Karczoch dla zapaleńców
Warzywo to było uprawiane w dawnej Polsce. Wówczas jednak ogrodnicy nie bali się trudnych wyzwań. Może warto pójść w ich ślady...
Karczoch
Karczoch (Cynara scolymus) jest podobną do ogromnego ostu byliną rodem znad Morza Śródziemnego. Zbiera się z niej nie całkiem rozwinięte kwiatostany - koszyczki o średnicy około 10 cm. Roślina dobrze plonuje 3-4 lata.
Na zdjęciu są tak urodziwe, że często goszczą na rabatach.
Rozwinięte mają fioletowe środki
Czy wiesz, że...
Liście karczocha dorastają do metra. Roślina ma szansę przezimować w gruncie, jeśli zwiąże się je w snopek, okryje stroiszem i na czas mrozu obsypie ziemią.
Trzeba czekać rok
TRZEBA CZEKAĆ ROK
Karczochom służy ciepła wiosna i chłodne wilgotne lato. Potrzebują też urodzajnej ziemi o obojętnym odczynie. Ich rozsady w zasadzie nie są dostępne, trzeba kupić nasiona. Wysiewamy je w marcu w temp. 18°C w jasnym pomieszczeniu, a rozsadę przenosimy do ogrodu pod koniec maja. Sadzimy ją w metrowej rozstawie na warstwie dobrze rozłożonego obornika lub kompostu. Rośliny w pierwszym roku nie zakwitną. W rejonach, gdzie zimy są łagodne, mogą pozostać w gruncie, dobrze zabezpieczone przed mrozem. Lepiej jednak jesienią wykopać karpę wraz z bryłą ziemi i umieścić ją w piwnicy (w temp. 7°C). Wiosną wysadzamy rośliny do gruntu. W kolejnych latach rozmnażamy je z odrostów korzeniowych odcinanych w marcu, ukorzenianych w doniczkach i w maju przenoszonych na grządki.
Fot. Lilianna Sokołowska
Skomentuj:
Karczoch dla zapaleńców