Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Karczochy [Nasze przepisy]

dr Magdalena Narkiewicz
karczoch z pieczarkami - Fot. shutterstock/marco mayer

Karczoch, jakiego nie znamy

karczoch z pieczarkami - Fot. shutterstock/marco mayer

Karczochy z pieczarkami

KARCZOCHY Z PIECZARKAMI

Oczyszczone karczochy skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i czosnkujemy, po czym obwiązujemy nitką. Pieczarki drobno kroimy, podsmażamy na maśle, dodajemy nieco mąki i śmietany. Farszem napełniamy wnętrze karczocha. Zapiekamy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

karczoch gotowany - Fot. shutterstock/Dulce Rubia

Karczochy gotowane

KARCZOCHY GOTOWANE

Z kwiatostanów usuwamy wyglądające jak puszek kwiatki i zewnętrzne liście, a środkowym obcinamy wierzchołki. Pozostałe, najbardziej delikatne części, tzw. serca, gotujemy do miękkości ok. 45 min w osolonej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Podajemy z dowolnym dipem.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Różne sposoby na kukurydze [Nasze przepisy]
Szpinak - nasze przepisy
Patisony. Najlepsze przepisy na patisony

Skomentuj:

Karczochy [Nasze przepisy]

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej