Karczochy [Nasze przepisy]
Karczoch, jakiego nie znamy
Karczochy z pieczarkami
KARCZOCHY Z PIECZARKAMI
Oczyszczone karczochy skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i czosnkujemy, po czym obwiązujemy nitką. Pieczarki drobno kroimy, podsmażamy na maśle, dodajemy nieco mąki i śmietany. Farszem napełniamy wnętrze karczocha. Zapiekamy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Karczochy gotowane
KARCZOCHY GOTOWANE
Z kwiatostanów usuwamy wyglądające jak puszek kwiatki i zewnętrzne liście, a środkowym obcinamy wierzchołki. Pozostałe, najbardziej delikatne części, tzw. serca, gotujemy do miękkości ok. 45 min w osolonej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Podajemy z dowolnym dipem.
- Więcej o:
Różne sposoby na kukurydze [Nasze przepisy]
Szpinak - nasze przepisy
Patisony. Najlepsze przepisy na patisony
Groszek w kuchni - nasze przepisy
Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"