Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Zdrowie z natury: owoce pełne witamin

Aldona Zakrzewska
Rambutan - Fot. Shutterstock

Egzotyczne owoce to nie tylko cytrusy, ananasy i banany. W sklepach pojawia się wiele mniej znanych przysmaków. Wszystkie można jeść na surowo. Świetnie nadają się też na kolorowe słodkie sałatki lub soki.

Rambutan - Fot. Shutterstock

RAMBUTAN wywodzi się z Malezji. Pod kosmatą okrywą kryje wydłużony owoc przypominający liczi, ale z jasną pestką. To nic dziwnego, bo rośliny należą do tej samej rodziny botanicznej. Rambutan zawiera sporo kalorii i witaminy C

Rambutany nadziewane ananasem

Składniki:

- kilkanaście rambutanów

- ananas

Rambutany obrać ze skórki, naciąć z jednej strony i delikatnie wyciągnąć pestki, starając się, by owoce pozostały całe. Ananas obrać i pokroić w drobną kostkę, po czym nadziać nią rambutany. Podawać jako słodką przekąskę lub dodatek do deserów oraz lodów.

Świeże rambutany smakują lepiej niż te sprzedawane w puszkach i - co ważniejsze - nie zawierają niezbyt zdrowych dla nas konserwantów.

 

 

Fot. Shutterstock

Karambola - Fot. Shutterstock

KARAMBOLA to owoc drzewa z ciepłych rejonów Azji. Ma 5-8 cm długości, charakterystyczne żebra i soczysty kwaskowaty miąższ (zawiera szczawiany). Karambola jest niskokaloryczna i zawiera dużo witaminy C

Pizza z krewetkami i karambolą

Składniki:

- 400 g mąki pszennej

- 30 g drożdży

- łyżka cukru

- 250 ml wody

- sól

- 3 łyżki oliwy

- kilka krewetek z zalewy

- po 50 g tartych serów: ementalera, mozzarelli i gorgonzoli plasterki karamboli

Wykonanie

Drożdże wymieszać z cukrem, do mąki dodać zaczyn, oliwę i wodę z solą. Zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozłożyć na dwóch okrągłych blaszkach. Ponakłuwać widelcem i obsypać wymieszanymi serami. Obłożyć krewetkami i karambolą. Gdy lekko podrośnie, piec w temperaturze 220°C przez około 20 minut.

 

Fot. Shutterstock

Owoc papai - Fot. Shutterstock

Papaja

PAPAJA, inaczej melonowiec, jest byliną o pokroju drzewa pochodzącą z Ameryki Południowej. Jej owoc ma od 15 do 60 cm długości. Miąższ jest słodki i miękki. Rozdrobnione nasiona są środkiem przeciwko amebie i pasożytom jelitowym. Papaja - zawiera witaminę B, C i A oraz papainę ułatwiającą trawienie białek

Sałatka z papai

Składniki:

- 1 papaja

- kilka małych pomidorków

- filiżanka zielonej fasolki szparagowej

Sos:

- 1 łyżeczka płatków chili

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka cukru, sól

- 1 łyżka soku z limonki

- pół łyżeczki pasty krewetkowej

- garść prażonych orzeszków ziemnych

Wykonanie

Orzeszki poszatkować nożem. Chili, sól i cukier zmiażdżyć w moździerzu. Dodać resztę składników sosu i utrzeć na miazgę. Zblanszowaną fasolkę pokroić na kawałki, obraną papaję - w paski, pomidorki - w ćwiartki. Polać sosem i wymieszać.

 

Fot. Shutterstock

Szaron lub inaczej owoc kaki - Fot. Shutterstock

Szaron

SZARON (wielkości pomidora), zwany też hurmą, persymoną lub kaki, to owoc drzewa, które pochodzi z Azji, Europy i Afryki. Miąższ jest słodki i ma galaretowatą konsystencję. Japończycy sporządzają z niego odwar na kaszel i dolegliwości trawienne. Szaron - zawiera dużo karotenu, witaminy C, garbniki i cukry

Kompot z mangostanu - Fot. Shutterstock

Mangostan

MANGOSTAN ma rozmiary małego jabłka. Grube ścianki kryją biały miąższ podobny w smaku do ananasa i podzielony na kilka cząstek. Rodzą go drzewa uprawiane w Azji i Australii.

Kompot z mangostanu

Składniki:

- 4-5 owoców mangostanu

- 1,5 l wody

- 3 łyżki cukru

Wykonanie

Owoce zalać wodą z cukrem i gotować 10 minut. Można też po usunięciu pestek zmiksować gotowy kompot razem z owocami - wtedy powstaje zawiesisty nektar. Kompot podawać ciepły lub schłodzony. Leczy biegunkę i zapobiega nowotworom.

Owoc mango - Fot. Shutterstock

Mango

MANGO to owoc mangowca pochodzącego z Azji. Owoce osiągają 5-20 cm długości. Zawierają aromatyczny kwaskowato-słodki miąższ z posmakiem terpentynowym. Mango jest bogate w witaminę B, C i A oraz cukry

Domowe lody z mango

Składniki:

- 2 duże owoce mango

- 12 dag cukru

- 1 cukier waniliowy

- 3 łyżki nektaru brzoskwiniowego

- 250 ml śmietany

Wykonanie

Owoce obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Włożyć je do miksera, wlać nektar brzoskwiniowy i dokładnie zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać ją delikatnie z masą mango. Przełożyć do formy na ciasto i mrozić ok. 2 godz. Wtedy jeszcze raz zmiksować i ponownie zamrozić. Podawać ze świeżym mango.

 

Fot. Shutterstock

Owoce liczi - Fot. Shutterstock

Liczi

LICZI, inaczej śliwka chińska, pochodzi z drzew uprawianych od dawna w Chinach. Ma średnicę 2-3 cm. Pod czerwoną skórką znajduje się biały, półprzezroczysty, soczysty miąższ skrywający czarną pestkę. Liczi jest bogate w witaminę C, potas i węglowodany oraz pobudza krążenie.

Orzeźwiający koktajl z liczi

Składniki:

- 100 ml mleczka kokosowego

- 100 ml mleka

- 5-6 owoców liczi

- 2-3 kostki lodu

Do dzbanka blendera wrzucić obrane ze skórki i pozbawione pestki owoce liczi oraz lód, wlać mleko i mleczko kokosowe. Zamknąć i miksować chwilę na gładki koktajl, a następnie przelać do szklanki.

 

Fot. Shutterstock

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Owoce i warzywa, które pomogą Ci schudnąć!
Rośliny na przeziębienie
Rododendron zachorował po zimie

Skomentuj:

Zdrowie z natury: owoce pełne witamin

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej