Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Praktyczne porady dla grillowiczów

red.

  • Mięso należy grillować nad rozżarzonymi węglami, a nie nad ogniem.

  • Podczas grillowania warto mieć pod ręką wodę do gaszenia płonącego tłuszczu.

  • Nigdy nie należy grillować mięsa peklowanego. Powoduje ono tworzenie się szkodliwej dla zdrowia substancji - nitrozoaminy.

  • arto pamiętać o rękawicach, fartuchu i wiatrochronie do paleniska - to skuteczna ochrona przed oparzeniami i zabrudzeniem ubrania.

  • Produkty można piec w folii aluminiowej. Aby potrawa się nie rozgotowała, trzeba przedziurawić folię w kilku miejscach - wtedy para będzie miała ujście.

  • Drewniane szpadki do pieczenia szaszłyków trzeba przed użyciem moczyć przez pół godziny w wodzie, żeby się nie zapaliły,

  • Potrawy, które wymagają dłuższego pieczenia, układamy nad węglami pokrytymi popiołem.

  • Aromat można wzbogacić, rzucając na węgle rozmaite zioła czy wiórki drewna, np. z drzew liściastych. Należy je wcześniej moczyć w wodzie przez około pół godziny.

  • Udostępnij

    Przeczytaj także

    Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
    Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
    Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

    Polecane

    Grillowanie w ogrodzie
    Termodrewno: nowe oblicze świerku i sosny
    Fontanna ogrodowa - jak zrobić?

    Skomentuj:

    Praktyczne porady dla grillowiczów

    Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

    Czytaj więcej