Jak wyłowić przyprawy z zupy?
Koniec z wyławianiem gałązek i listków!
Gotujemy zupę. Wrzucamy do środka przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gałązki tymianku czy rozmarynu lub natkę pietruszki. Gdy planujemy czysty wywar lub nie chcemy aby osoby którym serwujemy zupę natknęły się na ziarenka czy listki, musimy wszystko pieczołowicie wyłowić. Szukanie zagubionego liścia laurowego często zajmuje sporo czasu. Tutaj pojawia się "pulke" - gadżet stworzony przez izraelskie studio projektowe OTOTO. Słowo "pulke" w języku jidisz oznacza nogę kurczaka. I właśnie taki kształt przybrał przyrząd, dzięki któremu doprawianie dań może być znacznie prostsze.
"Pulke" składa się z dwóch części. Do "woreczka" wykonanego z odpornego na temperaturę silikonu wkładamy zioła, z których wyławianiem zawsze jest problem - listki, gałązki czy kuleczki. Pomarańczowy woreczek ma małe otwory, dzięki którym aromat przedostaje się do zupy. Silikonową część wystarczy przymocować do ceramicznej, nienagrzewającej się kostki. Gotowe!
Jak Wam się podoba ten gadżet?
- Więcej o:
- dodatki
Jak oddzielić żółtko od białka?
Fantazyjne lampy, które odmienią każde wnętrza
Jak urządzić swoje pierwsze mieszkanie?
Pikowane meble i dodatki - które wybrać? [CENY]
Niedrogie wazony na wiosenne kwiaty [do 50 i do 100 złotych]
Dodatki do wnętrz, w które warto zainwestować
Uzależniony od porcelany - Andrzej Kareński-Tschurl
Dodatki do domu w świątecznym prezencie na każdą kieszeń