Eleganckie wnętrza w kontenerze

red.

W Warszawie otworzono eleganckie biuro w budynku zbudowanym z kontenerów. Brzmi niewiarygodnie? Sprawdź, jak się prezentuje.

Firma Ronson Development otworzyła nowatorski salon sprzedaży. Niezwykle szykowne wnętrze zostały zaaranżowane w kontenerach. Ronson Development planuje nową inwestycję na Górnym Mokotowie. Przy ul. Jaśminowej ma powstać osiedle mieszkaniowe Nova Królikarnia. Finalizację projektu przewiduje się na 2017 r. W kontenerze mieści się biuro sprzedaży.

Nowa era kontenera, czyli salon Novej Królikarni

Budynek salonu Novej Królikarni niczym nie przypomina tradycyjnych biur sprzedaży. To nowoczesna, symetryczna bryła z charakterystycznym, przeszklonym wykuszem. Fasada budynku jest z jednej strony obita świerkowymi listwami, a front w całości pokrywa szkło. Cała konstrukcja opiera się na czterech scalonych kontenerach morskich, które przepłynęły z Nowej Zelandii. Projekt salonu jest autorstwa studia BOXME, które od kilku lat tworzy obiekty z morskich kontenerów.

Pytany o to, dlaczego w naszych realizacjach korzystamy właśnie z kontenerów morskich, odpowiadam jednym zdaniem: bo mają duszę i swoją własną historię. To one nadają naszym projektom bardzo indywidualny i unikatowy charakter

– mówi Marek Mielnicki, współzałożyciel BOXME.

Magia zapachu

Ważnym elementem całej kreacji salonu jest również zapach zaprojektowany specjalnie dla Novej Królikarni. Ma pozwolić na zachowanie spójności pomiędzy wnętrzem obiektu i naturalnym aromatem otaczającej zieleni. Inspiracją dla kompozycji była zieleń, natura i kulturalny charakter lokalizacji salonu.

W angielskim stylu

Naturalne elementy wykorzystane do wykończenia budynku sprawiają, że obiekt idealnie komponuje się z otoczeniem. To zamierzone działanie projektantów – budynek ma podkreślać atrakcyjność drzewostanu i terenów zielonych, które są naturalnym przedłużeniem Parku Królikarnia. A jak wygląda wnętrze? Tradycyjne elementy stylu brytyjskiego przeniesiono w postaci fototapety i obrazów nawiązujących do angielskich ogrodów, a wszystko to na tle szlachetnej bieli i marmurowych dodatków. Nad projektem wnętrza również pracował zespół architektów ze studia BOXME. 

Moc detali

Zdecydowanie najciekawszą częścią wnętrza jest zakątek, którego nazwa została wyróżniona poprzez neonowy napis „Ukryty Raj”. Główną rolę odgrywa w tym miejscu specjalnie zaprojektowana kanapa pokryta welurem w kolorze butelkowej zieleni. Zaciszny charakter podkreśla też designerska lampa na trójnogu nawiązująca do statywu fotograficznego i luneta z pozłacanym wykończeniem. Całość dopełniają obrazki, książki, magazyny i zabawkowy samochód wyścigowy rodem z międzywojnia.

Skomentuj:

Eleganckie wnętrza w kontenerze