

Nowa siedziba Facebooka zbiera w jednym miejscu 700 osób z 10 różnych lokalizacji. Projektanci chcieli zachować tę różnorodność oraz tożsamość grup. Design miał to odzwierciedlać. Posługując się kolorem oraz podziałem wnętrz stworzono przestrzeń pracy. Opiera się ona w dużej mierze na przestrzeni otwartej. Szefowie działów zajmują miejsce w centrum, pozostając dostępni dla współpracowników. Wspólne są miejsca posiłków i wypoczynku.

Zachowano post-industrialny charakter przestrzeni. Przeszklony częściowo dach i ściany wpuszczają dużo światła. Betonowe podłogi przypominają o wcześniejszej historii tego miejsca.
Takie zresztą było jedno z głównych założeń projektu: zachować historię. Ponadto miano utrzymać surową estetykę budynku oraz stworzyć miejsce pracy dla młodych, dynamicznych, kreatywnych ludzi.

 

 

 

fot. www.o-plus-a.com

 


I tak się też stało. To nowoczesne miejsce pracy wciąż się zmienia. Celowo pozostawiono wiele przestrzeni i ścian niedokończonych. Mają one zachęcać pracowników do tego by prezentowali swoją twórczość: mogą pisać po ścianach, umieszczać tam swoje prace. Mogą też cały czas zmieniać przestrzeń, w której na co dzień pracują, choćby przesuwając meble.
A skoro o nich mowa. Wprawne oko znawcy designu zauważy w Facebooku kilka klasyków: Wiggle Chair Franka Gehry'ego czy krzesła Eamesów.
W wielu miejscach rozlokowano wygodne sofy, gdzie można usiąść i omówić nowe pomysły.
A gdy potrzebna jest chwila przerwy czeka boisko do koszykówki lub plac do skateboardu.

Biura Faceobooka to kolejne miejsce, które udowadnia, że przestrzeń pracy może być interesująca.

 

zobacz zdjęcia>>

 

Agata Ziółkiewicz


zobacz także:

Jak się pracuje w Google?
Wnętrza agencji Mono
Architekt designerem - designer architektem

 

Skomentuj:

Facebook od środka