Jak wyłowić przyprawy z zupy?

red.

Koniec z wyławianiem gałązek i listków!

pulke, na przyprawy, kuchenny gadżet, gadżet w kuchni
Pulke; proj. OTOTO
fot. ototodesign.com

Gotujemy zupę. Wrzucamy do środka przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gałązki tymianku czy rozmarynu lub natkę pietruszki. Gdy planujemy czysty wywar lub nie chcemy aby osoby którym serwujemy zupę natknęły się na ziarenka czy listki, musimy wszystko pieczołowicie wyłowić. Szukanie zagubionego liścia laurowego często zajmuje sporo czasu. Tutaj pojawia się "pulke" - gadżet stworzony przez izraelskie studio projektowe OTOTO. Słowo "pulke" w języku jidisz oznacza nogę kurczaka. I właśnie taki kształt przybrał przyrząd, dzięki któremu doprawianie dań może być znacznie prostsze.

pulke, na przyprawy, kuchenny gadżet, gadżet w kuchnifot. ototodesign.com

"Pulke" składa się z dwóch części. Do "woreczka" wykonanego z odpornego na temperaturę silikonu wkładamy zioła, z których wyławianiem zawsze jest problem - listki, gałązki czy kuleczki.  Pomarańczowy woreczek ma małe otwory, dzięki którym aromat przedostaje się do zupy. Silikonową część wystarczy przymocować do ceramicznej, nienagrzewającej się kostki. Gotowe!

Jak Wam się podoba ten gadżet?

ZOBACZCIE ZDJĘCIA>>

Skomentuj:

Jak wyłowić przyprawy z zupy?