Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Skorzonera - czarne szparagi

dr Magdalena Narkiewicz
Fot. Shutterstock

Atrakcją zimowego stołu na może być skorzonera. To mało popularne warzywo smakuje podobnie jak szparagi.

Skorzonera (Scorzonera hispanica), tzw. czarny korzeń, w pierwszym roku wytwarza rozetę liści i smaczny korzeń (o długości ok. 30 cm i szerokości oko-ło 4 cm) o czarnej skórce skrywającej biały miąższ. Po przekrojeniu wycieka z niego mleczny sok. Skorzonera (wymowa: skorzonera) ma słodkawy smak dzięki inulinie - cukrowi, który mogą jeść chorzy na cukrzycę. Dostarcza też wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.

Warto wiedzieć

Skorzonerę można uprawiać najwyżej dwa sezony. Jej korzenie mogą zimować w gruncie. Wiosną, gdy wyrastają z nich pędy kwiatowe, włóknieją, ale po ich wczesnym usunięciu znów stają się delikatne. Oprócz korzenia można też jeść młode liście. Warzywo ma podobne wymagania co salsefia. Obie rośliny uprawiamy tak samo.

Fot. Shutterstock



Skorzonera w śmietanie do mięsa

Oskrob pół kilo korzeni skorzonery i włóż je na chwilę do wody z octem. Osącz i pokrój na kawałki o długości ok. 10 cm. Przygotuj 1/2 l wywaru z warzyw. Posól go i przez kwadrans gotuj w nim salsefię. Miękką przełóż do rondla, dodaj 2-3 łyżki gęstej śmietany i nieco wywaru. Podduś, oprósz zieloną pietruszką i pieprzem.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Miód. Jak powstaje i jakie ma właściwości. Najbardziej miododajne rośliny do ogrodu.
Rośliny na przeziębienie
Ukorzeniamy ananas

Skomentuj:

Skorzonera - czarne szparagi

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej