Ananas z odzysku [Krok po kroku]
Owoce ananasa, które kupujemy w sklepach, mają na wierzchołku koronę z liści. Niewiele trzeba, by wyrosła z niej roślina, która wyda smakowity owoc
Jak to zrobić
W odróżnieniu od większości swoich krewniaczek - bromelii - ananas jadalny (Ananas comosus) nie rośnie w koronach drzew, ale w ziemi i osiąga znaczne rozmiary (do 1,5 m wysokości). Pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiany jest w całej strefie tropikalnej. "Szyszka" ananasa początkowo składa się z drobnych, zrośniętych ze sobą kwiatków, z których powstają beznasienne owocki. Jest ich zwykle ponad sto. Dojrzały owoc ma złotawą barwę i waży około kilograma. Na plantacjach ananasy zrywane są, zanim staną się zupełnie miękkie, bo wówczas gorzej znoszą transport i przechowywanie.
Ananasy kupowane w sklepach nie są więc tak aromatyczne i słodkie, jak dojrzewające na roślinach. Ale możemy w pełni poznać ich smak, nawet nie wyjeżdżając w tropiki. Wystarczy ich uprawę założyć na okiennym parapecie.
Wystarczy że owocu ananasa odcinamy pióropusz i usuwamy z niego resztki miąższu, by nie gnił i pozostawiamy zieloną część na 2-3 tygodnie, by obeschła w pokojowej temperaturze.
Na zdjęciu powyżej : pierwszy krok do własnej plantacji
Tylko zdrowe okazy
Bardzo ważne jest to, żeby do naszej hodowli wybierać tylko zdrowe nie uszkodzone okazy.
Korona z odciętym lub uszkodzonym wierzchołkiem nie nadaje się do uprawy
Na zdjęciu powyżej: Przykład uszkodzonego owocu
Jak pielęgnować
Sadzonkę pozostawiamy na powietrzu przez 2-3 tygodnie. Obeschniętą zagłębiamy w lekko wilgotnym piasku i stawiamy na południowym oknie, a po ukorzenieniu przesadzamy do ziemi uniwersalnej
Na zdjęciu powyżej: Pióropusz ananasa po posadzeniu
Warunki
Dla ananasa korzystna jest temperatura 24 st. C latem, a zimą o 6 st. niższa. Gdy długo jest chłodniej, roślina zaczyna niedomagać. Wystarczy jej lekko wilgotne podłoże, a w ogrzewanym kaloryferami pokoju przetrwa zimę bez spryskiwania. Choć potrafi długo obywać się bez wody, to jednak w czasie letnich upałów powinna być podlewana obficie, ale dość rzadko, dopiero gdy ziemia lekko przeschnie. Od razu też usuwamy wypływającą do podstawki wodę. Od maja do kwietnia warto raz w miesiącu zasilać ananasa podwójnie rozcieńczonym nawozem dla roślin kwitnących. Tak pielęgnowany będzie szybciej rósł i wyda większy owoc.
Na zdjęciu powyżej: Ananas kwitnący
Kiedy zakwitnie
Ananas może zakwitnąć po dwóch latach, a owoc dojrzewa po blisko roku
Gdy długo ociąga się z kwitnieniem, można na tydzień przykryć go bezbarwną folią i położyć pod nią jabłka. Wydzielany przez nie etylen powinien zainicjować powstanie kwiatostanu. Po owocowaniu roślina najpierw wytwarza nowe rozety, a potem zasycha. Rozety ukorzeniają się bez trudu.
Na zdjęciu powyżej: Plon ananasa na parapecie
Jak obrać ananas
Odcinamy wierzchołki owocu. Stawiamy go na obciętej części i odkrajamy kolejno podłużne paski skórki. Obrany ananas kroimy wzdłuż na ćwiartki. Stawiamy je pionowo i z każdej odcinamy twardą część środkowego rdzenia. Pod skórką pozostaje sporo miąższu, szczególnie gdy odkroiliśmy z owocu także ciemne wgłębienia. Można go wydrążyć łyżeczką.
Na zdjęciu powyżej: Przykład prawidłowo obranego ananasa
Skomentuj:
Ananas z odzysku [Krok po kroku]