Ogród w maju. Ogród zaczyna szybciej żyć
Nadeszła najpiękniejsza pora roku. Słoneczne dni dostarczają energii roślinom, a także nam. Korzystajmy z nich!
Rozsada idzie do gruntu po 15 maja
Gdy popada deszcz, ogród oddycha. Na rabatach dosłownie w ciągu kilku godzin pojawiają się siewki, a warzyw, wysianych kilka tygodni temu do gruntu, nie trzeba już szukać z lupą. Do szklarni zaglądam teraz kilka razy dziennie, bo zaniedbanie siewek byłoby katastrofą. Musimy też mieć coś do zaoferowania na tradycyjnym Wiosennym Kiermaszu Sadzonek, który organizujemy 21 i 22 maja. Serdecznie zapraszam! (adres znajdziecie w Kalendarium imprez na s. 80).
Dla większości rozsad początek maja to ostatnie chwile pod szkłem. Hartuję je w chłodnym inspekcie, a po "zimnej Zośce" (15 maja) sadzę do gruntu. Tylko ciepłolubne pomidory, papryczki, bakłażany, dynie, cukinie i dalie pozostaną jeszcze w szklarni.
Ukwiecone - taras, ogród i dom
Donice, wyglądające jeszcze kilka tygodni temu całkiem skromnie, teraz są przepełnione kolorowymi kwiatami - rozstawione przy wejściu do domu i w ogrodzie dają mi masę radości. Przepysznie pachną kwitnące w nich narcyzy odmiany "Geranium" i "Scarlet Gem", tulipany, szafirki i bratki. Jak widać, trochę planowania i pracy jesienią przy wysadzaniu ich cebulek naprawdę się opłaca. Donice podlewam regularnie wodą z dodatkiem nawozu z hodowli dżdżownic kalifornijskich, który kupuję w sklepie.
Najprostsze osłony ogrodowe
Dobrym sposobem na ochronę roślin w warzywniku przed chłodem wiosny jest stosowanie na rabatach osłon. Dzięki okryciu z agrowłókniny rozpostartej na łukach z leszczynowych pędów mamy plony troszkę szybciej. Teraz Andrew już pozdejmował osłony z warzyw. Posadzone w marcu sadzonki zieleniny azjatyckiej typu Mizuna, zwanej japońską musztardą, oraz Mibuna, o mocniejszym jeszcze smaku, nadają się już do zbiorów. Wkrótce do kuchni trafią też: szpinak, sałaty, rzodkiewki, rukola i szparagi.
Warzywa a jakość gleby
W brew ogólnemu przekonaniu nie tylko nawóz karmi roślinę. Ważnym czynnikiem decydującym o tym, czy składniki pokarmowe oraz woda spełniają swoje zadanie, jest ziemia. Jeśli gleba jest uboga w mikroorganizmy i próchnicę, zbyt sucha lub mokra, a także zasolona nawozami mineralnymi albo ubita, rośliny źle rosną. Jak o nią dbam? Często nawożę ją przekompostowanym obornikiem, kompostem i innymi nawozami naturalnymi, ściółkuję, nie ugniatam za mocno i przekopuję widłami, a nie szpadlem.
Skomentuj:
Ogród w maju. Ogród zaczyna szybciej żyć