Orzechy leszczyny [Nasze przepisy]
Zastosowanie orzechów leszczyny w kuchni.
Sałatka z orzechami
Na liściach sałaty połóż plastry gruszek bez gniazd nasiennych, posyp je żurawinami i zrumienionymi orzechami, dodaj talarki cebuli szalotki, skropione sokiem z cytryny. Polej sosem z 1/2 szklanki oliwy, 2 łyżeczek octu balsamicznego i ziarnistej musztardy, szczyptą soli i cukru.
Ciasto orzechowo-czekoladowe
Szklankę białek ubij z 1,5 szklanki cukru. Wymieszaj z 3 szklankami mąki, szklanką oleju i 1/2 szklanki mleka, łyżeczką proszku do pieczenia i sokiem z cytryny. Do połowy masy dodaj 10 dag orzechów laskowych, do drugiej - 3 łyżki kakao i pokruszone kawałki czekolady. Do formy wlej białą masę i zrób w niej kleksy ciemnego ciasta. Piecz 45 min w 180°C. Ciasto można też zrobić w wersji z dolną warstwą z biszkoptu (jak na zdjęciu).
Wołowina z orzechami
Pół kilo pokrojonej w kostkę wołowiny, wcześniej moczonej przez noc w zalewie ze szklanki wody, 2/3 szklanki octu winnego, 2 liści laurowych, po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, obsmaż na oliwie i duś z czosn-kiem do miękkości, pod koniec dodając 15 dag orzechów.
Orzechowe buchty
Z rozczynu (z 3 dag drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mleka) oraz 50 dag mąki, niepełnej szklanki mleka, 2 jajek i łyżki oliwy wyrób ciasto. Dodaj garść pokrojonego szpinaku i orzechów. Odstaw do wyrośnięcia. Powycinaj krążki. Gotuj na parze ok. 7 min. Udekoruj orzechami.
Skomentuj:
Orzechy leszczyny [Nasze przepisy]