Roszponki i nieszpułki [Przepisy]
Prezentujemy pomysły na wykorzystanie roszponki i nieszpułki
Nieszpułka z pomarańczą
Z dojrzałych owoców nieszpułki odwiruj w sokowirówce pół litra soku. Zalej nim drobne kawałki 4 pomarańczy obranych z białej wyściółki lub połącz z równą ilością soku pomarańczowego. Dodaj 1/2 kg cukru żelującego typu 2:1.
Gotuj 2 min. Gorącą galaretkę przelej do słoików i zamknij je.
Dżem z nieszpułki
Z 1,2 kg dojrzałych owoców usuń nasiona. Zalej wodą, dodaj łyżeczkę startego imbiru, pół łyżeczki cynamonu oraz skórkę z cytryny i rozgotuj. Przetrzyj przez sito, wymieszaj z 1 kg cukru żelującego typu 2:1, gotuj 2 min. Gorący dżem przełóż do słoików i zamknij je.
Zupa z Roszponki
Posiekaną i zeszkloną na oliwie cebulę i pokrojone w kostkę 20 dag ziemniaków gotuj 15 min w pół litra wody ze szczyptą vegety, pod koniec dodaj garść liści roszponki. Zupę zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, zabiel śmietaną. Posyp listkami roszponki.
Wykwintna sałatka
Na plastry dojrzałej gruszki, najlepiej soczystej 'Faworytki', połóż kilka pozbawionych korzonków drobnych rozet roszponki. Posyp ćwiartkami orzechów włoskich i nasion granatu, polej sosem z 2 łyżek oliwy, 2 łyżek miodu, kilku kropel cytryny i szczypty soli.
Skomentuj:
Roszponki i nieszpułki [Przepisy]