Zioła w ogrodzie. Ogród pełen ziół [Wasze Ogrody]
Tym razem prezentujemy tylko fragment ogrodu ziołami- ale za to wyjątkowy. Nasza czytelniczka, pani Magda Mikołajczak, przysłała zdjęcia swego ziołownika, czyli zakątka, w którym królują zioła.
W moim ogrodzie ziołownik zajmuje sporo miejsca i z każdym rokiem się rozrasta. To szczególne miejsce przyciąga uwagę kolorem roślin, a także intensywnym zapachem i nieustannym brzęczeniem owadów. Aby dobrze komponował się z resztą ogrodu, starannie dobieram roślinne kompozycje oraz ekologiczne dodatki.
Coś więcej niż dekoracje
Większość ziół to rośliny miododajne, dlatego na płocie przy ziołowniku zawiesiłam ekohotele dla owadów, które wykonałam z palet, pieńków, szyszek, doniczek, trzciny i słomy. Kilka palet posłużyło jako dekoracyjne półki oraz ziołownik wiszący. Zioła odgradzam od siebie czerwoną cegłą, a pokruszoną ściółkuję donice i skrzynki na podwyższeniu.
Cegła oprócz walorów dekoracyjnych spełnia także inne zadanie - szybko nagrzewa się w słońcu i oddaje ciepło w nocy, utrzymuje wilgoć. To świetna "ściółka" dla ziół o pokroju krzaczastym, które nie lubią nadmiaru wody, np. tymianku, bazylii, rozmarynu.
W moim ogrodzie dominują zioła wieloletnie, ale wiosną zawsze dosiewam i sadzę także jednoroczne. Samą miętę mam aż w 14 smakach, np. czekoladową, truskawkową, pomarańczową, cytrynową itd. A do tego kilka odmian oregano (lebiodki), macierzanki, szałwii.
Jakie to smaczne!
Zioła ścinam kilka razy w sezonie. W pojemnikach po lodach zamrażam estragon, melisę, pietruszkę, koper i lubczyk, gdyż te rośliny tracą walory smakowe podczas suszenia. Lawendę i rozmaryn zalewam oliwą, którą potem dodaję do pieczenia chleba. Zioła o bardzo intensywnym zapachu, jak oregano, szałwię muszkatołową, tymianek i bazylię, kroję i zasypuję na kilka tygodni solą. Używam jej potem do przyprawiania mięs. Nie wyobrażam sobie zupy ogórkowej i pomidorowej bez suszonego ogórecznika. Ponadto mam kilka sprawdzonych suszonych mieszanek ziołowych. Do drobiu świetna jest mieszanka suszonych ziół z kolendry, macierzanki cytrynowej, trybuli i cząbru. Do mięsa wieprzowego i wołowego - z bazylii greckiej i cynamonowej, oregano, tymianku, macierzanki piaskowej, cząbru, kopru i majeranku; do ryb - z macierzanki cytrynowej, bazylii cytrynowej, szałwii muszkatołowej i mięty cytrynowej. Z mięty, stewii, lippii, czyli słodkiego ziela Azteków, i cukrownicy trójlistnej zaparzam ziołowe herbatki. Mięty smakowe przez całe lato dodaję do wody mineralnej.
Oddzielnie rosną zioła lecznicze: rumianek, mięta pieprzowa, szałwia lekarska. Niektóre gatunki, jak nagietki, nasturcja, hyzop, szczypior czy dziurawiec, zajmują ho-
norowe miejsce ze względu na dekoracyjne kwiaty.
Skomentuj:
Zioła w ogrodzie. Ogród pełen ziół [Wasze Ogrody]