Grille stacjonarne. Ogrodowe barbecue
Wybudowany na stałe kominek z rusztem stwarza przytulny zakątek do ucztowania pod chmurką i zawsze jest gotowy na przyjęcie gości.
1 z 9
2 z 9
3 z 9
4 z 9
5 z 9
6 z 9
7 z 9
8 z 9
9 z 9
Grill stacjonarny warto wybrać choćby dla jego efektownego wyglądu. Może być dekoracyjnym elementem tarasu, dodawać splendoru altanie lub razem ze stołem i siedziskami przez cały rok czekać na gości w ustronnej części ogrodu.
Budowy nie trzeba zlecać fachowcom. Polecamy gotowe, łatwe do montażu modele z betonowych prefabrykatów. Dzięki prostej formie i neutralnej kolorystyce dobrze komponują się z ogrodami w wielu stylach. Modele białe można pomalować np. na kolor harmonizujący z elewacją domu. Są też takie grille, które imitują budowle kamienne, ceglane, a nawet... drewniane. Ich walory to trwała, odporna na czynniki atmosferyczne i stabilna konstrukcja, spore palenisko na drewno, brykiety lub węgiel drzewny, wysoki komin, przez który dym znad potraw ulatuje ponad głowy biesiadników, oraz dość odporna na zabrudzenia powierzchnia. Ruszt może być umieszczany na dwóch-pięciu poziomach. Przygotowanie dań oraz składowanie opału ułatwiają stoliki i półki, a czyszczenie - wysuwany popielnik. Niektóre modele dodatkowo wyposażone są w wędzarnię.
JAK POSTAWIĆ CEMENTOWY GRILL
Grille betonowe montuje się z kilku oddzielnych elementów według wskazówek producenta. Z instrukcją warto zapoznać się przed zakupem, bo są w niej wyszczególnione niezbędne do montażu narzędzia i produkty. Jeśli grill zamierzamy sami malować, oprócz ogniotrwałej zaprawy warto od razu kupić farbę fasadową i grunt do betonu. Pamiętajmy też o pędzlu, wałku do malowania, korytku malarskim, szpachelce, fugowniku i taśmie malarskiej.
W ogrodzie pracę zaczynamy od przygotowania miejsca pod grill - najprościej ustawić go na wypoziomowanych czterech bloczkach betonowych. Poszczególne elementy kuchni są bardzo ciężkie; szczególnie komina na pewno w pojedynkę nie przeniesiemy. Warto więc zawczasu umówić się z silnym pomocnikiem. Na każdy element podstawy nakładamy zaprawę, a po ustawieniu wszystkich części fugujemy spoiny, po czym całą powierzchnię dwukrotnie gruntujemy i malujemy. Zwykle zajmuje to dwa dni.
CZAS GRILLOWANIA
Na potrawy z grilla nie trzeba długo czekać. Drobne kawałki są gotowe w niespełna kwadrans.
- bakłażan, grube plastry: 5-8 min
- pieczarki beż nóżki: 8-10 min
- ziemniaki całe zawinięte w folii aluminiowej: 50-60 min
- kukurydza, kolby w folii aluminiowej: 15-20 min
- kiełbaski małe: 10-14 min
- filety rybne gr. ok. 1 cm: 6-8 min
- kurczak, pierś bez kości: 120-180 g: 10-12 min
- kurczak, noga bez kości 120-180 g: 30-45 min
- indyk, pierś z bez kości ok. 1,7 kg: 1 godz.
- wołowina, stek o grubości ok. 2,5 cm: 10-12 min
- wołowina, hamburger o grubości ok. 2 cm: ok. 10 min
za: www.weberstephen.pl
Budowy nie trzeba zlecać fachowcom. Polecamy gotowe, łatwe do montażu modele z betonowych prefabrykatów. Dzięki prostej formie i neutralnej kolorystyce dobrze komponują się z ogrodami w wielu stylach. Modele białe można pomalować np. na kolor harmonizujący z elewacją domu. Są też takie grille, które imitują budowle kamienne, ceglane, a nawet... drewniane. Ich walory to trwała, odporna na czynniki atmosferyczne i stabilna konstrukcja, spore palenisko na drewno, brykiety lub węgiel drzewny, wysoki komin, przez który dym znad potraw ulatuje ponad głowy biesiadników, oraz dość odporna na zabrudzenia powierzchnia. Ruszt może być umieszczany na dwóch-pięciu poziomach. Przygotowanie dań oraz składowanie opału ułatwiają stoliki i półki, a czyszczenie - wysuwany popielnik. Niektóre modele dodatkowo wyposażone są w wędzarnię.
JAK POSTAWIĆ CEMENTOWY GRILL
Grille betonowe montuje się z kilku oddzielnych elementów według wskazówek producenta. Z instrukcją warto zapoznać się przed zakupem, bo są w niej wyszczególnione niezbędne do montażu narzędzia i produkty. Jeśli grill zamierzamy sami malować, oprócz ogniotrwałej zaprawy warto od razu kupić farbę fasadową i grunt do betonu. Pamiętajmy też o pędzlu, wałku do malowania, korytku malarskim, szpachelce, fugowniku i taśmie malarskiej.
W ogrodzie pracę zaczynamy od przygotowania miejsca pod grill - najprościej ustawić go na wypoziomowanych czterech bloczkach betonowych. Poszczególne elementy kuchni są bardzo ciężkie; szczególnie komina na pewno w pojedynkę nie przeniesiemy. Warto więc zawczasu umówić się z silnym pomocnikiem. Na każdy element podstawy nakładamy zaprawę, a po ustawieniu wszystkich części fugujemy spoiny, po czym całą powierzchnię dwukrotnie gruntujemy i malujemy. Zwykle zajmuje to dwa dni.
CZAS GRILLOWANIA
Na potrawy z grilla nie trzeba długo czekać. Drobne kawałki są gotowe w niespełna kwadrans.
- bakłażan, grube plastry: 5-8 min
- pieczarki beż nóżki: 8-10 min
- ziemniaki całe zawinięte w folii aluminiowej: 50-60 min
- kukurydza, kolby w folii aluminiowej: 15-20 min
- kiełbaski małe: 10-14 min
- filety rybne gr. ok. 1 cm: 6-8 min
- kurczak, pierś bez kości: 120-180 g: 10-12 min
- kurczak, noga bez kości 120-180 g: 30-45 min
- indyk, pierś z bez kości ok. 1,7 kg: 1 godz.
- wołowina, stek o grubości ok. 2,5 cm: 10-12 min
- wołowina, hamburger o grubości ok. 2 cm: ok. 10 min
za: www.weberstephen.pl
Skomentuj:
Grille stacjonarne. Ogrodowe barbecue