Warzywa spod śniegu
Lubisz warzywa prosto z grządki? Nie musisz z nich zimą rezygnować - niektóre całkiem nieźle znoszą mróz i można nadal je zbierać.
Warzywa spod śniegu
Zieleninę z własnego ogrodu ceni się zawsze, a szczególnie zimą. Warto więc choć część warzyw uprawiać na zbiór spod śniegu. Gatunków nadających się do tego celu jest całkiem sporo, choć niektóre, jak np. skorzonera, chrzan i topinambur, jadalne części ukrywają pod ziemią - po zamarznięciu gruntu powstaje zatem problem z ich wykopaniem. Warzywa liściowe zbiera się łatwiej, ale jeśli nie zostaną przykryte grubą warstwą śniegu, będą narażone na przemarzanie. W czasie bezśnieżnej mroźnej zimy roślinom tym trzeba więc pomóc, osłaniając je stroiszem, suchymi liśćmi, słomą, a najlepiej białą agrowłókniną o gramaturze od 30 g/m2 do 80 g/m2.
Na zdjęciu powyżej: Późne odmiany kapusty włoskiej wytrzymują nawet silne przymrozki
Delikatna zielenina
Odmiany korzeniowe pietruszki (zdjęcie po lewej) zimą tworzą niewielką rozetę liści. Więcej ich mają odmiany kędzierzawej pietruszki naciowej (np. 'Para-mount'). W chłodzie natka staje się ciemniejsza i bardziej krępa niż w sezonie albo przeciwnie - jeśli dociera do niej mało światła, jest delikatna i żółtawa. Zimowym warzywem jest też szpinak z jesiennego siewu, np. 'Olbrzym Zimowy', 'Markiza' F1 i 'Kasta' F1.Kolejna propozycja to roszponka. Jej liście lub całe rozetki można zbierać aż do wiosny. Natomiast sałata, cykoria, endywia, rukola i burak liściowy tolerują jedynie mróz do -5°C.
Na zdjęciu powyżej: Pory należy okrywać jedynie przy kilkunastostopniowym mrozie
Kapusty do wyboru
Spadki temperatury nawet do -15°C doskonale wytrzymuje niezawiązująca główek forma botaniczna kapusty, czyli jarmuż. Jego pełne witamin kędzierzawe, niebieskozielone lub purpurowe liście zbiera się od października do późnej wiosny. Po przemrożeniu stają się delikatniejsze w smaku, a u zielono-purpurowej odmiany 'Scarlet' - bardziej kolorowe. Gdy następuje ocieplenie, już w marcu na roślinach pojawiają się smaczne przyrosty.Równie mrozoodporne odmiany brukselki powinny jednak trafić do garnka nie później niż w lutym, bo potem główki tracą zwięzłość. Na zbiór zimowy najlepiej nadają się odmiany średniowysokie, twarde i odporne na brunatnienie, np. 'Maczuga', 'Explorer' F1 i 'Smasher' F1. Kapusta pekińska i późne odmiany kapusty włoskiej znoszą mróz jedynie do około -5°C. Osłonięte mogą pozostawać na grządkach do grudnia. Inne, jak kapustę białą, trzeba zebrać przed przymrozkami.
Na zdjęciu powyżej: Główki sałaty mogą wytrzymać przymrozek, ale lepiej je osłaniać
Pory na zimę i wiosnę
Podobną wytrzymałość jak jarmuż mają także późne odmiany pora, np. 'Blizzard', 'Alaska' i 'Bartek'. Charakteryzują się niebieskozielonymi liśćmi, grubymi cebulami i krótką, białą nibyłodygą. Natomiast wysokie, cienkie i jasnozielone odmiany letnie przemarzają w temperaturze poniżej -10°C.Jeśli pory trudno wykopać ze zlodowaciałej ziemi, możemy je ściąć 2 cm nad ziemią. Pozostałą dolną część rośliny przykrywamy, by nie zmarzł jej delikatny środek, i wykopujemy ją dopiero po rozmarznięciu gruntu. Po łagodnej zimie niezebrane wcześniej pory są równie smaczne i wartościowe jak jesienią. Dopiero w maju zaczynają tworzyć twardą łodygę kwiatostanową i ich jakość się pogarsza.
Na zdjęciu powyżej: Brukselce, którą pozostawiamy na zimowy zbiór, nie należy obrywać liści, bo służą za osłonę dla maleńkich główek
Wykopane
W rejonach o ostrym klimacie warzywa na zimę lepiej wykopać już w listopadzie, ułożyć na podwyższonym zagonie (by nie podmakały) i przysypać lekką ziemią. Nad kopczykiem powinny wystawać tylko zielone części. Gdy gleba zamarznie, rośliny okrywamy słomą lub liśćmi. Przed dużym mrozem warstwę tę zwiększamy.
Na zdjęciu powyżej: W kopcu por i pietruszka korzeniowa lepiej przechowują się niż w piwnicy
Skomentuj:
Warzywa spod śniegu