Owoce lata. Co można z nich przyrządzić?
Lato obfituje w owoce, warzywa i zioła. Warto robić z nich napoje, które ugaszą pragnienie i dodadzą energii.
Jakie napoje najlepiej chłodzą podczas upałów?
Z zebranych w ogrodzie świeżych, pachnących owoców, warzyw i ziół możemy sporządzać smakowite napoje, które umilą nam chwile wypoczynku lub spotkanie z przyjaciółmi, a jeśli dodamy do nich nieco alkoholu ? uświetnią letnie party. Wystarczy garść jeżyn, kawałek dyni, nieco liści mięty czy jarmużu, by przygotować ilość odpowiednią do obdzielenia kilku osób.
Pomysłów na zdrowe i pożywne koktajle jest mnóstwo. Prawdziwym przebojem stały się ostatnio mieszanki na bazie warzyw, tzw. smoothie. Mogą być deserem lub przekąską, pozwalają też przemycić do dziecięcego posiłku np. trochę bardzo zdrowego jarmużu. Podajemy kilka przykładowych przepisów, ale warto także tworzyć własne, eksperymentując i szukając nowych, ciekawych połączeń. Różnorodność potraw służy bowiem naszemu zdrowiu. W przecierach dostarczamy organizmowi dużo błonnika działającego jak oczyszczająca miotła, natomiast pijąc świeże soki, zwłaszcza wyciskane, a nie z sokowirówki, uzyskujemy więcej witamin i łatwo przyswajalnych minerałów.
Truskawka. Napój truskawkowy
Sezon na truskawki trwa od czerw-ca do mrozów. Dobrze rosną nawet w balkonowej skrzynce. Warto je samemu uprawiać, bo świeżo zebrane najlepiej smakują. Dostarczają wielu cennych składników odżywczych, które m.in. działają odkwaszająco, krwiotwórczo, dobroczynnie na serce, a także obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Ale uwaga, mogą też powodować alergię.
Napój truskawkowy
Do każdej szklanki włóż połówki kilku dojrzałych truskawek. Zasyp je dwoma łyżeczkami cukru. Odstaw na kilka godzin. Gdy puszczą sok, dodaj po łyżeczce soku z cytryny, zalej wodą gazowaną i tonikiem.
Jarmuż. Koktajl warzywno-owocowy
Należy do najmniej wymagających gatunków spośród warzyw kapustnych. Można go zbierać przez cały rok. Zbiór rozpoczynamy od dolnych liści, stopniowo obrywamy coraz wyższe, a na koniec rozetę. Właściwości odżywcze i prozdrowotne jarmużu są nie do przecenienia, m.in. zawiera on silne przeciwutleniacze opóźniające starzenie i chroniące przed groźnymi chorobami.
Koktajl warzywno-owocowy
W blenderze zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji 5 liści jarmużu, dojrzałą gruszkę, miąższ z połowy awokado, szklankę mleka kokosowego 60%, tyle samo soku z jabłka i sok z połowy cytryny.
Jeżyna. Koktajl Jeżynowo-malinowy
Jej owoce mają smak bardziej kwaskowaty od malin, ale są od nich okazalsze i zawierają więcej substancji, które wzmacniają nasz organizm i chronią go przed chorobami. Jeżyny można zbierać z kłujących dzikich krzewów rosnących zwykle na przyleśnych ugorach albo z bezkolcowych odmian ogrodowych.
Koktajl Jeżynowo-malinowy
Przetrzyj przez gęste sito szklankęjeżyn i szklankę malin. Usuń pestki, a przecier zmiksuj z 10 świeżymi listkami stewii, a następnie z 1/2 l kefiru lub maś-lanki. Posyp orzechami, podawaj na zimno.
Dynia. Napój dyniowo-marchwiowy
Miąższ dyni jest niskokaloryczny (10 dag zawiera 20-30 kcal), obfituje w błonnik, karoten (zwłaszcza jej ciemnopomarańczowe odmiany), witaminy i minerały. Wiąże toksyny oraz tłuszcze i usuwa je z organizmu. Dyni najbardziej odpowiada żyzna ziemia i zaciszne, słoneczne miejsca, np. na częściowo rozłożonej pryzmie kompostowej.
Napój dyniowo-marchwiowy
Z 1/2 kg dyni usuń pestki i skórkę. Miąższ podziel na kawałki i zmiksuj w blenderze, dodając łyżkę tłustej śmietany, wyciśnięty sok z 3 soczystych marchwi i 2 cytryn. Małą porcję napoju rozmieszaj z łyżką miodu. Połącz wszystkie składniki.
Mięta. Mojito
Najbardziej znana jest mięta pieprzowa, inaczej lekarska, o orzeźwiającym zapachu i lekko piekącym smaku. Istnieje także grupa jej gatunków i odmian pachnących np. ananasem, imbirem, a nawet czekoladą. Zimne napoje z dodatkiem jej listków znakomicie ochłodzą nas w czasie upału. Mięta dobrze rośnie na żyznej, próchnicznej i wilgotnej glebie, w cieniu lub półcieniu. Silnie rozprzestrzenia się przez rozłogi, nie każda się rozsiewa.
Miętowy drink Mojito
Do szklanki wrzuć 5 roztartych listków mięty, kilka pokruszonych kostek lodu i pokrojoną na cząstki połówkę limonki. Dodaj 3 łyżeczki brązowego cukru i 40 ml jasnego rumu. Dopełnij szklankę wodą gazowaną i udekoruj listkami mięty.
Skomentuj:
Owoce lata. Co można z nich przyrządzić?