Foremki do lodu — foremki do kostek i nie tylko
Dzięki foremkom do lodu możemy nie tylko zawsze mieć pod ręką porcje lodu dla ochłody, ale również szybko przygotować oryginalne drinki i napoje. Druga kategoria to foremki, które umożliwiają przyrządzenie domowych lodów na patyku. Jakie foremki warto kupić?
Foremka do lodu — niezbędnik do kostek lodu nie tylko na lato
Gdy tylko nadchodzi lato, przychodzi czas na lodowe kostki. Od jakiegoś czasu nie mają one już formy kubika, ale całe mnóstwo innych kształtów. Bywają kostki zabawne i straszne, dziwne, oryginalne, śmieszne. Dzięki silikonowym czy plastikowym foremkom mamy do dyspozycji i lodowe gitary i przebite serca, literki, pacyfy, łodzie podwodne, lód w kształcie posągów z Wyspy Wielkanocnej, dinozaurów, przybyszów z kosmosu i wiele innych.
Kawałeczek lodu staje się nie tylko dodatkiem chłodzącym dla napojów, ale zaproszeniem do zabawy czy pretekstem do rozmowy. A gdzie kupić nietypowe formy do takich kostek? Szukajcie w sklepach internetowych. Koniecznie zajrzyjcie do galerii — wybraliśmy kilka naprawdę bardzo niecodziennych i dalekich od standardowego pojęcia "kostek" lodu.
Mrożenie lodu z owocami
Mrożenie lodu z owocami to świetny sposób na dodanie smaku i orzeźwienia do napojów. Oto kilka prostych kroków, jak zamrozić owoce w kostkach lodu:
- Wybierz owoce. Możesz użyć dowolnych ulubionych owoców, takich jak truskawki, maliny, cytryny, limonki, arbuz, kiwi, jagody itp. Upewnij się, że owoce są dojrzałe i świeże. Alternatywnie można też zamrozić wodę/sok z ziołami/jadalnymi kwiatami.
- Umieść owoce w foremce do lodu. Pokrój owoce na mniejsze kawałki lub zostaw je w całości, w zależności od preferencji. Następnie umieść kawałki owoców w pojedynczych otworach foremki do lodu.
- Dodaj wodę. Wlej wodę do foremki do lodu, aby pokryć owoce. Możesz użyć zwykłej wody lub wody mineralnej, w zależności od preferencji.
- Zamroź owoce. Umieść foremkę z owocami i wodą w zamrażarce. Pozwól owocom zamrozić się przez co najmniej kilka godzin lub do momentu, aż będą całkowicie zamrożone.
- Wyjmij kostki lodu z owocami. Gdy owoce są już zamrożone, wyjmij foremkę z zamrażarki. Delikatnie naciśnij na spód foremki lub zanurz ją na chwilę w letniej wodzie, aby ułatwić wyjęcie kostek lodu.
- Dodaj do napojów. Możesz wrzucić kilka kostek lodu z owocami do szklanki z wodą, lemoniadą, koktajlem lub innym ulubionym napojem. Owoce będą stopniowo uwalniać swój smak, dodając świeżość i aromat.
- Pamiętaj, że mrożenie owoców w kostkach lodu może wpływać na konsystencję owoców, a niektóre owoce mogą stać się bardziej miękkie po rozmrożeniu. Jeśli preferujesz bardziej chrupiące kostki lodu, możesz spróbować zamrozić owoce bez dodawania wody, ale zaleca się, aby wtedy użyć pokrojonych mniejszych kawałków owoców.
Domowe lody
Innym rodzajem foremek na lody są takie, które pozwalają na przygotowanie domowych lodów na patyku. A jak zrobić takie lody?
Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 400 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- W dużym garnku podgrzej mleko i cukier, mieszając, aż cukier się rozpuści. Możesz również dodać ekstrakt waniliowy, jeśli chcesz nadać lodom waniliowy smak.
- Zdejmij garnek z ognia i wlej śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Przelej mieszaninę do miski i pozostaw do wystudzenia przez około 30 minut.
- Gdy mieszanka ostygnie, przykryj miskę i umieść ją w lodówce na co najmniej 2 godziny lub przez całą noc, aby dobrze schłodzić.
- Po schłodzeniu mieszaniny przelej ją do maszyny do lodów lub do pojemnika do zamrażania.
- Jeśli używasz maszyny do lodów, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli korzystasz z pojemnika do zamrażania, umieść go w zamrażarce i co 30 minut przez około 3-4 godziny wyjmuj lodówkę i energicznie mieszaj, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
- Po odpowiednim zamrożeniu lody są gotowe do podania!
- To jest podstawowy przepis, ale oczywiście możesz dostosować go do swoich upodobań, dodając owoce, czekoladę, orzechy lub inne ulubione dodatki. Możesz także eksperymentować z różnymi smakami ekstraktów, aby stworzyć swoje własne oryginalne lody domowej roboty. Smacznego!
- Więcej o:
Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła
Jak zaaranżować idealną kuchnię? Poradnik krok po kroku
Jak dobrać oświetlenie w kuchni?
Panele w kuchni – nowoczesna alternatywa dla płytek podłogowych
Franke Mythos Water Hub – woda, jaką lubisz, na wyciągnięcie ręki
Trendy kuchenne 2025
Szafki cargo - modne i wygodne
Drewniana podłoga w kuchni