Kwiaty na wielkanocnym stole
Chyba nic nie dodaje większego uroku na Wielkanocnym stole niż kwiaty i świeża zieleń.
Najładniej wyglądają kwiaty typowe dla okresu wiosennego: tulipany, żonkile, hiacynty. Te piękne, kolorowe kwiaty są tak mocnym akcentem, że wystarczy prosty, szklany wazon, w którym je umieścimy. Nie potrzebujemy do wyeksponowania ich piękna specjalnie wyszukanej oprawy.
Jeżeli lubimy urozmaicenie, możemy tulipany połączyć z innymi kwiatami: z irysami, różami i oczywiście żonkilami. Możemy stworzyć bukiety o monochromatycznej kolorystyce, ale pięknie i radośnie będą wyglądały wielokolorowe kompozycje. Do wiosennych bukietów będą pasowały takie dodatki, jak gałązki, kora drzew, wydmuszki, piórka, czekoladowe króliki a także mech.
W wielu miastach są giełdy kwiatowe, na których można taniej kupić kwiaty , wazony i akcesoria, które ułatwią nam ułożenie kompozycji kwiatowych. Pomocne są też filmy instruktażowe, pokazujące krok, po kroku, jak ułożyć bukiety. Są dostępne np. na stronie youtube.com.
Jeżeli nie mamy zdolności manualnych i nie potrafimy ułożyć bukietu, lub po prostu nie mamy na to czasu, możemy skorzystać z usług salonów florystycznych, które coraz częściej zaskakują nowatorskimi pomysłami. Można tam zakupić piękne bukiety o nietypowych formach. Floryści śledzą na bieżąco trendy obowiązujące na świecie i potrafią stworzyć zachwycające bukiety, łączące nowe trendy z polskimi tradycjami i dostępnymi na naszym rynku roślinami i materiałami.
Jest jeszcze trochę czasu na zasianie rzeżuchy. Talerz, misa, połowa wydmuszki z jajek, wypełniona świeżą, zieloną rzeżuchą będzie się pięknie prezentować na Wielkanocnym stole. Od dodatków zależy, czy stworzymy klasyczną ozdobę stołu, nowoczesną, czy przesłodzoną, lekko kiczowatą. Święta są okresem kiedy ten kicz nie razi w oczy.
Możemy też eksperymentować z dekoracją Wielkanocną. Obok tradycyjnych bukietów, mogą pojawić się np. bukiety-miniaturki z przebiśniegów, ułożone w kieliszkach do jajek. Ładnie będzie wyglądał pojedynczy kwiat, położony przy sztućcach każdej z osób, które będą spożywały Wielkanocne śniadanie.