Jaką choinkę kupić na Boże Narodzenie?
Iglaki mogą zdobić dom kilka tygodni. Które wybrać i co zrobić, by cieszyć się nimi jak najdłużej?
Jak wybrać drzewko na choinkę?
Przede wszystkim kupując drzewko, wybierzmy takie, które może stać dłużej. Po ciętą choinkę wybierzmy się tuż przed Bożym Narodzeniem, aby była jak najświeższa, a po drzewko w pojemniku - nie wcześniej niż 10 dni przed świętami. Sprawdźmy, czy kolor igieł jest intensywny (nie mogą być matowe ani zrudziałe) i czy igły się masowo nie osypują. Zwróćmy uwagę na rozmiary pędów - zbyt długie gałązki mogą się łamać pod ciężarem bombek. Drzewko w doniczce kupione przed świętami trzymamy w temperaturze 5-10°C (iglak trzeba stopniowo przyzwyczajać do wyższej temperatury). Roślinę wnosimy do domu 2-3 dni przed świętami. Aby drzewko nie gubiło igieł, w pomieszczeniu, gdzie stoi, powinno być maks. 20°C. Choinkę ustawiamy z dala od grzejników, w pojemniku z wodą.
Na zdjęciu powyżej: Cięta choinka nie musi być zbyt duża. Ważne, by miała ładny, regularny pokrój i była żywozielona
Na zdjęciu powyżej: Siatkę zdejmujemy dopiero po ustawieniu drzewka. Choinkę ciętą również trzeba codziennie podlewać i często zraszać.
Drzewko w donicy
Tego typu choinkę najlepiej kupić w szkółce lub w centrum ogrodniczym - rośliny zwykle od początku są tam uprawiane w doniczkach (mają szansę przyjąć się później w ogrodzie). Można to sprawdzić, podnosząc drzewko za pień: bryła korzeniowa powinna trzymać się pojemnika, a ziemia nie może się osypywać. Po świętach zabezpieczamy donicę przed mrozem i przenosimy choinkę na zewnątrz w zaciszne miejsce. Podczas odwilży podlewamy ziemię. Jeśli jednak choinka wypuściła już przyrosty, do wiosny trzymamy ją w chłodnym miejscu w domu, regularnie podlewając i zraszając.
Na zdjęciu powyżej: Choinkę z doniczki do gruntu przesadzamy dopiero w kwietniu
Na zdjęciu powyżej: Dolne gałęzie ciętego drzewa przycinamy, a pień ciosamy, tak by pasował do stojaka
Jakie drzewo na choinkę?
Wybierając cięte drzewko, pamiętajmy, że najtańszy i najpopularniejszy świerk pospolity jest mało trwały (choć ma igły o przyjemnym, intensywnym zapachu). Dłużej zachowuje świeżość świerk kłujący (tzw. srebrny) i serbski. Igły najdłużej utrzymuje jodła i sosna pospolita.
Na zdjęciu powyżej: Jodła kaukaska
Na zdjęciu powyżej: Świerk kłujący tzw srebny
Skomentuj:
Jaką choinkę kupić na Boże Narodzenie?