Przepis na ogrodowe przyjęcie
Florysta jest nieuleczalnym estetą. Kiedy pojawia się w kuchni, letnie desery mają szansę stać się prawdziwymi dziełami sztuki. Kwiatowe dekoracje potraw są w tym sezonie przebojem letnich przyjęć.
Zdrowy jogurt
Czy może być coś bardziej romantycznego niż kwiatowa kolacja we dwoje? Nasturcje, ogórecznik i fiołki. Płatki róż i kielichy liliowców. Złote karagany, pomarańczowe nagietki, pachnące miodem główki mniszka lekarskiego, koronkowe baldachy czarnego bzu i drobniutkie gwiazdeczki bzu lilaka. Wszystkie te rośliny doskonale znamy i wiele razy oglądaliśmy je w wazonach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że wymienione gatunki mają kwiaty, których można użyć nie tylko do dekorowania wnętrz i stołów, ale również jako wyjątkowy, wytworny składnik letnich deserów.
Na zdjęciu: Świeżego ziela ogórecznika (Borago officinalis) używano niegdyś jako przyprawy do sałat. Błękitne kwiatki będą też smacznym i urodziwym dodatkiem do jogurtu
Dekoruj rumiankiem
Płatkami i pączkami jadalnych roślin można uświetniać zielone sałaty, zmieniając je w kolorowy bukiet. Można je dodawać do letnich zup i chłodników albo smażyć w naleśnikowym cieście. A najładniejsze są zamrożone w kostkach lodu albo jako dekoracja ciast czy zimnych napojów.
Na zdjęciu: Rumianek (Matricaria chamomilla) jest jednym z najbardziej znanych ziół. Jego kwiatami można bez ryzyka dekorować potrawy.
Takie pachnące kwiatowe dodatki nie tylko dodają pokarmom urody, ale również podnoszą ich wartość zdrowotną i odżywczą. Wystarczy uzmysłowić sobie, że przez tysiąclecia ziołolecznictwo nie stroniło od kwitnących ziół? Dekoracje ze świeżych płatków i kwiatów wykonujemy oczywiście w ostatniej chwili, żeby nie więdły zawczasu i mogły we właściwym momencie zaprezentować swoje piękno.
Na zdjęciu: Proste muffinki ozdobione kwiatkami stokrotek (Bellis perennis) staną się wyrafinowanym deserem.
Smaczna nasturcja
Kwiatowe desery są modnym akcentem letnich przyjęć. Można je również uznać za manifestację zdrowego stylu życia.
Uwaga, pączki i płatki muszą pochodzić ze sprawdzonego źródła. Wybieramy się po nie do własnego ogrodu lub na zaprzyjaźnioną grządkę. Kwiaty przeznaczone do spożycia nie mogą być pod żadnym pozorem traktowane chemią!
Na zdjęciu: Zielone nasiona nasturcji konserwowane w occie znane są jako polskie kapary. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jadalne są także jej pełne miodu pikantno-słodkie kwiaty.
Na słodko
Wiosenne kwiaty fiołka wonnego (Viola odorata) doskonale nadają się do kandyzowania.
Dekoracja w kostkach
Zatopione w kostkach lodu płatki fiołków i róż to wytworny dodatek do letniego ponczu.
Do sałatki
Do sałatki
Kwiatki bzu lilaka (Syringa vulgaris)
są nieco pikantne i pięknie pachną. Idealny dodatek do zielonej sałaty.
Cukrowe płatki
Płatki i młode kwiaty róż zanurzone w ubitym na pianę białku i obsypane cukrem pudrem to idealny materiał do dekoracji deserów.
Skomentuj:
Przepis na ogrodowe przyjęcie