Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Ananas z odzysku [Krok po kroku]

dr Magdalena Narkiewicz
Fot. ?ukasz Zandecki / AG

Owoce ananasa, które kupujemy w sklepach, mają na wierzchołku koronę z liści. Niewiele trzeba, by wyrosła z niej roślina, która wyda smakowity owoc

s - Fot. Paweł Słomczyński / AG

Jak to zrobić

W odróżnieniu od większości swoich krewniaczek - bromelii - ananas jadalny (Ananas comosus) nie rośnie w koronach drzew, ale w ziemi i osiąga znaczne rozmiary (do 1,5 m wysokości). Pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiany jest w całej strefie tropikalnej. "Szyszka" ananasa początkowo składa się z drobnych, zrośniętych ze sobą kwiatków, z których powstają beznasienne owocki. Jest ich zwykle ponad sto. Dojrzały owoc ma złotawą barwę i waży około kilograma. Na plantacjach ananasy zrywane są, zanim staną się zupełnie miękkie, bo wówczas  gorzej znoszą transport i przechowywanie.

Ananasy kupowane w sklepach nie są więc tak aromatyczne i słodkie, jak dojrzewające na roślinach. Ale możemy w pełni poznać ich smak, nawet nie wyjeżdżając w tropiki. Wystarczy ich uprawę założyć na okiennym parapecie.

Wystarczy że owocu ananasa odcinamy pióropusz i usuwamy z niego resztki miąższu, by nie gnił i pozostawiamy zieloną część na 2-3 tygodnie, by obeschła w pokojowej temperaturze.

Na zdjęciu powyżej : pierwszy krok do własnej plantacji

s - shutterstock/Palo ok

Tylko zdrowe okazy

Bardzo ważne jest to, żeby do naszej hodowli wybierać tylko zdrowe nie uszkodzone okazy.

Korona z odciętym lub uszkodzonym wierzchołkiem nie nadaje się do uprawy

Na zdjęciu powyżej: Przykład uszkodzonego owocu


s - Fot. Paweł Słomczyński / AG

Jak pielęgnować

Sadzonkę pozostawiamy na powietrzu przez 2-3 tygodnie. Obeschniętą zagłębiamy w lekko wilgotnym piasku i stawiamy na południowym oknie, a po ukorzenieniu przesadzamy do ziemi uniwersalnej

Na zdjęciu powyżej: Pióropusz ananasa po posadzeniu


Fot. Łukasz Zandecki / AG

Warunki

Dla ananasa korzystna jest temperatura 24 st. C latem, a zimą o 6 st. niższa. Gdy długo jest chłodniej, roślina zaczyna niedomagać. Wystarczy jej lekko wilgotne podłoże, a w ogrzewanym kaloryferami pokoju przetrwa zimę bez spryskiwania. Choć potrafi długo obywać się bez wody, to jednak w czasie letnich upałów powinna być podlewana obficie, ale dość rzadko, dopiero gdy ziemia lekko przeschnie. Od razu też usuwamy wypływającą do podstawki wodę. Od maja do kwietnia warto raz w miesiącu zasilać ananasa podwójnie rozcieńczonym nawozem dla roślin kwitnących. Tak pielęgnowany będzie szybciej rósł i wyda większy owoc.

Na zdjęciu powyżej: Ananas kwitnący

s - Fot. Katarzyna Dyrska

Kiedy zakwitnie

Ananas może zakwitnąć po dwóch latach, a owoc dojrzewa po blisko roku

Gdy długo ociąga się z kwitnieniem, można na tydzień przykryć go bezbarwną folią i położyć pod nią jabłka. Wydzielany przez nie etylen powinien zainicjować powstanie kwiatostanu. Po owocowaniu roślina najpierw wytwarza nowe rozety, a potem zasycha. Rozety ukorzeniają się bez trudu.

Na zdjęciu powyżej: Plon ananasa na parapecie

s - Fot. shutterstock/Dr Ajay Kumar Singh

Jak obrać ananas

Odcinamy wierzchołki owocu. Stawiamy go na obciętej części i odkrajamy kolejno podłużne paski skórki. Obrany ananas kroimy wzdłuż na ćwiartki. Stawiamy je pionowo i z każdej odcinamy twardą część środkowego rdzenia. Pod skórką pozostaje sporo miąższu, szczególnie gdy odkroiliśmy z owocu także ciemne wgłębienia. Można go wydrążyć łyżeczką.

Na zdjęciu powyżej: Przykład prawidłowo obranego ananasa

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Owoce wspomagające pracę naszego serca
Zioła nie tylko suszone
Własna pietruszka na zimę. Zioła pełne witamin

Skomentuj:

Ananas z odzysku [Krok po kroku]

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej