Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Przepis na ogrodowe przyjęcie

KJ/Małgorzata Łączyńska
Drink z ziela ogórecznika - Fot. Flora Press

Florysta jest nieuleczalnym estetą. Kiedy pojawia się w kuchni, letnie desery mają szansę stać się prawdziwymi dziełami sztuki. Kwiatowe dekoracje potraw są w tym sezonie przebojem letnich przyjęć.

Drink z ziela ogórecznika - Fot. Flora Press

Zdrowy jogurt

Czy może być coś bardziej romantycznego niż kwiatowa kolacja we dwoje? Nasturcje, ogórecznik i fiołki. Płatki róż i kielichy liliowców. Złote karagany, pomarańczowe nagietki, pachnące miodem główki mniszka lekarskiego, koronkowe baldachy czarnego bzu i drobniutkie gwiazdeczki bzu lilaka. Wszystkie te rośliny doskonale znamy i wiele razy oglądaliśmy je w wazonach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że wymienione gatunki mają kwiaty, których można użyć nie tylko do dekorowania wnętrz i stołów, ale również jako wyjątkowy, wytworny składnik letnich deserów.

Na zdjęciu: Świeżego ziela ogórecznika (Borago officinalis) używano niegdyś jako przyprawy do sałat. Błękitne kwiatki będą też smacznym i urodziwym dodatkiem do jogurtu

Jadalne kwiaty rumianku - Fot. Schutterstock

Dekoruj rumiankiem

Płatkami i pączkami jadalnych roślin można uświetniać zielone sałaty, zmieniając je w kolorowy bukiet. Można je dodawać do letnich zup i chłodników albo smażyć w naleśnikowym cieście. A najładniejsze są zamrożone w kostkach lodu albo jako dekoracja ciast czy zimnych napojów.

Na zdjęciu: Rumianek (Matricaria chamomilla) jest jednym z najbardziej znanych ziół. Jego kwiatami można bez ryzyka dekorować potrawy.

Muffinki ze stokrotkami - Fot. Flora Press

Takie pachnące kwiatowe dodatki nie tylko dodają pokarmom urody, ale również podnoszą ich wartość zdrowotną i odżywczą. Wystarczy uzmysłowić sobie, że przez tysiąclecia ziołolecznictwo nie stroniło od kwitnących ziół? Dekoracje ze świeżych płatków i kwiatów wykonujemy oczywiście w ostatniej chwili, żeby nie więdły zawczasu i mogły we właściwym momencie zaprezentować swoje piękno.

Na zdjęciu: Proste muffinki ozdobione kwiatkami stokrotek (Bellis perennis) staną się wyrafinowanym deserem.

Kwiaty nasturcji - Fot. Schutterstock

Smaczna nasturcja

Kwiatowe desery są modnym akcentem letnich przyjęć. Można je również uznać za manifestację zdrowego stylu życia.
Uwaga, pączki i płatki muszą pochodzić ze sprawdzonego źródła. Wybieramy się po nie do własnego ogrodu lub na zaprzyjaźnioną grządkę. Kwiaty przeznaczone do spożycia nie mogą być pod żadnym pozorem traktowane chemią!

Na zdjęciu: Zielone nasiona nasturcji konserwowane w occie znane są jako polskie kapary. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jadalne są także jej pełne miodu pikantno-słodkie kwiaty.

Kwiaty fiołka - Fot. Shutterstock

Na słodko


Wiosenne kwiaty fiołka wonnego (Viola odorata) doskonale nadają się do kandyzowania.

Płatki fiołków w kostkach lodu - Fot. Flora Press

Dekoracja w kostkach

Zatopione w kostkach lodu płatki fiołków i róż to wytworny dodatek do letniego ponczu.

Jadalne kwiaty bzu lilaka - Fot. Shutterstock

Do sałatki

Do sałatki
Kwiatki bzu lilaka (Syringa vulgaris)
są nieco pikantne i pięknie pachną. Idealny dodatek do zielonej sałaty.

Płatki róż w cukrze - Fot. Flora Press

Cukrowe płatki

Płatki i młode kwiaty róż zanurzone w ubitym na pianę białku i obsypane cukrem pudrem to idealny materiał do dekoracji deserów.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Doskonała nieperfekcja w dekoracji z pelargoniami
Domek dla owadów. Jak go samodzielnie zrobić w ogrodzie? [Krok po kroku]
Jak zrobić karmnik?

Skomentuj:

Przepis na ogrodowe przyjęcie

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej